Σελίδες

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ «ΒΙΒΛΙΟ» ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ Ε' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (ενν. τον ''Φάκελο μαθητή'' των Θρησκευτικών);


ΣΧΟΛΙΟ:
Α'. ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ  ΑΠΟ «ΒΙΒΛΙΟ» ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ) ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΔΑΧΤΟΥΝ (ενν. οι φοιτητές) /Και χωρίς να διωχτούν (ΕΝΝ. ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ)!

Β'.  ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ  ΑΠΟ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ  «ΒΙΒΛΙΟ» ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ Ε' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (ενν. τον ''Φάκελο μαθητή'' των Θρησκευτικών)




Η έμφυλη πολιτική σε παγκόσμια κλίμακα

Μία δομή κοινωνικών σχέσεων που δημιουργήθηκε μέσα στην ιστορία, είναι και ανοιχτή στην αλλαγή μέσα στην ιστορία. Μία δομή ανισότητας, κατ’ αρχήν, κινείται σε δημοκρατική κατεύθυνση. Το αν θα το κάνει ή όχι είναι ζήτημα κοινωνικού αγώνα…

Υπάρχει, ήδη, παγκόσμια δράση για αλλαγή. Υπάρχει ένα γυναικείο κίνημα που είναι παρόν σε διεθνείς συναντήσεις (πρόσφατα περιγράφηκε από την Deborah Stienstra, 2000). Αυτό το κίνημα εργάζεται, σε κάποιο βαθμό, μέσω επισήμων αντιπροσωπειών, και, πιο επίμονα, μέσω της αυξανόμενης παρουσίας μη κυβερνητικών οργανώσεων, που αυτή τη στιγμή αποτελούν αναγνωρισμένη κατηγορία συμμετεχόντων/ουσών στις δραστηριότητές των Ηνωμένων Εθνών. Ενώσεις γυναικών ή προγράμματα έχουν ξεκινήσει σε κάποιους διεθνής οργανισμούς, όπως η ΟΥΝΕΣΚΟ, και συντονίζονται μέσω του Τμήματος για την Πρόοδο των Γυναικών των Ηνωμένων Εθνών. Κινήματα ομοφυλόφιλων/ανδρών και λεσβιών, και (σε μικρή κλίμακα) ομάδες ανδρών υπέρ του φεμινισμού έχουν επίσης κάποια διεθνή παρουσία.
Αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να θέσουν κάποια ζητήματα που αφορούν τις έμφυλες σχέσεις στην ημερήσια διάταξη της διπλωματίας και της διεθνούς κοινότητας. Σ’ αυτό βοήθησαν πολύ από τις συζητήσεις για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στους διεθνείς οργανισμούς. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ιδρύσει μια Επιτροπή για τη θέση της Γυναίκας από το 1946. Το Άρθρο 2 της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1948 απαγορεύει τη διάκριση με βάση το φύλο, όπως και με βάση τη φυλή, τη θρησκεία, κ.λ.π. Ακολούθησαν ειδικές συμφωνίες για τα δικαιώματα των γυναικών, που κορυφώθηκαν με τη Συνθήκη για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διάκρισης κατά των Γυναικών, που ψηφίστηκε το 1979. Η ημερήσια διάταξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα βοήθησε πολύ περισσότερο από το «κίνημα των ανδρών» στο να υπάρξει υποστήριξη, από τους άνδρες, για την ισότητα των φύλων στους διεθνείς οργανισμούς – μια υποστήριξη που υπήρξε ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία του χώρου στον οποίο λειτούργησαν οι γυναικείες ομάδας» («ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΥΛΟ», R. W. CONNEL, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ‘’ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ’’, σελ. 328-328)
                                                   

ΙΔΟΥ: ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ  ΑΠΟ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ  ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ - «ΒΙΒΛΙΟ» ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ Ε' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (ενν. τον ''Φάκελο μαθητή'' των Θρησκευτικών)

ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 26....

ΤΟ "ΠΡΩΤΕΙΟ" ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ: «Το δικαίωμα στη ζωή είναι το πρώτο από τα ανθρώπινα δικαιώματα». Πάπας Φραγκίσκος (266ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας)


 «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι προνόμιο που παραχωρείται από κάποια κυβέρνηση. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου επειδή απλά είναι άνθρωπος». Μητέρα Τερέζα (καθολική μοναχή με πολυετή ανθρωπιστική δράση)

«Η στέρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων σημαίνει άρνηση της ίδιας της ανθρώπινης φύσης». Νέλσον Μαντέλα (αγωνιστής της Νότιας Αφρικής)...


ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 27....

ΟΙ ΜΙΚΤΟΙ ΓΑΜΟΙ ΚΑΙ Η "ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΗΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΗΕ (1948)


ΕΠΙΜΕΤΡΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Martin Luther King, 1929-1968, Αφροαμερικανός ηγέτης

«Η ελευθερία δεν δίνεται ποτέ εθελοντικά από τον καταπιεστή. Πρέπει να κατακτηθεί από τον καταπιεζόμενο.» (Περί Ελευθερίας)
«Μπορεί να έχουμε έρθει όλοι με διαφορετικά καράβια, αλλά είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα τώρα.» (Περί Ισότητας)