Σελίδες

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

«.. Ό,τι πιο σημαντικό μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε...»! ΓΙ' ΑΥΤΟ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ!

Προλάβετε! Η “έξυπνη” αίρεση μόνο με 120€

237x178x90-exipni-sita.jpg
katanixis.gr: Είναι εξαιρετικά θλιβερό, οι ακαδημαϊκοί λειτουργοί μιας κοινωνίας, να στρογγυλοκάθονται στο θρόνο της αυθεντίας και να κουνούν το δάχτυλο στην κοινωνία. Ξεκαθαρίζουμε εξ’αρχής πως η ψευδοσύνοδος του Κολυμπαρίου ελέγχεται για αίρεση. (βλ. Μοναχού Σεραφείμ, Γιατί είναι αιρετική η Σύνοδος του Κολυμπαρίου (συνοπτικώς)). Ό,τι διαβάσετε στη συνέχεια, είναι γραμμένο από την πλευρά των οικουμενιστών. Αυτοί όσους αντιδρούν στην παναίρεση του οικουμενισμού και αποκαλούν πατερικώς, ως ψευδοσύνοδο εκείνην του Κολυμπαρίου, τους χαρακτηρίζουν ως: “.. κακοπροαίρετοι, αμαθείς, με σκοπιμότητες που έχουν τη δική τους νοοτροπία και σκέψη και δεν πρέπει να κυριαρχήσουν αυτές οι φονταμενταλιστικές τάσεις στο εσωτερικό της Εκκλησίας..”. Η παρέμβασή μας σαν katanixis.gr σκοπό έχει να αναδείξει και να πληροφορήσει τρία σημεία:
α) Τι είναι οι δομές δια βίου μάθησης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
β) Τι μεσολάβησε και την αρχική πολιτισμένη ανακοίνωση, ενός προγράμματος πιστοποίηση, την ακολούθησε μια υβριστική, συκοφαντική και αήθης επίδεση κατά εκείνων που διαφωνούν με τις αποφάσεις της Ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου
γ) Το κερασάκι στην όλη τούρτα: αν τελικά σεβαστούμε το κίνητρο του ακαδημαϊκού υπευθύνου και του εμπνευστή του προγράμματος ότι δηλαδή:
«Το πρόγραμμα στοχεύει, και πιστεύουμε θα βοηθήσει, στην άμβλυνση και την μείωση των αντιδράσεων απέναντι στη Σύνοδο. Έχουμε χρέος ως ακαδημαϊκό ίδρυμα να βοηθήσουμε την Εκκλησία. Οι μητροπολίτες έχουν την ανάγκη μας. Εμείς εδώ είμαστε ελεύθεροι στη σκέψη μας και πρέπει να την πούμε υπεύθυνα», (Σκαλτσής).
«.. Ό,τι πιο σημαντικό μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε. Αυτό που λείπει είναι η ενημέρωση του πληρώματος της Εκκλησίας. Θα πρέπει να ενημερωθεί το πλήρωμα για να μπορέσει να δεχθεί τις αποφάσεις της Συνόδου. Έχουμε ευθύνη και σε προσωπικό και σε ακαδημαϊκό επίπεδο ..», (Τσομπανίδης)...
τότε γιατί πρέπει να καταβληθεί το ποσόν των 120€ ανά επιμορφούμενο; Τελικά και αυτή είναι τραγική ειρωνεία, μήπως θα βρεθούν κάποιοι να πληρώνουν για να πιστοποιηθούν ως αιρετικοί;  
α) Τι είναι οι δομές δια βίου μάθησης των ΑΕΙ - ΤΕΙ  
Στη σύγχρονη εποχή, τα κρατικά τεχνολογικά και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με το κύρος των ακαδημαϊκών διδασκόντων, οργανώνουν σεμινάρια επιμόρφωσης, με κόστος που επιβαρύνεται ο σπουδαστής-επιμορφούμενος. Μια τέτοια δομή είναι και Δομή Δια Bίου Mάθησης και Eκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Ενδεικτικά κάποια από τα προσφερόμενα προγράμματα επιμόρφωσης είναι
Όπως αναφέρεται στο επίσημο site:
Σκοπός της Δομής Δια Bίου Mάθησης και Eκπαίδευσης του Α.Π.Θ. είναι:
Η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και των υποδομών του ΑΠΘ σε προγράμματα που απευθύνονται στην ελληνική κοινωνία και ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών της για κατάρτιση, επιμόρφωση, και εξειδίκευση.
