Σελίδες

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Ερωτήματα από την Παρασκευή Βρυζίδου Βουλευτή Ν. Κοζάνης προς τον καθηγητή κ. Χ. Ζερεφό ΚΑΙ Η ΑΠΟΡΙΑ ΜΑΣ ΕΝ ΣΧΕΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟ-ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ...


Στην κλιματική αλλαγή και στα αδιέξοδα, έχουν ποσοστό συμμετοχής πάρα πολλές μερίδες πολιτών, όπως οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, όχι μόνο η βιομηχανία, αλλά και ο απλός πολίτης....
Αποτέλεσμα εικόνας για κλιματική αλλαγή ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟς
Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να υπάρξει μια ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης και να είναι όλοι συμμετέχοντες και να έχουμε θετικά αποτελέσματα.
Ερωτήματα στον καθηγητή κ. Χ. Ζερεφό από Π. Βρυζίδου Βουλευτή Ν. Κοζάνης ΝΔ στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας για την Κλιματική Αλλαγή

Ερωτήματα στον καθηγητή κ. Χ. Ζερεφό από Π. Βρυζίδου Βουλευτή Ν. Κοζάνης ΝΔ στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας για την Κλιματική Αλλαγή


Ερωτήματα από την Παρασκευή Βρυζίδου Βουλευτή Ν. Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας προς τον Επίτιμο Καθηγητή Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), κ. Χρήστο Σ. Ζερεφό για την Κλιματική Αλλαγή στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Κλιματική Αλλαγή», που συνεδρίασε στις 25 Σεπτεμβρίου 2019, στο Μέγαρο της Βουλής.






Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν ο Επίτιμος Καθηγητής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), κ. Χρήστος Σ. Ζερεφός, ο Ταξίαρχος (ΜΤ) κ. Νικόλαος Βογιατζής, Διοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (E.M.Y.) και ο Νικόλαος Καραταράκης, Διευθυντής Κλιματολογίας και Εφαρμογών της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (E.M.Y.).
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΡΥΖΙΔΟΥ: Θα ήθελα και εγώ από την πλευρά μου, να ευχαριστήσω τους παρευρισκόμενους εισηγητές, για τις πολύ εμπεριστατωμένες και χρήσιμες εισηγήσεις για όλους μας και για όσους παρακολούθησαν σε όλη τη χώρα.
Εγώ θα σταθώ, γιατί πολλά ερωτήματα έχουν τεθεί από τους συναδέλφους, στην τοποθέτηση του κ. Ζερεφού, ότι όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι και συμμετέχουμε όλοι μαζί, μπορεί να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα και να ξεπεράσουμε αυτά τα αδιέξοδα. Όμως για να συμμετέχουν όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να είναι είτε ενήμεροι, είτε να έχουν κάποιο ρόλο.
Από την εισήγηση άκουσα, ότι για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος που οδηγεί στην κλιματική αλλαγή και στα αδιέξοδα, έχουν ποσοστό συμμετοχής πάρα πολλές μερίδες πολιτών, όπως οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, όχι μόνο η βιομηχανία, αλλά και ο απλός πολίτης. Όλα αυτά τα χρόνια δεν είδα να υπάρχει ενημέρωση του πολίτη, πώς επιβαρύνει ανάλογα με το επάγγελμά του ή να υπάρχει απαγόρευση για κάποια πράγματα, πλην των γενικότερων απαγορεύσεων στη βιομηχανία.
Νομίζω, λοιπόν, ότι οι άξονες που έχουν μπει θα πρέπει να φτάσουν μέχρι τον τελευταίο πολίτη, καθώς επίσης και στους δήμους. Και εγώ, όπως και κάποιος συνάδελφος, υπηρέτησα χρόνια την Αυτοδιοίκηση και δεν είχαμε οδηγίες, πως θα κινηθούμε, πλην των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που οφείλαμε να κάνουμε, πριν από την υλοποίηση ενός έργου. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να υπάρξει μια ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης και να είναι όλοι συμμετέχοντες και να έχουμε θετικά αποτελέσματα.
Προέρχομαι από το Ν. Κοζάνης, που βρίσκονται τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, όπου θα κλείσουν μονάδες, οι οποίες θεωρείται ότι ρυπαίνουν. Πόσο τελικά ρυπαίνουν παγκοσμίως αυτές οι μονάδες, που πρέπει να κλείσουν; Θα φέρουν κάποια θετικά αποτελέσματα; Δεν έχει μπει το αντιστάθμισμα αυτής της κατάστασης. Τι εννοώ:                                                                                                                                                                                              Εφόσον θα κλείσουν, εκτός από την παραγωγή ενέργειας, που ενδεχομένως θα παραχθεί με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υπάρχει και η τηλεθέρμανση, που τροφοδοτεί και ζεσταίνει τα σπίτια μεγάλων πόλεων. Αυτή, εάν για κάποιο λόγο περιοριστεί ή εκλείψει, τότε θα καίνε στους λέβητες πετρέλαιο και πάλι θα έχουμε ρύπους, συν ότι κάποια χωριά μας καίνε πλέον ξύλα, γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα της τηλεθέρμανσης. Άρα, αυτοί οι ρύποι δεν είναι ένα ποσοστό ή είναι πολύ μικρό;
Με αυτά τα παραδείγματα θέλω να πω, ότι καλό είναι, να υπάρχει ένα πλήρες σχέδιο μέχρι τον τελευταίο πολίτη και να υπάρχει και μια «ζυγαριά»: Σ΄αυτό που κόβουμε ποιο είναι το αντιστάθμισμα, ποια είναι τα οφέλη, εάν επιβαρύνεται οικονομικά η περιοχή και αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.