Σελίδες

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023

Πατριαρχική Χοροστασία στη Βασιλική του Αγίου Μαρτίνου Pannonhalma με αναφορές στην Ουκρανία

 "Ωστόσο, υπήρξαν μερικοί γενναίοι κληρικοί που αντιστάθηκαν στο κύμα της αιματοχυσίας και της βαρβαρότητας που επικύρωσαν οι Επίσκοποι τους. Και υπήρξαν γενναίες Ρωσικές ψυχές που καταλαβαίνουν τι κατάλαβε ο Άγιος Μαρτίνος όταν δήλωσε: Είμαι ο στρατιώτης του Χριστού: δεν μου επιτρέπεται να πολεμώ!" (Πατριάρχης Βαρθολομαίος)


Ουγγαρία: Πατριαρχική Χοροστασία στη Βασιλική του Αγίου Μαρτίνου Pannonhalma με αναφορές στην Ουκρανία

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ:

"Μετά τον Κυριακάτικο Άγγελμα της 24ης Σεπτεμβρίου, ο Άγιος Πατέρας ανανέωσε την πρόσκληση συμμετοχής στην Οικουμενική ΠροσευχητικήΑγρυπνία, με τίτλο «Μαζί. Συγκέντρωση του Λαού του Θεού», που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου το ερχόμενο Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, από τις 5 το απόγευμα έως τις 7 το απόγευμα."

 

Πατριαρχική ομιλία 24 09 23 στη Θεία Λειτουργία (Χοροστασία),

Η Πρώτη Κυριακή του Αγίου Λουκά, Βασιλική του Αγίου Μαρτίνου των Τουρ – Αρχάβαείο Pannonhalma, Pannonhalma, Ουγγαρία, (24 Σεπτεμβρίου 2023)

 

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Αρσένιο, αγαπητέ εν Χριστώ Αδελφέ,

Εξοχότατε Αρχαββάτη Τσίριλ,

Αγαπημένα παιδιά εν Κυρίω,

Είμαστε βαθιά συγκινημένοι να στεκόμαστε μαζί στην προσευχή και τη δέηση με τα ευσεβή και πιστά τέκνα της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, που αποτελούν την Εξαρχία μας στην Ουγγαρία. Εδώ σε αυτή την υπέροχη Βασιλική αφιερωμένη στον Άγιο Μαρτίνο του Τουρ, συγκεντρωνόμαστε στη Θεία Λειτουργία αυτές τις πρώτες μέρες του Φθινοπώρου.

Αν και ο Άγιος Μαρτίνος χαίρει ύψιστης εκτίμησης σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, είναι εδώ, στη χώρα της γέννησής του, που τον τιμήσατε με τέτοια μεγαλοπρέπεια.

Γεννήθηκε σε μια εποχή τρομερής μετάβασης, λίγα μόλις χρόνια αφότου ο Άγιος Κωνσταντίνος έγινε ο μοναδικός Αυτοκράτορας της Ρώμης, και νομιμοποίησε τη Χριστιανική Πίστη, τερματίζοντας έτσι τους βάναυσους διωγμούς των προκατόχων του.

Ως γιος ενός Roman Tribune, ο νεαρός Μάρτιν αναμενόταν, και πράγματι συμφώνησε, να γίνει ο ίδιος στρατιώτης. Αλλά άκουσε την κλήση του Κυρίου Ιησού Χριστού από μικρός και έγινε κατηχούμενος σε ηλικία μόλις δέκα ετών. Οι γονείς του δεν ενέκριναν την ένταξή του στη νέα θρησκεία που ήταν ακόμα σε μεγάλο βαθμό μειονοτική πίστη σε όλη την Αυτοκρατορία. Αλλά ακόμη και ως στρατιώτης, και το γνωρίζετε τόσο καλά εδώ στην Πανονχάλμα από το διάσημο άγαλμα, ο Άγιος του Θεού άσκησε την πίστη του στον Κύριο.

Το περιστατικό φέρεται να συνέβη στη γαλλική πόλη Αμιέν όπου βρισκόταν ο Μάρτιν. Ήταν μια παγωμένη χειμωνιάτικη μέρα, και είδε έναν ζητιάνο να τρέμει από το κρύο έξω από τις πύλες της πόλης. Ο Μάρτιν τράβηξε το σπαθί του και έκοψε τον μανδύα στη μέση, δίνοντας το ένα μισό στον πονεμένο άντρα.

