Σελίδες

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

ΠΕΡΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΣΙΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ...

«Φοβερόν το εμπεσείν εις χείρας θεού ζώντος»!

Αμβλώσεις : Η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι πράττει σωστά, αποκαλύπτει έρευνα | in.gr

Αμβλώσεις : Η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι πράττει σωστά, αποκαλύπτει έρευνα

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που μπαίνει σε αυτήν τη διαδικασία δε μετανιώνει για την απόφαση που πήρε. Για την ακρίβεια, το 95% του συνόλου που συμμετείχε στη μελέτη πιστεύει ότι πήρε τη σωστή απόφαση να προχωρήσει σε άμβλωση.

Την ίδια ώρα που εξαγριωμένες φωνές διαμαρτύρονται για την αφίσα κατά των αμβλώσεων που «διακοσμούσε» το μετρό της Αθήνας, έρευνα έρχεται να «ρίξει φως» σε βασικά ερωτήματα που δημιουργούνται γύρω από το θέμα των αμβλώσεων.


Σύμφωνα με αυτή, η πλειοψηφία των γυναικών δε μετανιώνει για την απόφαση της άμβλωσης, ενώ καταρρίπτει τον μύθο της «συναισθηματικής βλάβης».
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό έντυπο Social Science & Medicine και αναπαρήγαγε ο βρετανικός Guardian, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που μπαίνει σε αυτήν τη διαδικασία δε μετανιώνει για την απόφαση που πήρε. Για την ακρίβεια, το 95% του συνόλου που συμμετείχε στη μελέτη πιστεύει ότι πήρε τη σωστή απόφαση να προχωρήσει σε άμβλωση.
Η έρευνα διήρκεσε πέντε χρόνια, διεξήχθη σε 21 Πολιτείες της Αμερικής και συμπεριέλαβε 667 γυναίκες που ρωτήθηκαν για το πώς βίωσαν τη συγκεκριμένη εμπειρία, πριν και μετά. Μεταξύ των ερωτήσεων, υπήρχε μία που ζητούσε να διευκρινιστεί το συναίσθημα που ένιωσαν σε σχέση με την απόφασή τους: Είχαν να επιλέξουν μεταξύ της λύπης, της ενοχής, της ανακούφισης, της μετάνοιας, του θυμού και της ευτυχίας. Η ανακούφιση ήταν το πιο σύνηθες συναίσθημα που δήλωσαν οι συμμετέχουσες.

Ο μύθος της συναισθηματικής «βλάβης»

«Επί χρόνια… διακηρυσσόταν η πεποίθηση ή υπήρχε ο ισχυρισμός ότι πρέπει πραγματικά να προστατεύσουμε τις γυναίκες από τη συναισθηματική «βλάβη» που θα υποστούν όταν κάνουν έκτρωση. […] Δεν υπήρξαν ποτέ στοιχεία ότι κάτι τέτοιο ήταν αλήθεια», δήλωσε η Corinne Rocca, επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Μάλιστα, επεσήμανε πως ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για μία απόφαση με γνώμονα τη… φορολογία έχει χρησιμοποιηθεί από πολέμιους της άμβλωσης για να δικαιολογήσουν την περιορισμένη πρόσβαση στην επέμβαση.
Πολλές πολιτείες απαιτούν υποχρεωτικές συμβουλευτικές περιόδους, αλλά και χρονικά διαστήματα αναμονής που περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τα αρνητικά συναισθήματα και αντιδράσεις που προκαλεί το «μετά» της άμβλωσης. Υπάρχει συνεχής ώθηση από ομάδες κατά των αμβλώσεων και κοινωνικά συντηρητικούς πολιτικούς να περάσουν σκληρούς νέους νόμους σε όλες τις ΗΠΑ – επιδιώκοντας να ανατρέψουν την απόφαση ορόσημο Roe v Wade που τις νομιμοποίησε.

Τα αρνητικά συναισθήματα

Η συγκεκριμένη έρευνα παράλληλα, σημειώνει ότι τα μεικτά συναισθήματα, όπως για παράδειγμα η ενοχή που αναμειγνύεται με ανακούφιση, είναι συνηθισμένα για τις γυναίκες αμέσως μετά την έκτρωση, αλλά «τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά συναισθήματα μειώθηκαν κατά τα πρώτα δύο χρόνια και εξομαλύνθηκαν στη συνέχεια, ενώ η πεποίθηση ότι αποτέλεσε ορθή απόφαση παρέμεινε “δημοφιλής” και σταθερή».
Τέλος, οι συντάκτες γράφουν ότι η μελλοντική έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί στους εξειδικευμένους παράγοντες που προκαλούν τα προαναφερθέντα αρνητικά συναισθήματα, ενώ επιμένουν στο εξής: Παρότι σύμφωνα με τα ευρήματά τους δεν είναι απαραίτητη, αν όντως προσφέρεται συμβουλευτική περίοδος στις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε άμβλωση, θα πρέπει να εστιάσει στο να τις βοηθά να συνεχίζουν τη ζωή τους έχοντας το «στίγμα» του «έχω κάνει έκτρωση».