Σελίδες

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Η εξέλιξη των κινητών – παρελθόν, παρόν και μέλλον (?)



Του Ιορδάνη Καράτση

 



Τα κινητά τηλέφωνα έχουν εξελιχθεί από απλές συσκευές για φωνητικές κλήσεις σε μικροϋπολογιστές με δυνατότητες βιντεοκλήσεων και εκτέλεσης πολλαπλών εφαρμογών. Η τεχνολογία της τηλεφωνίας έχει προχωρήσει πολύ και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στην εξέλιξη των συσκευών και τι νέο μπορούμε να περιμένουμε από το μέλλον της σχετικής τεχνολογίας.
Η εξέλιξη των κινητών τηλεφώνων ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του '60. Οι πρώτες συσκευές έως τη δεκαετία του '70 ήταν πολύ βαριές και ογκώδεις για να είναι «αληθινά» κινητά τηλέφωνα. Ήταν συνήθως τηλέφωνα σε αυτοκίνητα όπου χρειάζονταν η μπαταρία για να δίνει αρκετή ενέργεια ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Το πρώτο ουσιαστικά φορητό τηλέφωνο ήταν το Motorola DynaTAC 8000x, το οποίο ήταν μεγάλο, βαρύ και πολύ ακριβό.


Στη συνέχεια, τη δεκαετία του '90 περισσότερες φορητές συσκευές έκαναν την εμφάνισή τους και άρχισαν να κυκλοφορούν στην αγορά. Ο πρώτος σχεδιασμός flip-phone εμφανίστηκε βοηθώντας στη μείωση του μεγέθους του τηλεφώνου ενώ τα πρωτοποριακά τηλέφωνα της εποχής υπερηφανεύονταν για χαρακτηριστικά όπως η δυνατότητα αποθήκευσης 30 αριθμών! Η Motorola ήταν η πρώτη εταιρία που καθιερώθηκε ως ηγέτης στο χώρο των κινητών τηλεφώνων με τη Nokia να ακολουθεί δημιουργώντας δημοφιλή τηλέφωνα. Αυτή η χρονική περίοδος ήταν η αρχή του δικτύου GSM που επέτρεψε πχ τη χρήση μηνυμάτων κειμένου SMS με όριο 160 χαρακτήρων. Η Nokia συνέχισε να ηγείται της βιομηχανίας τα επόμενα χρόνια με την παραγωγή συλλεκτικών πλέον μοντέλων, συμπεριλαμβανομένων των 5110, 3210 και 3310.


Κλιπ, θήκες, προσόψεις για να αλλάζει η εμφάνιση των τηλεφώνων, επιλογή ήχων κλήσης και παιχνίδια όπως το Snake μετέτρεψαν το τηλέφωνο πέρα από μια συσκευή για πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων και σε ένα είδος αξεσουάρ. Η κυριαρχία της Nokia άρχισε να υποχωρεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με τη Sony Ericsson, την LG και τη Samsung να γίνονται ολοένα και πιο σημαντικοί παίκτες στην αγορά. Οι έγχρωμες οθόνες άρχισαν να εμφανίζονται όπως και οι ενσωματωμένες κάμερες, αν και με πολύ χαμηλή ανάλυση σε σύγκριση με τις σημερινές.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο άρχισε επίσης να είναι διαθέσιμη μέσω συνδέσεων WAP αν και οι ταχύτητες δεν επέτρεπαν τη φόρτωση σημαντικού όγκου δεδομένων. Η λειτουργικότητα του MP3 player έγινε επίσης δημοφιλής σε πολλά μοντέλα τηλεφώνου.


Το έξυπνο τηλέφωνο - Smartphone

Γύρω στο 2006 τα τηλέφωνα άρχισαν να γίνονται “έξυπνα”,
 ως συσκευές με λειτουργικό σύστημα, GPS, έλεγχο email, μουσική, περιήγηση στο διαδίκτυο, πιο σοβαρή κάμερα για φωτογραφίες. Το 2007 άρχισαν να είναι σε θέση να λειτουργούν με προδιαγραφές κοντά σε αυτές του σήμερα με την κυκλοφορία του πρώτου iPhone.


