Σελίδες

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Ινδία: Αναγκάζουν γυναίκες εργάτριες να αφαιρέσουν την μήτρα τους...

ΣΧΟΛΙΟ

TO 1/100 TOY  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΗΤΡΑ! ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΗΤΡΑΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ "ΑΝΔΡΕΣ" ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΟΥΝ! ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΕ ΜΑΣ... ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ Η ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑ!
                                                              


Ινδία: Αναγκάζουν γυναίκες εργάτριες να αφαιρέσουν την μήτρα τους για να είναι πιο παραγωγικές

Ινδία: Αναγκάζουν γυναίκες εργάτριες να αφαιρέσουν την μήτρα τους για να είναι πιο παραγωγικές
Περισσότερες από 4500 γυναίκες αγρότισσες που δουλεύουν σε φυτείες με ζαχαροκάλαμα, στην ινδική πόλη Beed, της πολιτείας του Maharashtra μέσα σε τρία χρόνια αναγκάστηκαν από τους εργοδότες τους να υποβληθούν σε αφαίρεση μήτρας ή υστερεκτομή, ώστε να μπορέσουν να δουλεύουν χωρίς να χρειάζεται να λείψουν από την εργασία.

Ενώ σε ολόκληρη την Ινδία ο μέσος όρος των γυναικών που έχουν αφαιρέσει την μήτρα τους κυμαίνεται στο 3,2% στις περιοχές του ζαχαροκάλαμου, το ποσοστό μέσα σε τρία χρόνια είναι 36% και από την αρχή του 2019 είναι 21% στις εργαζόμενες στα χωράφια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της περιφερειακής κυβέρνησης.
Έτσι παράλληλα με την αύξηση της παραγωγικότητας και των κερδών για τους εργοδότες, αναπτύσσεται και ένα νέο είδος «βιομηχανίας» τέτοιων χειρουργικών επεμβάσεων, αφού το 85% γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές. Υπάρχουν περίπου δέκα ιδιωτικές κλινικές στην περιοχή, εκ των οποίων οι λιγότερες διαθέτουν γυναικολόγο, ενώ το κόστος του χειρουργείου εννοείται ότι το επωμίζονται οι ίδιες οι γυναίκες και οι οικογένειές τους. 
Τα θύματα της καταναγκαστικής υστερεκτομής,όπως αναφέρουν στο ρεπορτάζ του Al Jazeera, κατέβαλαν στις κλινικές μεταξύ 20.000 και 40.000 ρουπίες, δηλαδή μεταξύ 250 και 500 ευρώ. Το ποσό είναι υπέρογκο εάν σκεφτούμε ότι οι εργαζόμενες πληρώνονται από 30.000 έως 35.000 ρουπίες, δηλαδή από 380 έως 453 ευρώ, για όλη την περίοδο συγκομιδής. «Δεν ήταν εύκολη η απόφαση, αλλά ο σύζυγός μου με ενθάρρυνε να το κάνω, επειδή ο πόνος επηρέαζε τη δουλειά μου, όμως η υστερεκτομή μού προκάλεσε ορμονική ανισορροπία και έβαλα πολλά κιλά», λέει η Pushpa, η οποία είναι τώρα 37 ετών.
Πέραν της αντίληψης ότι η εμμηνόρροια εμποδίζει την εργασία, όπως αναφέρει το tvxs.gr οι αδίστακτοι εκμεταλλευτές γιατροί για να πείσουν τις γυναίκες να προχωρήσουν στις επεμβάσεις, χρησιμοποιούν τον κίνδυνο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ώστε να τις πιέσουν να αποδεχθούν το χειρουργείο.
Η ζωή των γυναικών στα χωράφια
Η Beed είναι μια περιοχή επιρρεπής στην ξηρασία, όπου η κοπή ζαχαροκάλαμου αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος. Η έλλειψη σχολικής φοίτησης και ειδικά των γυναικών αφήνει τη γεωργική εργασία ως τη μόνη επιλογή και δεν τις παρέχει γνώση των δικαιωμάτων τους και της διαδικασίας υστερεκτομής.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής του ζαχαροκάλαμου, από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, οι γυναίκες ξυπνούν στις 4 το πρωί για να κάνουν φαγητό για την οικογένειά τους. Η εργάσιμη ημέρα ξεκινά στις 6 π.μ. και τελειώνει γύρω στο ηλιοβασίλεμα. Η εργασία στα χωράφια, όπως αναφέρει το tvxs.gr είναι σκληρή και απαιτεί μεγάλη αντοχή. Εάν έχουν ανάγκει να ουρήσουν, το κάνουν συνήθως στα χωράφια, επειδή τα μεγάλα διαλείμματα επιφέρουν πρόστιμο. Μετά το κόψιμο του ζαχαροκάλαμου, οι γυναίκες κουβαλούν τα φορτία στα κεφάλια τους.