Αργότερα εκείνο το βράδυ, ο ίδιος ο Κύριος εμφανίστηκε στον Μάρτιν σε ένα όνειρο και φορούσε το μισό μανδύα που είχε δώσει στον φτωχό. Τότε ο Μάρτιν άκουσε τον Κύριο να λέει στις λεγεώνες των Αγγέλων που στέκονταν στη θεϊκή Του παρουσία: «Ιδού! Πώς ο Μάρτιν ο κατηχουμένος με σκέπασε με τον μανδύα του!» [1]

Αμέσως μετά, έλαβε το βάπτισμα και αποφάσισε να εγκαταλείψει τον Ρωμαϊκό Στρατό και να γίνει στρατιώτης του Κυρίου.

Αγαπημένα μου παιδιά:

Είναι τόσο σημαντικό να έχουμε τέτοια παραδείγματα πίστης και αφοσίωσης στον κόσμο μας σήμερα.

Από τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, βλέπουμε πώς οι Σλάβοι αδελφοί μας στη Ρωσία πιέζονται σε πόλεμο και σκληρότητα εναντίον των Ουκρανών ξαδέλφων τους. Ζητάμε να σταματήσει αυτός ο άδικος πόλεμος και να σταματήσει η ενθάρρυνση αυτών των εχθροπραξιών από τους ηγέτες της Ρωσικής Εκκλησίας. Αλλά μέχρι σήμερα, χωρίς αποτέλεσμα.

Ωστόσο, υπήρξαν μερικοί γενναίοι κληρικοί που αντιστάθηκαν στο κύμα της αιματοχυσίας και της βαρβαρότητας που επικύρωσαν οι Επίσκοποι τους. Και υπήρξαν γενναίες Ρωσικές ψυχές που καταλαβαίνουν τι κατάλαβε ο Άγιος Μαρτίνος όταν δήλωσε:

Είμαι ο στρατιώτης του Χριστού: δεν μου επιτρέπεται να πολεμώ! [2]

Εδώ, Αγαπημένα παιδιά εν Κυρίω, είναι το μήνυμα που χρειάζεται περισσότερο για τις βίαιες στιγμές μας. Εμείς που φέρουμε το όνομα του Χριστού και αποκαλούμε τους εαυτούς μας ορθόδοξους, εμείς που είμαστε Ορθόδοξοι, πρέπει να υψωθούμε στην κλήση μας να είμαστε ειρηνοποιοί, να είμαστε ελεήμονες, να είμαστε αυτοί που θα θυσιάσουν τη ζωή τους για χάρη της αγάπης.

Στο σημερινό Ευαγγέλιο, βλέπουμε μια παρόμοια μεταμόρφωση στη ζωή του Αγίου Πέτρου και των αποστολικών συντρόφων του ψαρά. Ο ολονύχτιος μόχθος τους, που δεν έδωσε ούτε ένα αλίευμα, είναι μια μεταφορά για κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που αγνοεί τον Θεό.

Ήταν ψαράδες, οι οποίοι έψαχναν τη Θάλασσα της Γαλιλαίας -που λέγεται Γεννησαρέτ στη σημερινή ανάγνωση- για φαγητό και για τα δικά τους προς το ζην. Κι όμως, όταν ζήτησε ο Κύριος μετά τη θεία διδασκαλία Του να βγουν στα βαθιά, οι καρδιές τους ήταν πρόθυμες να δεχτούν την πρόκληση.

Μπορείτε να φανταστείτε την ταραχή και τη σύγχυση όταν πέτυχαν το μεγαλύτερο ψάρι της ζωής τους! Η ελληνική λέξη είναι θάμβος – έκπληξη. Τα δίχτυα τους άρχισαν να σκίζονται και οι βάρκες τους άρχισαν να βυθίζονται επειδή υπήρχε τέτοια αφθονία των αλιευμάτων.

 

Μια εικόνα για να μας διδάξει ότι ο Θεός δεν μπορεί να περιοριστεί και δεν μπορεί να περιοριστεί από τους ιστούς των μηχανορραφιών μας ή τα δοχεία στα οποία προσπαθούμε να Τον κρατήσουμε. Τα δίχτυα πάντα θα σκίζονται και οι βάρκες πάντα θα βυθίζονται, γιατί οι ανθρώπινες κατασκευές μας δεν μπορούν να περιέχουν τον Ασύλληπτο Θεό – Αυτόν που είναι αληθινά Ἀχώρητος!

