Σελίδες

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Στην Ελλάδα, 4 εκπαιδευτικοί από το Ρέθυμνο ετοίμασαν ένα πρόγραμμα σεξουαλική αγωγής για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού...


ΣΧΟΛΙΟ: ΤΟ ΑΝ υπάρχουν παιδιά στα σχολεία μας με γονείς του ιδίου φύλου ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ... ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥ ΣΗΜΑΣΙΑΣ!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις ανθρώπινες σχέσεις»

Το πρόγραμμα λέγεται «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις ανθρώπινες σχέσεις» και απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού.


Ένα ελληνικό πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής –βραβευμένο από τον ΠΟΣΥ- μαθαίνει στα παιδιά τα γεννητικά όργανα με το όνομά τους.


Για τους περισσότερους γονείς το πιο δύσκολο κομμάτι στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, είναι η στιγμή που αυτά αρχίζουν να εκφράζουν απορίες σε σχέση με το σώμα και τη σεξουαλικότητά τους.



Στην πλειοψηφία τους, παλαιότερα τουλάχιστον ήταν πιο έντονο, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν να απαντήσουν ή να πουν την αλήθεια με το όνομά της, έδιναν χαριτωμένα ονόματα στα γεννητικά όργανα ή και στην ίδια την πράξη, νομίζοντας πως έτσι θα γινόταν πιο κατανοητή η απάντηση ή πιο παιδική.
Και ενώ στην Κύπρο προσπαθούμε (ή δεν προσπαθούμε) να εντάξουμε τη σεξουαλική αγωγή στα σχολεία μας, στην Ελλάδα, 4 εκπαιδευτικοί από το Ρέθυμνο ετοίμασαν ένα πρόγραμμα σεξουαλική αγωγής για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού, μέσα από το οποίο τα παιδιά μαθαίνουν το σώμα τους, με τις πραγματικές του ονομασίες.
Το καινοτόμο πρόγραμμα των τεσσάρων Ελληνίδων εκπαιδευτικών από το Ρέθυμνο τιμήθηκε με το Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας εκπαιδευτικού προγράμματος σεξουαλικής αγωγής, το 2019, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία, και οι δασκάλες θα παραλάβουν το βραβείο τους σε εκδήλωση που θα γίνει τον Οκτώβριο στο Μεξικό.

Το πρόγραμμα λέγεται «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις ανθρώπινες σχέσεις» και απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του δημοτικού.
Κεντρικό ρόλο στη δημιουργία του προγράμματος είχε η εκπαιδευτικός Μαργαρίτα Γερούκη, με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Σεξουαλική Αγωγή και μακρά παραμονή στη Φινλανδία, όπου το αντίστοιχο μάθημα βρίσκεται στα σχολεία από τη δεκαετία του ’70.
Αφορμή για το εν λόγω πρόγραμμα, όπως αναφέρει η κα Γερούκη σε συνέντευξή της στην Athens Voice και τον δημοσιογράφο Τάκη Σκριβάνο, υπήρξε μια υπόθεση παιδικής κακοποίησης το 2011, στο Ρέθυμνο.
Το πρόγραμμα ξεκινάει κάπως έτσι: Μια μέρα μπαίνει η δασκάλα στην τάξη και ανακοινώνει στα παιδιά ότι ήρθε ένα γράμμα για εκείνα. Αποστολέας, μόνο ένα όνομα: Φρίξος. Η δασκάλα δημιουργεί στα παιδιά το κατάλληλο κλίμα ανυπομονησίας. Ποιος είναι αυτός ο Φρίξος; Τον ξέρει κανείς; Να ανοίξουμε το γράμμα; Και το ανοίγουν.
Αφού ο Φρίξος συστηθεί στα παιδιά. στέλνει διάφορα παιχνίδια και άλλες φωτογραφίες και μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία τα παιδιά μαθαίνουν ότι αγόρια και κορίτσια έχουν οπίσθια αλλά διαφορετικά γεννητικά όργανα, τα οποία ονομάζονται έτσι γιατί βοηθάνε να γεννιούνται τα μωρά. Ότι τα γεννητικά όργανα έχουν επιστημονική ονομασία (στα παιδιά αρέσει πολύ να ξέρουν ότι μαθαίνουν την επιστημονική ονομασία), όχι μελισσούλα ούτε πουλάκι, αλλά πέος, όρχεις, αιδοίο και ότι καλό είναι τώρα πια που πάνε σχολείο να γνωρίζουν αυτές τις ονομασίες. Ότι τα γεννητικά όργανα είναι σημαντικά και ευαίσθητα και γι’ αυτό τα προστατεύουμε με ρούχα και εσώρουχα, ότι πρέπει να τα φροντίζουμε να είναι καθαρά, να μην τα εκθέτουμε σε δημόσια θέα και ότι κανείς δεν μπορεί να τα αγγίζει εκτός από τη μαμά και τον μπαμπά στο μπάνιο, ή τον γιατρό.
Οι αντιδράσεις των γονιών