Η ενίσχυση των δεσμών του ΑΠΘ με τους πολίτες και η εξασφάλιση της  δυνατότητας να έχουν υψηλού επιπέδου επιμόρφωση, κατάρτιση και εξειδίκευση.
Η συμβολή του ΑΠΘ στο γενικότερο εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, στην αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης, τυπικής και άτυπης και στη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού στην εκπαίδευση.
Β) Η τυπική αρχική ανακοίνωση
(σ.σ. γρήγορη ανάγνωση, απόδειξη του τύπου παρόμοιων ανακοινώσεων και του κόστους)
Το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης της Δομής Δια Βίου Μάθησης Α.Π.Θ. «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας: Ιστορικό πλαίσιο- Προκλήσεις-Προοπτικές» θα πραγματοποιηθεί κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018.
ΑΦΙΣΑ.jpg
Το Πρόγραμμα στοχεύει:
Στην παρουσίαση της μακράς και επίμοχθης προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Στην παρουσίαση και ανάλυση των ιδιαίτερων προβλημάτων που είχαν να αντιμετωπίσουν οι διοργανωτές της και τα οποία σχετίζονται με τις λεπτές ισορροπίες στις σχέσεις μεταξύ των Τοπικών Εκκλησιών.
Στην κριτική προσέγγιση του πλέγματος των ενδογενών και εξωγενών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων που επηρέαζαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν το Σώμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας τους τελευταίους αιώνες.
Στην ανάδειξη των στοχεύσεων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου όπως αποτυπώνονται στην αρχική θεματολογία αλλά και σε αυτή που τελικά συζητήθηκε κατά τις εργασίες της.
Στην αναζήτηση των βαθύτερων λόγων των ενστάσεων που προβλήθηκαν από διάφορες πλευρές είτε για να δικαιολογήσουν το αίτημα της αναβολής της είτε για να δικαιολογήσουν την άρνηση συμμετοχής.
Στην αποτίμηση αφενός των αποφάσεών της μέσα από τα τελικά κείμενα που ψηφίστηκαν και δημοσιεύθηκαν, και αφετέρου της παρακαταθήκης που κληροδοτεί και της προοπτικής που σηματοδοτεί  για το μέλλον της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο.
Χαρακτηριστικά του Προγράμματος
Το Πρόγραμμα οργανώθηκε από Καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. που παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά τόσο στη μακρά και χρονοβόρα διαδικασία της προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου όσο και στις εργασίες της. Έτσι το Πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να ανταποκρίνεται στην ανάγκη: α) της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όσων ενδιαφέρονται για τη ζωή της Εκκλησίας και την πορεία της στον σύγχρονο κόσμο β) της ανάδειξης των δυσκολιών και της ποικιλομορφίας των σχέσεων μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών γ) της σύνδεσης της Εκκλησίας με τα ευρύτερα πολιτισμικά και κοινωνικοπολιτικά δρώμενα και αιτήματα.
Η διδασκαλία γίνεται από Καθηγητές των Τμημάτων: Θεολογίας και Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η επιμόρφωση θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και απαιτεί τη φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων. Επιμορφωτικό υλικό θα διανεμηθεί στους επιμορφούμενους σε ψηφιακή μορφή. Το Πρόγραμμα θα έχει συνολική διάρκεια 60 ωρών και θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2017.
Μετά το πέρας της παρακολούθησης θα χορηγηθούν:
(α) Βεβαίωση συμμετοχής
(β) Πιστοποιητικό επιμόρφωσης
Το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης απευθύνεται σε:
Θεολόγους, Κληρικούς και Στελέχη της Εκκλησίας, οι οποίοι εξ αντικειμένου ενδιαφέρονται άμεσα για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.
Εκπαιδευτικούς διαφόρων βαθμίδων, δημοσιογράφους κ.α., οι οποίοι λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης θέλουν να ενημερωθούν για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.
Σε απόφοιτους Α.Ε.Ι και Α.Τ.Ε.Ι., οι οποίοι λόγω προσωπικού ενδιαφέροντος θέλουν να ενημερωθούν έγκυρα με ακαδημαϊκή νηφαλιότητα και επιστημονική αντικειμενικότητα για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Κόστος Συμμετοχής
Το κόστος συμμετοχής στο Πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των 120 Ευρώ.Υπάρχει η δυνατότητα τμηματικής πληρωμής μέσω 2 δόσεων (50% πριν την έναρξη του προγράμματος και 50% πριν τη λήξη του). Αποτυχία πληρωμής κάποιας δόσης συνεπάγεται τον εξ ολοκλήρου αποκλεισμό του συμμετέχοντα από το υπόλοιπο του προγράμματος.
