Σελίδες

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Ένα «σπίτι της οικογένειας των θρησκειών του Αβραάμ» προς τιμήν...

Δύο βήματα πιο κοντά στην Πανθρησκεία-Πέφτουν οι μάσκες!

Του Μανώλη Κείου
Το γράψαμε και χθες πως ο Πάπας άπλωσε πάλι τις “αδελφικές του αγκάλες” προς το Ισλάμ με την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σιγά σιγά κατά πως φαίνεται το σχέδιο ξεδιπλώνεται…
Το Αμπού Ντάμπι σχεδιάζει να χτίσει «σπίτι των Αβραάμικων θρησκειών». Ο ηγέτης του Αμπού Ντάμπι Σείχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέτ Αλ Νάυγιαν διέταξε να χτιστεί στο Αμπού Ντάμπι ένα «σπίτι της οικογένειας των θρησκειών του Αβραάμ» προς τιμήν της πρόσφατης επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου και του επικεφαλής του ισλαμικού πανεπιστημίου Al-Azhar Αχμάντ Αλ-Τέιϊμ.
Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι στο Twitter, αυτό θα γίνει για να «διαιωνιστεί η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου και του ιμάμη Αχμάντ Αλ Τέιϊμ και να αντικατοπτρίζει την ειρηνική συνύπαρξη διαφόρων κοινοτήτων στα ΗΑΕ».
Ο χώρος για την κατασκευή του «σπιτιού της οικογένειας των θρησκειών του Αβραάμ» επιλέχθηκε στο νησί Saadiyat στο Αμπού Ντάμπι. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θα είναι «μια μοναδική θρησκευτική δομή, που συμβολίζει την ειρηνική συνύπαρξη και την ανθρώπινη αδελφοσύνη μεταξύ όλων των κοινοτήτων που ζουν στα ΗΑΕ, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκευτικών πεποιθήσεων».
Και σαν να μην έφτανε αυτό είχαμε και νέες δηλώσεις για την “χριστιανική ενότητα”…
Ο Hyacinth Destivel, Επίτροπος του Ανατολικού Τμήματος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προαγωγή της Χριστιανικής Ενότητας σε νέα του παρέμβαση ανέφερε πως “οι ανατολικές ορθόδοξες εκκλησίες αποτελούν μια ενιαία οικογένεια εκκλησιών διαφόρων παραδόσεων (αρμενική, κοπτική, συριακή), ενωμένες όχι μόνο με κοινή πίστη στον Χριστό, όπως καθορίστηκε από τις πρώτες Οικουμενικές Συνόδους, αλλά και με μια κοινή ιστορία που χαρακτηρίζεται από διωγμούς. Χάρη στις οικουμενικές επαφές που δημιουργήθηκαν μετά τη Β΄Βατικάνεια Σύνοδο με αυτές τις αρχαίες χριστιανικές κοινότητες που ενώνουν περίπου 50 εκατομμύρια πιστούς, οι εκκλησίες μας έχουν έρθει πιο κοντά από ποτέ. Στην πραγματικότητα, μετά από μιάμιση χιλιετία διαχωρισμού, τα στερεά κοινά θεμέλια της πίστης και της πρακτικής των Αγίων Μυστηρίων παραμένουν αμετάβλητα”.
Σημείωσε δε πως ο θεολογικός διάλογος με τις Ανατολικές Ορθόδοξες Εκκλησίες διεξάγεται στο πλαίσιο πολυμερούς επιτροπής και τριών διμερών επιτροπών.
“Ο διάλογος της αλήθειας θα ήταν αδύνατος χωρίς το αδελφικό πνεύμα, το οποίο συμπλήρωσε το διάλογο του ελέους” ανέφερε και στάθηκε στις επισκέψεις μονοφυσιτών ηγετών στο Βατικανό την περασμένη περίοδο αλλά και στη συνάντηση στις 7 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πάπας Φραγκίσκος υποδέχτηκε τους επικεφαλής των «Εκκλησιών» της Μέσης Ανατολής στην ιταλική πόλη Μπάρι για κοινή προσευχή και προβληματισμό. “Για πρώτη φορά στην ιστορία δίπλα από τον Επίσκοπο της Ρώμης ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, καθώς και τέσσερις κεφαλές των Ανατολικών Εκκλησιών. Έγινε πραγματικός διάλογος της ζωής, που προκλήθηκε από μια κοινή ανησυχία και ελπίδα για ένα ειρηνικό μέλλον στη Μέση Ανατολή”.