Όπως ήταν αναμενόμενο η εφαρμογή του προγράμματος στα σχολεία, εκτός από τις πολύ θετικέ αντιδράσεις των γονιών, έφερε και αντιδράσεις από κάποιους, οι οποίοι κατηγόρησαν τρεις νηπιαγωγούς στα Χανιά, επειδή ενημέρωσαν τα παιδιά για τη σωστή ονομασία των γεννητικών οργάνων.
Μάλιστα, στις 21 Οκτωβρίου η υπόθεσή τους παραπέμπεται σε ανοιχτή ακροαματική διαδικασία, κατά σύμπτωση αμέσως μετά την παγκόσμια βράβευση του Φρίξου.
Σε κάποιες περιπτώσεις, στην ενότητα για τις οικογενειακές σχέσεις, υπήρξαν αντιδράσεις για τις οικογένειες ουράνιο τόξο, όπου οι γονείς είναι του ίδιου φύλου. «Δουλειά δική μας δεν είναι να κρίνουμε αλλά να παρέχουμε γνώση στα παιδιά. Υπάρχει νόμος πλέον στη χώρα μας για το σύμφωνο συμβίωσης, υπάρχουν παιδιά στα σχολεία μας με γονείς του ιδίου φύλου. Εμείς μαθαίνουμε στα παιδιά ότι οικογένεια δεν είναι μόνο το δίπολο μαμά-μπαμπάς, αλλά το περιβάλλον που προσφέρει ασφάλεια και αγάπη. Οικογένεια μπορεί να είναι μία γυναίκα, ένας άνδρας, η γιαγιά και ο παππούς, η γιαγιά και μια θεία. Έτσι θα δημιουργήσουμε περιβάλλον ασφάλειας και αποδοχής για όλους στο σχολείο και θα μειώσουμε ή εξαλείψουμε φαινόμενα εκφoβισμού / bullying», αναφέρει η εκπαιδευτικός.
Η τελευταία ενότητα του προγράμματος, το οποίο έχει εξάμηνη διάρκεια με δύο ώρες το μήνα, αφορά την πρόληψη της κακοποίησης. Στόχος είναι τα παιδιά να αντιληφθούν τη σηµασία και τη διαφορά µεταξύ καλού και κακού µυστικού. Μαθαίνουν, μάλιστα, κι ένα τραγουδάκι: «Το καλό το μυστικό στην καρδιά μου το κρατώ, το κακό το μυστικό κάπου πρέπει να το πω». Καταλαβαίνουν, ακόμη, τα σωµατικά όρια και τα δικαιώµατα στο σώµα και την ιδιωτικότητα και γνωρίζουν τρόπους και µεθόδους επικοινωνίας σε περίπτωση προβλήµατος.
Το «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις ανθρώπινες σχέσεις», που υλοποιήθηκε εθελοντικά από τη Μαργαρίτα Γερούκη και τις εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώσεις ψυχολογίας και βιωματικών μεθόδων διδασκαλίας, Έλενα Βιταλάκη, Αθηνά Τριαματάκη και Δέσποινα Μαυράκη, ενώ η εικονογράφηση είναι της Πέγκυς Φούρκα, και παρά τη βράβευσή του δεν υπάρχει ακόμη σε βιβλίο για το ευρύτερο εκπαιδευτικό κοινό.
Μόνο η αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου χρηματοδότησε την τύπωσή του για να έχει από ένα κάθε σχολείο του νομού.
Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ: frixos.weebly.com