Σελίδες

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ή ΔΥΤΙΚΑ;


"Η ανθρωπότης και πάλιν βυθίζεται εις το σκότος..." (π. Αυγουστίνος ο Ακρίτας)
"Σήκω Ινδία, και κυρίευσε τον κόσμο με την πνευματικότητά σου…" (Σου-Βι)!!! 




4. Προσηλυτισμός στη Δύση

        Το 1893 ένας άγνωστος Ινδουϊστής μοναχός έφτασε στο «Κοινοβούλιο των θρησκειών» στο Σικάγο.  Ήταν ο Σουάμι Βιβεκενάντα, τον οποίο έχω ήδη αναφέρει.  Έκανε καταπληκτική εντύπωση σ’ αυτούς που τον άκουσαν, τόσο με την εμφάνισή του – με πορτοκαλί και πορφυρή ρόμπα και τουρμπάνι -  αλλά και με αυτά που είπε.  Η υψηλή κοινωνία της Βοστώνης και της Νέας Υόρκης του απέδωσε αμέσως τιμές.
      Οι φιλόσοφοι του Χάρβάρντ  (Harvard) εντυπωσιάστηκαν πάρα πολύ.  Και δεν άργησε να συγκεντρώσει ένα σκληρό πυρήνα μαθητών που υποστήριζαν αυτόν και το μεγαλεπήβολο όνειρό του: τον ευαγγελισμό του Δυτικού κόσμου από τον Ινδουϊσμό[5].


      [5] Σ. τ. Μ. (σημείωση του μεταφραστή): Ενδεικτικός των προθέσεων του Βιβεκενάντα είναι ο λόγος του στους φοιτητές του Μάντρας, μετά την επιστροφή του από το Σικάγο: «Αυτό είναι το μεγάλο ιδανικό που βρίσκεται τώρα μπροστά μας, κι ο καθένας πρέπει γι΄αυτό να οπλισθεί – η άλωση του κόσμου από την Ινδία – τίποτε λιγότερο από αυτό… Σήκω Ινδία, και κυρίευσε τον κόσμο με την πνευματικότητά σου… Τώρα είναι ο καιρός να εργατούμε για να εισδύσουν οι πνευματικές ιδεέες της Ινδίας βαθιά στη Δύση. Γι’ αυτό, νέοι του Μάντρας,, σας παρακαλώ ακριβώς αυτό να σκέπτεστε. Πρέπει να πορευθούμε, πρέπει να κυριεύσουμε όλο τον κόσμο με την πνευματικότητα και την φιλοσοφία μας. Δεν υπάρχει άλλη αναλλακτική λύση · ή θα το κάνουμε ή θα πεθάνουμε.  Η μόνη προϋπόθεση εθνικής ζωής, είναι η κυριαρχία του κόσμου με βάση την ινδική σκέψη». (π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου, Αντιμετώπιση των αιρέσεων, Αθήνα 1996, σελ. 181).

«Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ», 
ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΡΟΟΥΖ, 
ΜΟΡΦΗ ΕΚΔΟΘΗΤΩ, 
ΑΘΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006,
 ΣΕΛ. 57-58