Σήμερα τα τηλέφωνα είναι ικανά να εντυπωσιάσουν με την ταχύτητα και τη λειτουργικότητά τους. Με εκατομμύρια εφαρμογές οι χρήστες μπορούν να έχουν εξαιρετικά εξατομικευμένες συσκευές που ταιριάζουν στην καθημερινότητά τους, στην εργασία τους, στα χόμπι ενώ οι κάμερες επιτρέπουν πλέον στους χρήστες να συλλάβουν και να αποθηκεύουν φωτογραφίες σχεδόν επαγγελματικού επιπέδου. Τα τηλέφωνα μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως συσκευές ανέπαφης πληρωμής ενώ αξίζει να σημειωθεί πως περισσότερες ιστοσελίδες επισκέπτονται οι χρήστες από κινητές συσκευές παρά μέσω επιτραπέζιων υπολογιστών. Τα μεγέθη της οθόνης έχουν αυξηθεί όπως και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας με βιομετρικό ξεκλείδωμα από δακτυλικά αποτυπώματα ή μέσω τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.


Και πάμε στο μέλλον. Σκεφτήκατε ποτέ πώς θα είναι τα μελλοντικά μας smartphone, πχ το 2025 ή το 2030; Παρακάτω θα παρουσιάσουμε μερικές τεχνολογίες των smartphone που υπάρχουν ήδη αλλά δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα από τους κατασκευαστές ή έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιαστούν στο μέλλον. Σίγουρα όλοι οι κατασκευαστές έχουν στο συρτάρι τους πλήθος ιδεών, πατεντών και μελετών, ωστόσο η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως το κόστος παραγωγής, η ωριμότητα της αγοράς, οι κινήσεις του ανταγωνισμού, η άποψη του marketing και πολλές άλλες συνισταμένες.

Το μελλοντικό σας smartphone το 2030

Εντελώς διαφανές smartphone

Το iPhone 8 φημολογήθηκε ότι έχει σχεδιαστεί εντελώς διαφανές. Το ConceptsiPhone ήρθε με αυτήν την εντυπωσιακή ιδέα, αλλά δυστυχώς η Apple δεν προχώρησε με την υλοποίηση.


Είναι πολύ πιθανό πως έως το 2025 κάποιος κατασκευαστής να παρουσιάσει ένα εντελώς διαφανές smartphone. Θα μπορείτε να δείτε το χέρι σας καθαρά μέσα από το σώμα του τηλεφώνου, με την οθόνη ωστόσο να εξακολουθεί να εμφανίζει τα απαραίτητα εικονίδια και widget όπως κείμενο, κλήση, ώρα, καιρός κ.λπ.

Ο ανταγωνισμός επίσης φαίνεται πως οδήγησε τη Samsung να προσκολληθεί σε μία αντίστοιχη ιδέα και σχεδίασε ένα πρωτότυπο τηλεφώνο που θα μπορούσε να αλλάξει το μέλλον της σχεδίασης ενός smartphone. Το Samsung Galaxy Zero είναι εξοπλισμένο με οθόνη Infinity O που σημαίνει ότι η οθόνη καλύπτει ολόκληρη την μπροστινή επιφάνεια του τηλεφώνου. Δεν υπάρχουν κουμπιά ή θύρες και όλη η οθόνη είναι ενσωματωμένη στο πίσω μέρος. Η ιδέα είναι μεν φουτουριστική αλλά είναι πολύ πιθανό να δούμε στο άμεσο μέλλον αντίστοιχες συσκευές να κυκλοφορούν ευρέως.


Πτυσσόμενα τηλέφωνα και ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!

Οι πτυσσόμενες ή foldable οθόνες έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Η τεχνολογία τους εξελίσσεται και σίγουρα θα αρχίσουν να εμφανίζονται περισσότερα μοντέλα, με καμπύλες οθόνες ή ακόμα και εύκαμπτο πλαίσιο. Επομένως, μία απλή συσκευή θα μπορεί να μετατραπεί από τηλέφωνο σε tablet.


H ιδέα για foldable συσκευές δείχνει και το επερχόμενο μέλλον της τεχνολογίας των smartphone. Είτε παίζουμε παιχνίδια, είτε διαβάζουμε βιβλία, είτε σερφάρουμε στο διαδίκτυο η συσκευή θα προσαρμόζει το μέγεθος της οθόνης ανάλογα τις ανάγκες μας. Και ακόμα παραπέρα, κάτι σχετικό μπορεί να εμφανιστεί και σε wearables όπου βγάζοντάς τα από τον καρπό θα μπορούμε να έχουμε ένα smartphone στα χέρια μας. Δηλαδή κινητό τηλέφωνο, tablet και ρολόι - όλα σε μία συσκευή!

