Σελίδες

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

«Ενημερωθήκαμε... Σοκαριστήκαμε... Ευαισθητοποιηθήκαμε... Αναλάβαμε δράση... Υποστήριξε μας!!!».

ΣΧΟΛΙΟ:  

ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ;

ΦΟΒΕΡΟ!


"Βέβαια, ανάμεσα σε αυτά, επιδιώκουν και την ένταξη της ανάλογης ενημέρωσης εντός της εκπαίδευσης. Όχι μόνο με ομιλίες και σεμινάρια, αλλά μιλώντας για την δωρεά οργάνων και εντός της ύλης σχολικών μαθημάτων, όπως είναι η βιολογία. Όπως η «Holding Lives» υπογραμμίζει, τα παιδιά θα πρέπει να μεγαλώνουν με την ιδέα της ενσυναίσθησης και της υποστήριξης απέναντι στους άλλους ανθρώπους και ο καλύτερος τρόπος να τους εμφυσήσουμε την αλληλεγγύη είναι να τους μάθουμε ότι η δωρεά οργάνων είναι ένας τρόπος να χαρίσεις ελπίδα και να σώσεις μία ανθρώπινη ζωή."


Αποτέλεσμα εικόνας για Holding Lives

Holding Lives: Η οργάνωση που μάχεται για τη σημασία της δωρεάς ...


Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που φαίνεται να αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, ακόμα και στον δυτικό κόσμο, είναι η έλλειψη δωρητών οργάνων. Μια ομάδα τεσσάρων μαθητριών της Β’ Λυκείου από το Pierce-The American College of Greece, η Νικόλ Καψή, η Φιλιώ Γενναράκη, η Θεοδώρα Καχριμανίδη και η Ανδριάνα Κολόσακα, στα πλαίσια του διαγωνισμού του Πανεπιστημίου του Delaware, Diamond  Challenge, οργάνωσαν μια κοινωνική επιχείρηση ονόματι «Holding Lives», με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών του Δυτικού κυρίως κόσμου σχετικά με την δραματική και διαρκή μείωση του ποσοστού αποθανόντων δοτών οργάνων.
Όπως είπαν στην A.V.: «Η επιλογή του θέματος έγινε, λόγω της διαπίστωσης της αδιαφορίας των περισσοτέρων ανθρώπων τόσο για τους συνανθρώπους τους όσο και για το κοινωνικό σύνολο. Αδιαφορία που τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα της ελλιπούς ενημέρωσης όσον αφορά σε αυτό το φλέγον αν και υποτιμημένο από την Πολιτεία ζήτημα. Στο εν λόγω διαγωνισμό, ο οποίος αφορά κοινωνικές πρωτοβουλίες παγκόσμιου χαρακτήρα, η ομάδα «Holding  Lives»  κατάφερε να προκριθεί στις 10 καλύτερες ομάδες πανελληνίως, καταλαμβάνοντας την 2η θέση. Αν και το διαγωνιστικό κομμάτι έχει τελειώσει λοιπόν, η επιθυμία για κοινωνική προσφορά που αυτό το project μας δημιούργησε δεν μας επιτρέπουν να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια μας. Έτσι θα συνεχίσουμε το έργο μας εκτός διαγωνισμού, ικανοποιώντας την νεανική ανάγκη μας για δημιουργία και αλλαγή».
Οι δωρητές οργάνων και οι λίστες αναμονής
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν την πρώτη θέση ως προς τις δωρεές, περίπου 10.000 άνθρωποι δωρίζουν κάποιο μέρος του σώματος τους κάθε χρόνο, ώστε να βοηθήσουν έναν άλλον άνθρωπο να κερδίσει κι άλλο χρόνο ζωής. Ωστόσο, ακόμα και αυτός ο αριθμός δεν είναι αρκετός, αφού ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δωρητές οργάνων είναι μόνο οι μισοί, σε σχέση με τους ανθρώπους που πεθαίνουν, διότι δεν ήταν δυνατό να βρεθεί το απαραίτητο μόσχευμα, που θα τους έσωζε τη ζωή.
Όπως προαναφέρθηκε, μπορεί οι ΗΠΑ να είναι πρώτες στις δωρεές οργάνων, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι 114.000 αμερικανοί βρίσκονταν στην λίστα αναμονής τον Αύγουστο του 2017, ενώ σε αυτήν προστίθεται ένα ακόμα άτομο ανά 10 λεπτά. Τα άτομα, μάλιστα, που βρίσκονται στην λίστα αναμονής είναι κατά το 60% ηλικίας κοντά στα 50, ενώ 2.000 από αυτά είναι παιδιά. Με άλλα λόγια, είναι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν όλη την ζωή μπροστά τους και για τους οποίους η δωρεά θα έκανε πραγματική διαφορά.
Παράλληλα, ο ήδη μικρός αριθμός δωρητών φαντάζει πιο ανησυχητικός, με την συνειδητοποίηση ότι από τους 1.000 ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους, μόνο 3 κρίνονται κατάλληλοι για δωρεά οργάνων. Επιπλέον, η πληροφορία αυτή αποκτά ακόμα περισσότερο βάρος, διότι η πλειοψηφία των δωρεών και συγκεκριμένα το 80% προέρχεται από αποθανόντα άτομα και όχι από ζωντανούς και σίγουρα υγιείς δωρητές. Το αποτέλεσμα; Περισσότεροι από 20 άνθρωποι την ημέρα πεθαίνουν, γιατί δεν κατάφεραν να βρουν μόσχευμα.
Οι αριθμοί, όμως, αυτοί δεν πλησιάζουν, με τίποτα, τα τρομακτικά στατιστικά της πλειοψηφίας της Ευρώπης, όπου φαίνεται οι πολίτες να μην έχουν καμία γνώση και ενημέρωση, σχετικά με το πόσο κρίσιμο είναι το θέμα των δωρεών οργάνων, αλλά και όπου συχνά οι κυβερνητικοί οργανισμοί στήριξης του ζητήματος υπολειτουργούν ή ακόμα και δεν υπάρχουν. Δυστυχώς, έτσι, στην γηραιά ήπειρο έχει παρατηρηθεί ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των δωρητών οργάνων όχι απλά μένει στάσιμος, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μειώνεται.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2013 για κάθε εκατομμύριο του πληθυσμού υπήρχαν 65,3 δωρητές, με τους 12 από αυτούς να είναι προθανάτιοι και με τους 53,3 μεταθανάτιοι, ώστε μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, το 2017, οι αριθμοί αυτοί να μειωθούν στους 53,1 δωρητές, 10,4 προθανάτιους και 42,7 μεταθανάτιους. Αυτό, μάλιστα, που είναι ιδιαίτερο εντυπωσιακό, αλλά και ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους αριθμούς, το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής μείωσης είναι αποτέλεσμα της μεγάλης απώλειας μεταθανάτιων δωρητών, δηλαδή εκείνων στους οποίους η δωρεά κάποιου οργάνου τους δεν θα τους έφερνε αντιμέτωπους με κάποιον κίνδυνο ή δυσκολία. Αιτία αυτού; Σε κάποιες περιπτώσεις η θρησκεία και οι περιορισμοί της, σε άλλες η ηθική, αφού οι συγγενείς ενός μη εγγεγραμμένου ως δωρητή ατόμου θεωρούν ότι δεν θα ήταν ηθικό να προβούν σε μία τέτοια απόφαση, χωρίς την συναίνεση του, ενώ στις περισσότερες τα αίτια είναι κοινωνικά, με βασικό πρόβλημα την έλλειψη ενημέρωσης.
Η διαδικτυακή πλατφόρμα της «Holding Lives» και οι στόχοι της
