Σελίδες

Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Ο Πατριάρχης Κων/λεως προωθεί την κοινήν Ιεραποστολήν μεταξύ Ορθοδόξων και αιρετικών;

Ο Πατριάρχης Κων/λεως προωθεί την κοινήν Ιεραποστολήν μεταξύ Ορθοδόξων και αιρετικών!

http://aktines.blogspot.gr/2018/04/blog-post_43.html#more
Πατριάρχης Βαρθολομαίος Πάπα Φράνσις
Χαιρετισμόν απέστειλεν ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος την 8ην Μαρτίου προς το συν­­έδριον, που διωργάνωσε το ΠΣΕ εις την Τανζανίαν με τι­τλον «Κινούμενοι εν τω Πνεύματι: Κεκλημένοι δια την μεταμόρφωσιν της μαθητείας». Δια την λέξιν «μαθητεία» χρησιμοποιείται η αγγλική λέξις, που χρησιμοποιείται και δια τους Αγίους Αποστόλους.

Εις το μήνυμά του ο Πατριάρχης εκτός από την συνήθη αγαπολογίαν ομιλεί ως το Άγιον Πνεύμα να είναι εκεί­νον το οποίον φωτίζει και τους αιρετικούς! Η Ιεροκανονική μήνυσις του Παν. Ηγουμένου της Ι. Μ. Λογγοβάρδας Πάρου θα πρέπη κάποτε να τύχη εξετάσεως από την Ιεραρχίαν, καθώς πληθαίνουν αι συγκρητιστικαί δηλώσεις του Πατριάρχου, ο οποίος δεν δίδει Ορθόδοξον μαρτυρίαν, αλλά προωθεί την Ορθοδοξίαν ως μίαν απλώς πτυχήν του χριστιανισμού. Παραθέτομεν αποκλειστικώς εις μετάφρασιν από την αγγλικήν την απομαγνητοφώνησιν του χαιρετισμού:
«Με μεγάλη χαρά χαιρετίζουμε το συνέδριο «Παγκόσμια Ιεραποστολή και Ευαγγελισμός» του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών στην όμορφη πόλη Αρούσα της Τανζανίας στην ποικιλόμορφη Αφρικανική Ήπειρο. Η χαρούμενη μαρτυρία του προσώπου του Ιησού Χριστού και το σωτήριο μήνυμα του Ευαγγελίου του, όπως επίσης και η επαναβεβαίωση της κοινής μας δεσμεύσεως να εργασθούμε μαζί για την δικαιοσύνη και προσέγγιση ανάμεσα στους ανθρώπους στα έθνη και τις θρησκείες, είναι κάτι που πραγματικά ενισχύουμε, την επανορθωτική αποστολή μας και τον σκοπό μας στον κόσμο.
Αυτό το έτος το ΠΣΕ εορτάζει την 70η επέτειό του, η οποία προστίθεται στο εορταστικό πνεύμα αυτής της συγκεντρώσεως, όπως επίσης μας ενθαρρύνει όλους μας να συνεχίσουμε τις συντονισμένες προσπάθειές μας να εργαστούμε προς αξιόλογους στόχους και σκοπούς. Πράγματι κινούμεθα στο πνεύμα και με στόχο μας τη μεταμορφωτική μαθητεία, μία απελευθερωτική και ζωογόνο μεταμόρφωση, που μας υποσχέθηκε ο ίδιος ο Κύριος. Πως θα γνωρίζουν οι άλλοι ότι είμαστε μαθητές του; Με το να αγαπάμε ο ένας τον άλλο. Και πως θα αποκτήσουμε αυτό το θείο δώρο; Δια της πίστεώς μας, της προσευχής και της προσωπικής μας πνευματικής καλλιέργειας.
