ΠΕΡΙ ΚΑΙΝΩΝ…ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ
Στη προσπάθειά μου να γνωρίσω τι ισχύει και τι όχι σχετικά με την επερχόμενη έκδοση των νέων ταυτοτήτων, πρώτα για δικό μου λογαριασμό και κατά δεύτερο, μια και τυγχάνω και λογιστής (και ως γνωστόν ο γιατρός, ο δικηγόρος και ο λογιστής σ’ αυτή τη χώρα πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα ) για τους πελάτες μου, τους συνανθρώπους μου και αδελφούς οι οποίοι με ρωτούν συχνά τι «δέον πράξαι», αναγκάστηκα να κάνω μια έρευνα στο τι ισχύει νομικά, τουλάχιστον, αυτή τη στιγμή.
Θεωρώ ότι κάθε πολίτης οφείλει να γνωρίζει το νόμο εκ του οποίου απορρέουν οι υποχρεώσεις του αλλά και τα δικαιώματά του. Και επειδή δεν βρήκα κάποια μεστή και σαφή ανάλυση για τα νομικά ισχύοντα περί των νέων ταυτοτήτων, πέρα από κάποιες αποσπασματικές αναφορές, από κάποιον πιο ειδικό αναγκάζομαι να το κάνω ο ίδιος.
Τα νομοθετήματα, λοιπόν, που αφορούν τις νέες ταυτότητες, μέχρι τώρα τουλάχιστον, είναι τρία. Δεν θα τα αναλύσω λεπτομερώς αλλά θα σταθώ στα σημαντικότερα σημεία και αν κάποιος θέλει μπορεί να τα αναζητήσει στους επισυναπτόμενους συνδέσμους:
1.Κ.Υ.Α. 8200/0-297647, ΦΕΚ Β’ 1476/27-4-18) με τίτλο «Έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών».
(https://www.e-nomothesia.gr/kat-deltia-tautotetos/koine-upourgike-apophase-82000-297647-2018.html)
Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο «νομοθέτημα» [και το θέτω σε εισαγωγικά γιατί δεν πρόκειται για τυπικό νόμο αλλά για μια Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.)] το οποίο μας εισαγάγει στον «κόσμο των ψηφιακών ταυτοτήτων». Ας δούμε περιληπτικά τα άρθρα:
Το «άρθρο 1» και το «άρθρο 2» δεν μας ενδιαφέρουν (αναφέρουν ποιες είναι οι αρμόδιες αρχές έκδοσης, εκτύπωσης και ταυτοποίησης, δηλαδή, η Ελληνική Αστυνομία)
Το «άρθρο 3» μας ενδιαφέρει! Εδώ μαθαίνουμε τα εξής:
Άρθρο 3 Τύπος Δελτίου Ταυτότητας
1.Το δελτίο ταυτότητας είναι μορφότυπου ID-1, διαστάσεων 85.6 x 54 mm ± 0.75mm, πάχους μέχρι 1 mm, σύμφωνα με τις συστάσεις του ICAO DOC9303 έκδοση 7η και περιλαμβάνει:
*τη Ζώνη Οπτικής Εξέτασης (Visual Inspection Zone – VIZ),
*τη Μηχανικώς Αναγνώσιμη Ζώνη (Machine Readable Zone – MRZ) και
*το ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης μη επαφής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο έγγραφο 9303 του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (International Civil Aviation Organization – ICAO) για τα μηχανικώς αναγνώσιμα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Επειδή για πολλούς είναι λίγο πολύ ακατανόητα τα ανωτέρω (όπως ήταν και για μένα) θα προσπαθήσω να τα εξηγήσω με το πιο απλό τρόπο όπως κι εγώ τα έμαθα με την τακτική «ρωτώντας πας στη πόλη» από ανθρώπους που ξέρουν από αυτά.
–Η ζώνη Οπτικής εξέτασης (VIZ) είναι μια ζώνη (περιοχή) πάνω στην ταυτότητα που θα περιέχει δεδομένα όπως τη φωτογραφία, ονοματεπώνυμο, ημερ/νία γέννησης, ιθαγένεια, φύλο, την ημερομηνία λήξης κλπ. Στην ουσία η ζώνη οπτικής εξέτασης είναι αυτή που μπορεί ο καθένας μας να αναγνώσει με τα ίδια του τα μάτια.
–Η Μηχανικώς Αναγνώσιμη Ζώνη (MRZ) είναι μια ζώνη που δεν θα είναι ορατή και δεν θα μπορεί να διαβάζεται από τον οποιοδήποτε παρά από ειδικά μηχανήματα (αναγνώστες, σαρωτές κλπ) που θα έχουν μόνον οι κυβερνητικές υπηρεσίες (π.χ η Αστυνομία, τελωνεία κλπ). Η ζώνη αυτή θα περιέχει ό,τι και η ζώνη οπτικής εξέτασης και επιπλέον κάποια βιομετρικά στοιχεία. Τα ελάχιστα βιομετρικά στοιχεία που θα περιέχονται σε αυτή τη ζώνη, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Κανονισμό της Ε.Ε. 2019/1157 (θα τον δούμε στη συνέχεια) είναι η φωτογραφία του προσώπου και δύο δακτυλικά αποτυπώματα σε ψηφιακό μορφότυπο. Δηλαδή σε ψηφιακή μορφή με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Μόνον αυτά; Θα το δούμε στη συνέχεια και αυτό.