Όλα τα παραπάνω στοιχεία ήταν αυτά που έκαναν τους τέσσερις μαθητές να δημιουργήσουν την κοινωνική επιχείρηση «Holding Lives». Βασικοί στόχοι τους είναι, από τη μία, η ενημέρωση του μεγάλου μέρους του πληθυσμού για την ανάγκη δωρεάς οργάνων, αλλά και για την διαδικασία, που απαιτείται για να γίνεις δωρητής, και από την άλλη, η αναγνώριση της ως επίσημου μη κυβερνητικού οργανισμού από τον ΟΗΕ και η συνεργασία μαζί του.
Όσον αφορά τον πρώτο στόχο, αυτός προέκυψε από μελέτες, οι οποίες έχουν καταδείξει ότι οι άνθρωποι συχνά, λόγω των πιεστικών προγραμμάτων μας, όχι μόνο δεν έχουμε χρόνο για να ενημερωθούμε, αλλά πολλές φορές και δεν συνειδητοποιούμε την σοβαρότητα και το μέγεθος ζητημάτων, όπως η έλλειψη μοσχευμάτων. Επιπλέον, σύμφωνα με ψυχολόγους, οι άνθρωποι τείνουν να νιώθουν ενοχές, όταν κατανοούν το τι θα μπορούσαν να έχουν κάνει για να βοηθήσουν σε μία κατάσταση εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να κάνουν ό,τι περισσότερο και καλύτερο μπορούν, για να διορθώσουν τις συνέπειες της μέχρι τώρα απραξίας τους.
Πώς, όμως, προσπαθούν να πετύχουν αυτή την ενημέρωση; Κατ’ αρχάς, σημαντικό ρόλο παίζουν τα ΜΜΕ, από την προβολή-διαφήμιση της «Holding Lives» στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, που μπορούν να προσφέρουν πρόσβαση σε μεγάλο μέρος του κοινού - ειδικά εκπομπές με μεγάλη τηλεθέαση /ακροαματικότητα -, έως τα έντυπα μέσα, στα οποία υπάρχει δυνατότητα και για μεγαλύτερα ιατρικού και κοινωνικού τύπου αφιερώματα, αλλά φυσικά και το διαδίκτυο, από το οποίο ενημερώνεται όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ειδικά των μικρότερων ηλικιών. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι γενικώς παρατηρούμε και θυμόμαστε πολύ πιο έντονα διαφημίσεις, τις οποίες έχουμε δει σε μέσα μεταφοράς, όπως τα λεωφορεία και το μετρό.
Βέβαια, ανάμεσα σε αυτά, επιδιώκουν και την ένταξη της ανάλογης ενημέρωσης εντός της εκπαίδευσης. Όχι μόνο με ομιλίες και σεμινάρια, αλλά μιλώντας για την δωρεά οργάνων και εντός της ύλης σχολικών μαθημάτων, όπως είναι η βιολογία. Όπως η «Holding Lives» υπογραμμίζει, τα παιδιά θα πρέπει να μεγαλώνουν με την ιδέα της ενσυναίσθησης και της υποστήριξης απέναντι στους άλλους ανθρώπους και ο καλύτερος τρόπος να τους εμφυσήσουμε την αλληλεγγύη είναι να τους μάθουμε ότι η δωρεά οργάνων είναι ένας τρόπος να χαρίσεις ελπίδα και να σώσεις μία ανθρώπινη ζωή.
Μέσο επικοινωνίας, όμως, αποτελεί και η ίδια η διαδικτυακή πλατφόρμα της «Holding Lives». Μέσα από αυτήν, οι επισκέπτες μπορούν τόσο να ενημερωθούν για την δωρεά οργάνων και για τα χαμηλά στατιστικά συμμετοχής σε αυτήν, που παρατηρούνται σε χώρες, ανάλογα συχνά τις οικονομικές και τις κοινωνικοπολιτικές τους συνθήκες, όσο και να διαβάσουν ιστορίες ανθρώπων, που είναι δωρητές ή παραλήπτες δωρεάς, ή να μοιραστούν οι ίδιοι την προσωπική τους ιστορία για το πώς η δωρεά οργάνων τους άλλαξε τη ζωή. 
Από την άλλη, ο στόχος για συνεργασία με τον ΟΗΕ, σχετίζεται άμεσα με την επιδίωξη του η «Holding Lives» να αποτελέσει έναν οργανισμό, του οποίου η αξία δεν θα είναι μόνο εθνικού επιπέδου, αλλά διεθνούς. Ο ΟΗΕ είναι ένας οργανισμός, με κύρια μέριμνα την παγκόσμια κινητοποίηση και προστασία, ενώ στο παρελθόν έχει στηρίξει ιδιαίτερα ανάλογες προσπάθειες.
Με τα μάτια, λοιπόν, καρφωμένα σε αυτόν τον τελικό στόχο, η οργάνωση είναι έτοιμη να δουλέψει, ώστε σε λιγότερο από μία δεκαετία να καταφέρει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις, που απαιτούνται από τον ΟΗΕ. Έτσι, ευελπιστούν να αποκτήσουν το προνόμιο, όπως το χαρακτηρίζουν, να βρεθούν σε επίσημες συναντήσεις, να κάνουν δημόσιες ομιλίες, να επικοινωνούν και να έχουν συναντήσεις με επίσημα κυβερνητικά όργανα και να συμμετέχουν σε debates, αλληλεπιδραστικούς διαλόγους και συζητήσεις πάνελ, έτσι ώστε να προωθηθεί το ζήτημα της δωρεάς οργάνων, σε συνεργασία μάλιστα με το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ.
Το τελευταίο είναι το βασικό σώμα του ΟΗΕ, το οποίο δεν στηρίζει μόνο, αλλά και συμβουλεύεται τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς, με σκοπό να καταλήξει στην ψήφιση των κατάλληλων μέτρων, που θα οδηγήσουν στις καλύτερες δυνατές κοινωνικές συνθήκες. Ωστόσο, για την ώρα, η «Holding Lives» χρειάζεται να καλύψει δύο βασικές προϋποθέσεις του ΟΗΕ, στις οποίες για την ώρα υπολείπεται, την απόκτηση κεντρικών γραφείων και τον ορισμό ενός βασικού υπεύθυνου της οργάνωσης.
Συνολικά, αυτό που την κάνει να διαφέρει από κάθε άλλη παρόμοια οργάνωση είναι εν μέρει το γεγονός ότι οι στόχοι της είναι παγκόσμιας κλίμακας και εν μέρει ότι δεν θέλει μόνο να δώσει πληροφορίες και να ενημερώσει, αλλά και να προτείνει ρεαλιστικές λύσεις. Αυτό που καλούν τον καθένα μας να κάνει είναι να αναλογιστεί τι έχει κάνει μέχρι τώρα για να βοηθήσει την κοινωνία, αλλά και να κατανοήσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στην ανθρωπότητα.
Βασικό σύνθημα της οργάνωσης και των τεσσάρων κοριτσιών, που την απαρτίζουν, είναι:  «Ενημερωθήκαμε... Σοκαριστήκαμε... Ευαισθητοποιηθήκαμε... Αναλάβαμε δράση... Υποστήριξε μας!!!».
Περισσότερες Πληροφορίες:
ΠΗΓΗ:https://www.athensvoice.gr/life/health/524172_holding-lives-i-organosi-poy-mahetai-gia-ti-simasia-tis-doreas-organon