Στοιχεία Κατάθεσης:
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ   Αριθμός Λογαριασμού: 5202-057157-381
International Bank Account Number (IBAN) GR94 0172 2020 0052 0205 7157 381
Ο Δικαιούχος του λογαριασμού είναι: ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ Α.Π.Θ. – ΚΕ.Δ.Ε.Α. – 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ -ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ – 54636 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ: 94851
Προσοχή!! Στο έντυπο κατάθεσης των χρημάτων της Τράπεζας θα πρέπει να αναγράφεται ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: 94851 καθώς και το ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ του συμμετέχοντος.
Το έντυπο κατάθεσης των χρημάτων της Τράπεζας αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ippapado@theo.auth.gr Στο αρχείο που θα αποσταλεί θα πρέπει να φαίνεται με ευκρίνεια το όνομα του καταθέτη και ο κωδικός του έργου. Στην περίπτωση που κάποιος έχει ΑΦΜ επιτηδευματία και επιθυμεί την έκδοση τιμολογίου αντί απλής απόδειξης θα πρέπει να καταθέσει στο Τμήμα Πρωτοκόλλου (3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ-54636 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) αντίστοιχο αίτημα με όλες τις πληροφορίες (ΑΦΜ, ΔΟΥ, Δ/νση, Δραστηριότητα)
Υποβολή Αιτήσεων
Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 20/9 έως 20/10/2017 και μόνον ηλεκτρονικά.
Την αίτηση συμμετοχής στο επιμορφωτικό Πρόγραμμα θα τη βρείτε εδώ.
Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
1. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
2. Τίτλους Σπουδών
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμματεία του Προγράμματος, κατά προτίμηση ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση ippapado@theo.auth.gr και iliasev@theo.auth.gr και στο τηλέφωνο 2310998072 κατά τις εργάσιμες ημέρες μεταξύ 12:00 και 14:00.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δια Βίου Μάθησης: Σ. Bες, Καθηγητής, ΑΠΘ
Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος: Π. Σκαλτσής, Καθηγητής Α.Π.Θ.
Γ) Η μεταλλαγμένη ανακοίνωση
(με bold επισημάναμε τα πιο σημαντικά σημεία, και με Italics τις δηλώσεις των υπευθύνων)
«Αγία & Μεγάλη Σύνοδος»: Σεμινάριο ενάντια στην παραπληροφόρηση από το Τμ. Θεολογίας
Το έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, τις προκλήσεις και τις προοπτικές της επιχειρεί να καλύψει το Τμήμα Θεολογίας Θεσσαλονίκης με τη διοργάνωση πολύωρου επιμορφωτικού προγράμματος.
«Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας: Ιστορικό πλαίσιο- προκλήσεις- προοπτικές» είναι ο τίτλος του προγράμματος επιμόρφωσης που φέρει την έγκριση της Δομής Δια Βίου Μάθησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οργανώθηκε από καθηγητές του Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ που παρακολούθησαν και συμμετείχαν ενεργά τόσο στην μακρά και χρονοβόρα διαδικασία της προετοιμασίας της Συνόδου όσο και στις εργασίες της.
«Το Τμήμα Θεολογίας από την πρώτη στιγμή συντάχθηκε με τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου να γίνει η Σύνοδος γιατί τη θεωρούμε πολύ σημαντική. Από πολύ νωρίς είχαμε πει ότι πρέπει να εμβαθύνουμε στα θέματα της Συνόδου όχι μόνο στο πλαίσιο των μαθημάτων μας αλλά και σε ένα δια βίου πρόγραμμα», δηλώνει ο πρόεδρος του Τμ. Θεολογίας και επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος κ. Παναγιώτης Σκαλτσής.
«Ως ενεργά μέλη της Εκκλησίας λάβαμε την πρωτοβουλία αυτή ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη διαφώτισης του ποιμνίου της Εκκλησίας. Το συγκεκριμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα υλοποιείται εντός πανεπιστημίου για να διασφαλίσουμε την ακαδημαϊκότητά του και να πληρούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που ορίζει η Δομή Δια Βίου Εκπαίδευσης», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμ. Θεολογίας κ. Ηλίας Ευαγγέλου.