Ένα ολογραφικό τηλέφωνο χεριού

Το βραχιόλι Cicret είναι ένα από τα gadget που εμφανίστηκε στην αγορά και σας δίνει μία αίσθηση του μέλλοντος. Λένε “με αυτήν τη συσκευή, κάντε ό, τι κάνατε με το tablet σας .... Αλλά απευθείας στο δέρμα σας, χωρίς smartphone”.


Το φοράτε απλώς στον καρπό σας και το βραχιόλι δημιουργεί ένα ολόγραμμα του τηλεφώνου. Οτιδήποτε μπορεί να γίνει σε tablet ή τηλέφωνο μπορεί να γίνει στο ίδιο το χέρι σας με τα δάχτυλά σας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο στο YouTube, να διαβάσετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να στείλετε μηνύματα κειμένου ή να απαντήσετε σε εισερχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις. Μπορείτε ακόμη να παίξετε παιχνίδια.

Σκεφτείτε αντίστοιχα ένα “ολογραφικό” smartwatch. Ένα ολόγραμμα υψηλής ποιότητας που θα μπορούσε να διαβάσει τις εντολές σας απευθείας από τον καρπό σας. Θα μπορείτε να λάβετε μια ειδοποίηση στο τηλέφωνό σας και χωρίς να αγγίξετε την οθόνη να ανοίγετε το μήνυμα με χειρονομία όπως ακριβώς έχετε τη δυνατότητα gestures στα smartphones σήμερα. Μόνο που ένα ολόγραμμα θα εμφανίζεται πάνω από το smartwatch που θα σας που δείχνει το μήνυμα.

Η ιδέα παρουσιάστηκε κάποτε το 2018 από την AT&T και τη Verizon με το Red Hydrogen One Holographic Smartphone τα οποίο προσέφερε μία «ολογραφική οθόνη».

Μελλοντικοί φορτιστές

Η τεχνολογία εξελίσσεται και ένα θέμα που πάντα θα απασχολεί είναι η κατανάλωση ενέργειας. Θα υπάρχουν στο μέλλον κινητά τηλέφωνα που δεν χρειάζεται να φορτίσουν; Οι κατασκευαστές δουλεύουν ήδη σε αυτό καθώς η κατανάλωση σήμερα είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αναζητούν λύση.


Η κατεύθυνση είναι προς τους ασύρματους φορτιστές. Οι ασύρματοι φορτιστές του μέλλοντος θα τροφοδοτήσουν τα μελλοντικά smartphone πολύ πιο γρήγορα από τους τρέχοντες φορτιστές και ένας στόχος θα μπορούσε να είναι σίγουρα ένα τηλέφωνο να φορτίζει σε περίπου 20 λεπτά στο 100% ενώ το πιο σημαντικό η μπαταρία του να κρατάει εύκολα για τουλάχιστον 2 ημέρες με μία φόρτιση.

Το 5G είναι εδώ. Ας μιλήσουμε για το 6G!

Είναι το 6G πραγματικό; Πότε έρχεται; Πόσο γρήγορα θα είναι; Από τεχνικής άποψης δεν υπάρχει ακόμη αλλά οι κατασκευαστές έχουν ξεκινήσει ήδη τις συνομιλίες ώστε να τυποποιηθούν τα σχετικά πρότυπα! Η Samsung δημοσίευσε σχετική ανακοίνωση όπου αναφέρει ενδεικτικές δυνατότητες της ασύρματης επικοινωνίας 6ης γενιάς. Επίσης, προέβλεψε σε ένα χρονοδιάγραμμα ότι η έναρξη χρήσης δικτύου 6G μπορεί να συμβεί περίπου το 2030.


Με το 6G, ο ρυθμός μεταφοράς δεδομένων θα φτάσει στο 1 Terabit ανά δευτερόλεπτο. Αυτό ισούται με τη λήψη πάνω από 200 βίντεο μέσα σε δευτερόλεπτα!

Συνοψίζοντας

Όλες οι παραπάνω ιδέες είναι σχεδόν εφαρμόσιμες. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε πόσο σύντομα θα υιοθετηθούν ή πόσες άλλες ιδέες «φουτουριστικές» ιδέες θα παρουσιαστούν. Φυσικά, το ποιες λύσεις θα πάρουν τελικά την έγκριση για μαζική παραγωγή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με το περιβάλλον να είναι πλέον ένα τεράστιο ζήτημα σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς αυτήν τη στιγμή. Οπότε οι καινοτομίες σε πράσινη τεχνολογία στην παραγωγή αλλά και τη χρήση των έξυπνων συσκευών σίγουρα θα συμβάλλουν με το δικό τους ρόλο στις όποιες εξελίξεις.