2.«Ο αχώρητος παντί πώς εχωρήθη εν γαστρί;]

Οι μελλοντικοί Απόστολοι έτρεμαν από φόβο και ο Άγιος Πέτρος ντροπιάστηκε και ζήτησε από τον Κύριο να φύγει. γιατί η θαυματουργή σύλληψη είχε αποκαλύψει τη δική του αμαρτωλότητα στον εαυτό του. Ποια ήταν όμως η απάντηση του Ελεήμονος Σωτήρος μας; Μὴ φοβοῦ· ἀπὸ τοῦ νῦν ἀνθρώπους ἔσῃ ζωγρῶν. Μη φοβάσαι! Από εδώ και στο εξής, θα τυλίγεις τους ανθρώπους στη ζωή! [3]

Με τον ίδιο τρόπο που ο Κύριος μετέτρεψε τον Άγιο Μαρτίνο από Στρατιώτη του πολέμου σε Στρατιώτη του Πρίγκιπα της Ειρήνης, μετέτρεψε πιο απλούς ψαράδες σε Ψαράδες των Ανθρώπων!

Αυτά τα θαύματα δεν είναι τόσο διαφορετικά και στις δύο περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των μεταμορφώσεων τους άλλαξαν τον κόσμο.

Ο Άγιος Μαρτίνος έγινε επίσκοπος της Τουρ, στη Γαλλία, και είναι σεβαστός σε όλο τον κόσμο – στις Εκκλησίες Ανατολής και Δύσης. Η ιστορία του λέγεται ξανά και ξανά ανά τους αιώνες στην τέχνη και την αρχιτεκτονική, και στο άγαλμα εδώ στην πόλη σας.

Και από εκείνη τη στιγμή δίπλα στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, ο Πέτρος, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης πήγαν να παρακολουθήσουν τη Μεταμόρφωση στο Άγιο Όρος Θαβώρ και να κηρύξουν την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού σε όλο τον Μεσογειακό Κόσμο. Ώστε με τον καιρό, ο νεαρός Μάρτιν που γεννήθηκε στην Ουγγαρία να ακούσει το Ευαγγέλιο και να εγκαταλείψει τη βία για την ειρήνη.

Τώρα, αγαπητοί χριστιανοί:

Ας ακολουθήσουμε τα παράδειγμά τους και ας επιτρέψουμε ακόμη και στις πιο απλές πτυχές της ζωής μας να είναι όργανα με τα οποία ο Θεός μας μεταμορφώνει σε πλάσμα αγάπης, συμπόνιας, ελέους και συγχώρεσης.

Ας επιδιώξουμε την ειρήνη στις οικογένειές μας, στις κοινότητές μας, στις εκκλησίες μας, στην κοινωνία μας, στα έθνη μας και στον κόσμο.

Ας μην φοβόμαστε να υποστηρίξουμε τους φτωχούς, τους καταπιεσμένους, τα θύματα και τους ανίσχυρους – ανεξάρτητα από το ποιοι είναι.

Γιατί ο Θεός είναι ο Θεός όλων και ο Θεός είναι μέσα σε όλα.

Πάντα θα μας βρίσκει – στο πρόσωπο ενός ζητιάνου στο δρόμο, ή στις άξιες σοδειές της ζωής μας.

Επομένως, ας είμαστε σε επιφυλακή για τη συνεχή Παρουσία Του και δεν θα ντραπούμε ποτέ.

Μέσω των προσευχών των Ισχυρών Αποστόλων και του Αγίου Μαρτίνου του Τουρ, η Χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, η Αγάπη του Θεού Πατέρα και η Κοινωνία του Παναγίου Πνεύματος να είναι μαζί σας και όλους όσους αγαπάτε. τώρα και για πάντα, και στους αιώνες των αιώνων.

Αμήν!

________

 

[1] Περί του Βίου του Αγίου Μαρτίνου, του Σουλπίκιου Σεβήρου· Κεφάλαιο 2.

[2] Περί του Βίου του Αγίου Μαρτίνου, του Σουλπίκιου Σεβήρου. κεφάλαιο 4.

[3] Λουκάς 5:10.

https://fosfanariou.gr/index.php/2023/09/26/ecum-patr-na-stamatisei-i-rosiki-ekklisia-na-entharrynei-ton-polemo-stin-oukrania/