Σελίδες

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Καταπέλτης ο Βούλγαρος Ιεράρχης για τη Σύνοδο του Κολυμπαρίου

Καταπέλτης ο Βούλγαρος Ιεράρχης για τη Σύνοδο του Κολυμπαρίου

Καταπέλτης ο Βούλγαρος Ιεράρχης για τη Σύνοδο του Κολυμπαρίου: Μας κατηγόρησαν όσοι έχουν μέντορες & προστάτες -Τι είπε για το θέμα των σχισματικών των Σκοπίων
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο λόγος του Βούλγαρου Μητροπολίτη Φιλιππούπολης, Νικολάι, σε εκδήλωση για τον Βούλγαρο πολιτικό Στέφαν Σταμπόλοφ (1854-1895). Για την ιστορία ο Σταμπόλοφ ήταν Βούλγαρος πολιτικός που διετέλεσε και Πρωθυπουργός.
Μετά την παραίτηση του Αλέξανδρου Βάτεμπεργκ ηγήθηκε του αντιρωσικής πολιτικής μερίδας και το 1887 σχημάτισε κυβέρνηση και εργάσθηκε ιδιαίτερα στην ανάδειξη και εκλογή του Βασιλέως Φερδινάνδου, του Οίκου Σαξονίας-Κόμπουρκ, ως ηγεμόνα της Βουλγαρίας. Ο Σταμπόλοφ κυβέρνησε επί οκτώ συνεχή έτη, όπου το 1895, δολοφονήθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Σχέσεις με την Ελλάδα
Ο Στέφανος Σταμπούλωφ ήταν ένας ραδιούργος πολιτικός που δεν έχαιρε καμίας εκτίμησης από όλο τον τότε ελληνικό πολιτικό χώρο. Συγκεκριμένα πρώτος που οραματίσθηκε μια συμμαχία των χριστιανικών κρατών του Αίμου κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης το 1890, όπου και είχε επισκεφθεί γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο τον Σταμπούλωφ το 1891 στη Σόφια. Μόλις την επομένη όμως της αναχώρησης του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Σταμπούλωφ έσπευσε στη Κωνσταντινούπολη, ζητώντας ακρόαση από τον Σουλτάνο, προκειμένου να του μεταφέρει την ελληνική πρόταση ως «μεγάλη είδηση» και να τύχει έτσι ευμενέστερων παροχών, για την άτιμη εκδούλευσή του, με συνέπεια να δημιουργηθεί έντονο διπλωματικό θέμα κατά της Ελλάδος.
Βέβαια αργότερα το όραμα εκείνο το πέτυχε ο Ε. Βενιζέλος, μετά και από τη διπλωματική παρουσία του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου στη Σόφια, εκπροσωπώντας επίσημα την Ελλάδα στις εορτές προς τιμή του διαδόχου της Βουλγαρίας Μπόρις (Φεβρουάριος του 1912).
Στην χθεσινή εκδήλωση, λοιπόν, ο Μητροπολίτης Φιλιππούπολης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην Σύνοδο του Κολυμπαρίου.
“Το καλοκαίρι του 2016, κατηγορηθήκαμε γιατί δεν πήγαμε στην Ορθόδοξη Σύνοδο στην Κρήτη. Δεχτήκαμε επίθεση από ανθρώπους που επιθυμούν να έχουν εξωτερικούς μέντορες-προστάτες και να συμμορφώνονται με αυτούς και τη θέλησή τους. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι μας κατηγόρησαν ότι αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε σε μια άσχημα προετοιμασμένη συνάντηση, με ασυνήθιστη ατζέντα για Οικουμενική Σύνοδο που πραγματικά εφαρμόζει τη θέληση άλλων εξωτερικών συμβούλων” είπε και συμπλήρωσε “οφείλουμε πίστη μόνο στην χιλιετή ορθόδοξη πίστη του λαού μας και μόνος προστάτης και υπερασπιστής μας είναι ο Ιησούς Χριστός. Δεν χρειαζόμαστε εξωτερικούς συμβούλους-προστάτες. φιλόξενους συμμάχους πιστούς στον βουλγαρικό λαό και την πίστη του, πιστούς στην ορθόδοξη πίστη της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”.
Ο Ιεράρχης σχολίασε και το θέμα των σχέσεων που διαμορφώθηκαν μεταξύ της Βουλγαρικής Εκκλησίας και των σχισματικών των Σκοπίων κάνοντας λόγο για “ισχυρή πολιτική πίεση χωρίς όρους και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι Κανόνες για να αναγνωριστεί το αυτοκέφαλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη γειτονική Δημοκρατία της Μακεδονίας”.
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη πλέον “κανείς δεν επιμένει σε αυτό, και πολλοί που φώναζαν μπροστά από την Ιερά Σύνοδο, αναγνωρίζουν πλέον ότι η σύνοδος μας ενήργησε με σύνεση” και κατέληξε “Δεν θα πω τίποτα περισσότερο γι ‘αυτό, γιατί κάθε δήλωση μπορεί να παρερμηνευθεί. Αλλά πιστέψτε με, και ότι αυτό που κάποιοι βλέπουν ως θεσμική αδυναμία της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι στην πραγματικότητα η δύναμή της”.