Σελίδες

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

ΖΗΤΩ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!!


28η Οκτωβρίου 1940: Το Ηρωϊκό «ΟΧΙ» της Ελλάδας στην Ιταλία.


«ΔΙΠΛΗ ΕΟΡΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ»
Αγαπητοί μας, μία από τις επίσημες αργίες του Ελληνικού κράτους είναι και η 28η Οκτωβρίου. Μία ημέρα, που γράφτηκε στην Ιστορία για το Ηρωϊκό «ΟΧΙ» της Ελλάδας στον Ιταλό Πρωθυπουργό Μουσολίνι. Αλήθεια, όμως, τι εορτάζουμε; Άραγε η νεολαία μας γνωρίζει τον πραγματικό λόγο;

TA ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η ημέρα αυτή σημάδεψε την Ελλάδα από τον πόλεμο του 1940 και έμεινε γνωστή ως επέτειος του "ΟΧΙ". Οι περισσότερες χώρες συνηθίζουν να γιορτάζουν την λήξη ενός Πολέμου, και την έλευση της Ειρήνης. Στην πραγματικότητα ο εορτασμός αυτός αφορά όλο το έπος του 1940 και τις επιτυχίες της χώρας μας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ουσιαστικά, την 28η Οκτωβρίου η Ελλάδα γιορτάζει την είσοδό της στον Πόλεμo. Πως έγινε αυτό; Με το ΟΧΙ του τότε Πρωθυπουργού-Δικτάτορα της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά ενάντια στις αξιώσεις των Ιταλών.Ήταν περίπου τρεις τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 όταν o Ιταλός Πρωθυπουργός Μουσολίνι, μέσω του Πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα, επέδωσε τελεσίγραφο στον Ι. Μεταξά, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού Στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδος.
Παράλληλα απαιτούσε να της παραχωρηθούν κάποια σημεία στρατηγικής σημασίας, όπως π.χ. κάποια αεροδρόμια, λιμάνια κ.λ.π. που θα βοηθούσαν τις επιχειρήσεις του, στην γύρω περιοχή καθώς επίσης, ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στην μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.
Το τελεσίγραφο δόθηκε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά και μάλιστα στην οικία του στην Κηφισσιά , από τον Ιταλό Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι. Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Ι. Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα Γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την Ιστορική φράση: «Alors, c'est la guerre», (προφέρεται από τα γαλλικά, αλόρ, σε λα γκερ, δηλαδή, Λοιπόν, αυτό σημαίνει Πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταμών Ιταλικών αιτημάτων. Η απάντηση της κυβέρνησης Μεταξά στο τελεσίγραφο ήταν αρνητική.
Ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας μας, απάντησε με ένα μεγαλοπρεπέστατο ΟΧΙ, το οποίο αντανακλούσε και την θέληση του μεγαλύτερου μέρους του λαού, ήταν κάτι σαν λαϊκή απαίτηση.
Ο Μεταξάς εκείνη την στιγμή είχε εκφράσει το Ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε Ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ».
Σημειώνεται πως αυτούσια η λέξη «ΟΧΙ» παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον» του Ν. Π. Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της χώρας μας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Την ίδια ημέρα ο Πρωθυπουργός εξέδωσε το παρακάτω διάγγελμα.
Προς τον Ελληνικόν Λαόν:
«Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι επεδείξαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην, προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημάς το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Έλληνες μου εζήτησεν σήμερον την 3ην πρωϊνήν ώραν, την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της. θα ήρχιζε την 6ην πρωϊνήν. Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ' εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος. Έλληνες, τώρα θα αποδείξωμεν εάν είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας, την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον, αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας, και τας Ιεράς μας παραδόσεις». 
Νυν υπέρ πάντων ο αγών.
Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως Ιωάννης Μεταξάς.
Αντίστοιχο διάγγελμα έβγαλε και ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Β', ενώ μήνυμα προς τον Ελληνικό Λαό απηύθυνε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρύσανθος.