Πολλές φορές η Ορθόδοξη Εκκλησία κατηγορείται ότι δίνει μεγάλη έμφαση στην πνευματική ζωή, την λειτουργία και την λατρεία και κατά συνέπεια παραβλέπει την κοινωνική διακονία, τις πρακτικές διαστάσεις της μαρτυρίας και την εξωστρέφεια της σύγχρονης εποχής. Ωστόσο η φιλανθρωπία είναι στο κέντρο της εκκλησιαστικής ζωής και της Ορθόδοξης μαρτυρίας στον κόσμο. Για εμάς τους Ορθοδόξους η πληρότητα της χριστιανικής ζωής εκφράζεται στην Ευχαριστία όχι μόνο με την έννοια της λατρείας, αλλά επίσης και ως ευχαριστιακή μαρτυρία στον κόσμο, στην διακονία και την χριστιανική ιεραποστολή, ως λειτουργία μετά τη λειτουργία. Η θέωση ως παραδοσιακή κατανόηση της σωτηρίας στην εσχατολογική της προοπτική στην Ορθόδοξη θεολογία σημαίνει μετοχή στη ζωή του Θεού δια της θείας χάριτος και δυναμική εμπειρία και έκφραση στην εκκλησιαστική ζωή δια της δυνάμεως του Αγίου Πνεύματος. Σύμφωνα με αυτά συγχαίρουμε ολοκαρδίως το θέμα του συνεδρίου «κινούμενοι εν τω Πνεύματι:
κλήση για μεταμόρφωση της μαθητείας», όπως εκπληκτικά δίδεται έμφαση.
Η μεταμόρφωση έχει κάθετες και οριζόντιες διαστάσεις. Παρ’ όλες τις προκλήσεις του παρελθόντος και τις ταλαιπωρίες που βίωσε η Αφρικανική Ήπειρος βρίσκουμε τους εαυτούς μας σήμερα να περιβάλλονται από ζωντανές αφρικανικές χριστιανικές κοινότητες που χορεύουν και τραγουδούν στην χαρά της Αναστάσεως, πορευόμενες μπροστά κατά τον ρυθμό του Αγίου Πνεύματος στον εορτασμό της χειραφετήσεως της ανθρωπότητας από την λαβή του διαβόλου, που εγγυάται η νίκη του Σταυρού και η ένδοξη Ανάσταση του Σωτήρος μας.
Με χαρά μαρτυρούμε την μεταμόρφωση και τον ανακαινισμό που είναι ήδη καθ’ οδόν στην Αφρική και ευχαριστούμε τον Θεό για το πλούσιο και άφθονο έλεος. Ως εκ τούτου ας λάβουμε όλοι θάρρος και ας αξιοποιήσουμε την υπέροχη ευκαιρία να συνομιλήσουμε και να μάθουμε από τις διαφορετικές ομάδες ομιλητών και από τις ιδιαιτερότητες του πλούσιου πολιτισμικά αφρικανικού μωσαϊκού.
Ανοίξτε τις καρδιές και το μυαλό σας και επιτρέψτε στο Πνεύμα που κάλεσε όλους εσάς σήμερα στην Αρούσα να σας οδηγήσει στην δική σας ιδιαίτερη μεταμόρφωση, η οποία θα σας ενδυναμώσει στη διακονία σας, θα διευρύνει τους ορίζοντές σας και θα σας φθάσει ως άτομα και θα σας εξοπλίσει καλύτερα στην αποστολή μεταμορφώσεως της μαθητείας για τον κόσμο.
Επιθυμούμε επίσης να δράξουμε αυτήν την ευκαιρία να χαιρετίσουμε ιδιαιτέρως την εντυπωσιακή παρουσία νεολαίας σε αυτό το συνέδριο, στης οποίας τις ικανότητες, τις δυνάμεις και το νεανικό σφρίγος επενδύουμε το μέλλον της Εκκλησίας, αλλά και στην οποία με σιγουριά βρίσκουμε την ενεργητική έκφραση της θείας αγάπης της Εκκλησίας και της αγάπης για την ανθρώπινη ζωή στο παρόν, όπως δηλώθηκε στην εγκύκλιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία έλαβε χώρα στο νησί της Κρήτης τον Ιούνιο του 2016.
Είθε ο θείος ζήλος για ιεραποστολή και ευαγγελισμό να ανθήσει στις νεανικές καρδιές, να πυροδοτεί, να δίνει κίνητρα και να κινητοποιεί αυτές σε μία ανανεωμένη και δυναμική διακονία προς δόξαν του Τριαδικού Θεού.
Με τα λόγια αυτά και τους ταπεινούς μας χαιρετισμούς αναπέμπουμε προς εσάς εγκάρδια προσευχή, ενώ σας ενθαρρύνουμε να λάβετε το Άγιο Πνευ­μα και μεταμορφούμενοι εσείς, χιλιάδες γύρω σας θα σωθούν».
Ορθόδοξος Τύπος