«[...]Επίσης, παρέστη αντιπροσωπεία από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αποτελούμενη από Αρχιεπισκόπους του Λέτσε και του Μπάρι της Ιταλίας, καθώς και ο π. Ανδρέας Παλμιέρι, υπογραμματεύς του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών» .....
«Η μνήμη θεραπεύεται και δεν προκαλεί άλγος , όταν εκκλησιάζεται»
(Πατριάρχης Βαρθολομαίος)
Στην Καππαδοκία και φέτος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο πρωτοχριστιανικός ύμνος «Φως ιλαρόν αγίας δόξης αθανάτου Πατρός…» , ψάλθηκε το περασμένο Σάββατο το απόγευμα στον Εσπερινό, στον μεγάλο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αραβησσού, στην Καππαδοκία
Ο Πατριάρχης Θεόφιλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο δημοσιογράφος Αριστείδης Βικέτος |
Ο πρωτοχριστιανικός ύμνος «Φως ιλαρόν αγίας δόξης αθανάτου Πατρός…» , τον οποίο ο Μέγας Βασίλειος ονομάζει «επιλύχνιο ευχαριστία», ψάλθηκε το περασμένο Σάββατο το απόγευμα στον Εσπερινό, τον πρώτο μετά το 1924, στον μεγάλο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αραβησσού, στην Καππαδοκία. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και προσευχήθηκαν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος, τον οποίο συνόδευε ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης, αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος, ο Μητροπολίτης Τρανουπόλεως Γερμανός και ο Μητροπολίτης Ανθηδώνος, Νεκτάριος. Επίσης, παρέστη αντιπροσωπεία από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αποτελούμενη από Αρχιεπισκόπους του Λέτσε και του Μπάρι της Ιταλίας, καθώς και ο π. Ανδρέας Παλμιέρι, υπογραμματεύς του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλωσόρισε όλους στα ιερά χώματα της Καππαδοκικής γης , τα οποία είπε είναι «ηγιασμένα δια πολλών αιμάτων, δακρύων, προσευχής, πόνων προσδοκίας των επερχομένων και δακρυρρόων θρήνων». Ο Πατριάρχης ανέφερε ότι στην Καππαδοκία κήρυξαν οι απόστολοι Πέτρος και Ανδρέας, ενώ επεσήμανε ότι στην Αραβησσό βρέθηκε εξόριστος ο κορυφαίος Πατέρας της Εκκλησίας , Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Αναφερόμενος στους εκπατρισθέντες το 1924 Χριστιανούς και στους εγκαταλελειμμένους ναούς τόνισε: «Η μνήμη θεραπεύεται και δεν προκαλεί άλγος , όταν εκκλησιάζεται».
Φως ιλαρόν αγίας δόξης, αθανάτου Πατρός, λάμπει απόψε στον Ναό του Αγίου Δημητρίου Αραβησσού, επεσήμανε ο Παναγιώτατος και υπογράμμισε «Φως Χριστού, το οποίο φαίνει πάσιν, αμυδρά, αλλά με προοπτική του μέλλοντος αιώνος». Την Κυριακή , με ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Σινασσό ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος . Μαζί του συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας –Αμμοχώστου Βασίλειος.
Φως ιλαρόν αγίας δόξης, αθανάτου Πατρός, λάμπει απόψε στον Ναό του Αγίου Δημητρίου Αραβησσού, επεσήμανε ο Παναγιώτατος και υπογράμμισε «Φως Χριστού, το οποίο φαίνει πάσιν, αμυδρά, αλλά με προοπτική του μέλλοντος αιώνος». Την Κυριακή , με ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Σινασσό ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος . Μαζί του συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας –Αμμοχώστου Βασίλειος.
Μετά την Θεία Λειτουργία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε μνημόσυνο για τους ειρηνικώς κοιμηθέντας και μαρτυρικώς τελειωθέντας στην γη της Καππαδοκίας. Επίσης, απένειμε το οφίκιο του Άρχοντος Διδασκάλου στον εκ Κύπρου καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Θεόδωρο Γιάγκου. Σε ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι οι προγονοί μας «έζησαν και μεγαλούργησαν στα μέρη αυτά. Ανέφερε ότι υψηλός επισκέπτης είναι στο φετινό προσκύνημα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων , Θεόφιλος, με τον οποίο, είπε, υπάρχει «αγαστή συνεργασία». Ο Πατριάρχης Θεόφιλος , τόνισε , «είναι στο πλευρό μας και αυτό επιβεβαιώθηκε και πέρσι στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο».
Ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε : «νοιαζόμαστε για την Ορθοδοξία , δεν είμαστε ομοσπονδία Εκκλησιών , όπως θέλουν να λένε κάποιοι». Επίσης, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στον Μητροπολίτης Κωνσταντίας- Αμμοχώστου Βασίλειο, λέγοντας ότι προέρχεται από την αδελφή αυτοκέφαλο Εκκλησία Κύπρου, και τον χαρακτήρισε «πολύτιμο αδελφό και συνεργάτη» . Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τις αρχές της Τουρκίας, που επιτρέπουν την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών και δίνουν την απαιτούμενη άδεια. Μίλησε δε τουρκικά για τους Τούρκους , προς τους οποίους έδωσε ευχές για το ραμαζάνι.
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος εξέφρασε την συγκίνηση του και επεσήμανε ότι στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης μελετήθηκαν « ουσιώδη θέματα». Αναφέρθηκε στην αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, την οποία , είπε, ενίσχυσε οικονομικά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εδώ στην Καππαδοκία, επεσήμανε ο Πατριάρχης Θεόφιλος, έζησαν μεγάλη Πατέρες Εκκλησίας και ασκητές της ερήμου , όπως ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος, τον οποίο χαρακτήρισε « το καύχημα των Ιεροσολύμων».
Επίσης, ο κ. Θεόφιλος έκανε ειδική μνεία στον λαοφιλή Άγιο Γεώργιο, τον μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο, ο οποίος γεννήθηκε περίπου το 275 μ.Χ. στην Καππαδοκία, από γονείς χριστιανούς. Μετά το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου, είπε ο κ. Θεόφιλος, ο πιστός υπηρέτης του , Πασικράτης, εκτελώντας την επιθυμία Του Αγίου, παρέλαβε το Άγιο λείψανο Του μαζί με αυτό της μητέρας του, Αγίας Πολυχρονίας, και τα μετέφερε στη Λύδδα της Παλαιστίνης. Στην Θεία Λειτουργία μεταξύ άλλων επισήμων παρέστησαν εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Πάνος Σκουρολιάκος, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Ευάγγελος Σέκερης.