Ποιο είναι το περιεχόμενο του επιμορφωτικού προγράμματος για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο;
«Θα ασχοληθούμε με την ιστορία της Συνόδου, πότε ξεκίνησε και γιατί, τις προσπάθειες για την πραγματοποίησή της, τους βασικούς σταθμούς των προσυνοδικών διαδικασιών, τα ζητήματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο, τα θέματα που έμειναν απ’ έξω, τα κείμενα που προέκυψαν, ποιες Εκκλησίες δεν συμμετείχαν και γιατί», απαντά ο εμπνευστής του προγράμματος αναπληρωτής καθηγητής του Τμ. Θεολογίας κ. Στυλιανός Τσομπανίδης.
«Θέλουμε να αναδείξουμε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ζώσα. Να τονίσουμε την προσπάθειά της για ανακαίνιση που σημαίνει σύζευξη της διδασκαλίας και της θεολογίας της Εκκλησίας με τη ζωή. Αυτό προσπαθεί να κάνει η Ορθόδοξη Εκκλησία εδώ και έναν αιώνα», συμπληρώνει ο κ. Τσομπανίδης.
Σε ποιους απευθύνεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα;
«Σε θεολόγους, ιερείς, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους και σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο. Ο καθένας από την μαθητεία του στο πρόγραμμα αυτό θέλουμε να γίνει μεταλαμπαδευτής των προβληματισμών της ιστορίας του παρόντος και του μέλλοντος της Συνόδου και να το μεταφέρει όπου πρέπει. Υπάρχουν δυστυχώς πολλοί κακοπροαίρετοι, αμαθείς, με σκοπιμότητες που έχουν τη δική τους νοοτροπία και σκέψη και δεν πρέπει να κυριαρχήσουν αυτές οι φονταμενταλιστικές τάσεις στο εσωτερικό της Εκκλησίας», επισημαίνει ο κ. Σκαλτσής.
«Ένας ιερέας με τον οποίο συνομιλούσαμε μας είπε “δώστε μας επιχειρήματα, δώστε μας εφόδια, γιατί γινόμαστε δέκτες αντιλήψεων και επιθέσεων από ανθρώπους οι οποίοι είτε δεν γνωρίζουν και έχουν παραπληροφορηθεί είτε δεν θέλουν να μάθουν και εμμένουν στην άποψή τους”. Το πρόγραμμα απαντά και σε αυτή την ανάγκη. Να δώσει την πραγματική διάσταση της Συνόδου ώστε αυτοί που θα το παρακολουθήσουν να γνωρίσουν τι πραγματικά έγινε στη Σύνοδο, να μάθουν την ιστορία της και να προβληματιστούν για τις προοπτικές της», προσθέτει ο κ. Ευαγγέλου.
«Το πρόγραμμα στοχεύει, και πιστεύουμε θα βοηθήσει, στην άμβλυνση και την μείωση των αντιδράσεων απέναντι στη Σύνοδο. Έχουμε χρέος ως ακαδημαϊκό ίδρυμα να βοηθήσουμε την Εκκλησία. Οι μητροπολίτες έχουν την ανάγκη μας. Εμείς εδώ είμαστε ελεύθεροι στη σκέψη μας και πρέπει να την πούμε υπεύθυνα», υποστηρίζει ο κ. Σκαλτσής.
«Η Σύνοδος δεν σταμάτησε εδώ. Συνεχίζεται με την αποδοχή των αποφάσεών της. Εδώ είναι που χρειάζεται η σύζευξη της ακαδημαϊκής διάστασης με την εκκλησιαστική. Ό,τι πιο σημαντικό μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε. Αυτό που λείπει είναι η ενημέρωση του πληρώματος της Εκκλησίας. Θα πρέπει να ενημερωθεί το πλήρωμα για να μπορέσει να δεχθεί τις αποφάσεις της Συνόδου. Έχουμε ευθύνη και σε προσωπικό και σε ακαδημαϊκό επίπεδο να συνεισφέρουμε στο έργο της Εκκλησίας ώστε να αναπτυχθεί διάλογος, να συνδεθεί η Σύνοδος με το σήμερα και τη ζωή των ανθρώπων», εξηγεί ο κ. Τσομπανίδης.
Το επιμορφωτικό πρόγραμμα για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο θα έχει συνολική διάρκεια 60 ωρών. Θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα Νοεμβρίου 2017- Ιανουαρίου 2018 στους χώρους της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η διδασκαλία γίνεται από καθηγητές των Τμημάτων Θεολογίας και Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ.
Μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του προγράμματος θα χορηγηθούν βεβαίωση συμμετοχής και πιστοποιητικό επιμόρφωσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα πατώντας εδώ μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά: σύντομο βιογραφικό σημείωμα και τίτλους σπουδών.