Δύο ώρες μετά την παραπάνω επίδοση, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος με εισβολή των Ιταλικών Στρατευμάτων στην Ήπειρο, οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη ενεπλάκη στον Πόλεμο.
Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα», το οποίο ακολούθησε, και οι μεγάλες νίκες που ο Ελληνικός Στρατός κατέκτησε, εις βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε να εορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίδοσης του Ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει.
Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 
ΚΑΙ Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ!!
Η Επέτειος του «ΟΧΙ» εορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασµός στις 28 Οκτωβρίου 1941.Έγιναν ομιλίες από τους φοιτητές, ενώ μίλησε για την επέτειο την παραμονή και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει µάθηµα την ηµέρα της Επετείου με αποτέλεσμα να απολυθεί από το Πανεπιστήμιο.
Στην δεύτερη Επέτειο (28/10/1942), ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγµατος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΠΕΑΝ και ΕΠΟΝ. Υπήρχε ανησυχία για το πως θα αντιδράσουν οι Ιταλικές δυνάμεις κατοχής, οι οποίοι όμως δεν παρενέβησαν. Εκδηλώσεις και διαδηλώσεις εκείνη την ημέρα έγιναν και σε άλλες πόλεις.
Στον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν ολιγοπληθείς συγκεντρώσεις, ανέβαινε κάποιος σε μια καρέκλα, έβγαζε ένα σύντομο λόγο, και κατόπιν διαλύονταν, για να αποφύγουν την επέμβαση των καραμπινιέρων.
Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το τι έγινε στις 28 Οκτωβρίου 1943. Σύμφωνα με τον Ηλία Βενέζη γιορτάστηκε η Επέτειος στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, στην Πλατεία Κοτζιά (ο Βενέζης ήταν τότε υπάλληλος της τράπεζας). Κατέφθασαν όμως οι Γερμανοί, που είχαν την ευθύνη της αστυνόμευσης πλέον, υποχρέωσαν όσους συμμετείχαν να σταθούν με τα χέρια ψηλά μέχρι το βράδυ, ενώ έστειλαν και είκοσι περίπου από αυτά τα άτομα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κάποια δεν επέστρεψαν.
Επίσημα για πρώτη φορά εορτάστηκε η Επέτειος στις 28 Οκτωβρίου 1944, με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Από τότε ο εορτασμός επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
Μάλιστα στην Θεσσαλονίκη γίνεται μεγάλη Στρατιωτική παρέλαση παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Πόλης κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και την μνήμη του Πολιούχου της Αγίου Δημητρίου.
Στην Αθήνα και στις άλλες Πόλεις γίνονται μαθητικές παρελάσεις, ενώ δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υψώνουν την Ελληνική Σημαία.
Ακόμα, πραγματοποιούνται Επετειακές εκδηλώσεις και αφιερώματα μνήμης, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην «τραγουδίστρια της νίκης» Σοφία Βέμπο, η οποία με τα πατριωτικά της τραγούδια εμψύχωνε τότε τους Στρατιώτες μας και μετέδιδε τον ενθουσιασμό της προέλασης των Ελληνικών δυνάμεων στη Βόρεια Ήπειρο.
Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε το 1952, η εορτή της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου από την 1η Οκτωβρίου που εορτάζονταν μέχρι τότε να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας, σύμφωνα με τις προσωπικές μαρτυρίες των Στρατιωτών.
Εορτάζουμε αγαπητοί μας, για μία ακόμη την Εθνική μας Επέτειο και την εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Ευχόμαστε ολόψυχα η Χάρη της Υπεραγίας Δεσποίνης Ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, να είναι πάντα μαζί μας και να μας δείχνει την Θαυμαστή παρουσία Της, με την βοήθειά Της, στα δυσεπίλυτα ποικίλα προβλήματά μας, απομακρύνοντας κάθε ορατό και αόρατο εχθρό από το Έθνος μας!!
ΖΗΤΩ Η 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940!!
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!!
ΖΗΤΩ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!!
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ 40!!
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΩΝ
ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