Η «συντεχνία» του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ;
Η αναφορά μας στο προηγούμενο φύλλο του «Ο.Τ.» στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, με αφορμή πρόσφατη καταγγελία που μας κοινοποιήθηκε, δεν είναι άσχετη, καθώς διαπιστώσαμε, με προηγούμενη καταγγελία που με κοινοποίηση πριν πολύ καιρό λάβαμε και αφορούσε στο ίδιο θέμα.
Η έρευνα μας επί του θέματος καταδεικνύει ότι στο παρελθόν κατέθεσαν μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ στις δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης. Είναι αξιοπαρατήρητο, λοιπόν, ότι στο εν λόγω Τμήμα Θεολογίας η αναφορά στο θέμα της μη έκδοσης και επικύρωσης Πρακτικών είναι φαινόμενο διαρκείας. Στην περίπτωση που αρμόδιες αρχές δεν επιλαμβάνονται του θέματος αφήνουν ένα έκνομο πεδίο να ισχύει και να χρονίζει ως σήμερα.
Η σύνταξη και επικύρωση, αλλά και παραχώρηση Πρακτικών, διαφυλάσσει τη διαφάνεια στις διοικητικές πράξεις και εξασφαλίζει συνθήκες δημοκρατικής έκφρασης στη διακίνηση ιδεών, πράγμα που, καθώς φαίνεται στην περίπτωση του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, δεν συμβαίνει.
Δεδομένου, μάλιστα, ότι στο Τμήμα αυτό δεν ανήλθε στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή μέλος ΔΕΠ, που διδάσκει την «Κατηχητική», ενώ μάλιστα στην όλη διαδικασία παρατηρήθηκαν μη σύννομες πράξεις, συνοδευόμενες και με εκφοβισμό του προσώπου αυτού σε Συνεδριάσεις του Τμήματος, θεωρούμε καθήκον να σημειώσουμε ότι και επ’ αυτού του ζητήματος υπήρξε σχετική καταγγελία , που πλαισιώθηκε με σχετικές καταθέσεις από μέλη ΔΕΠ στις δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης.
Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ φέρεται να υπολειτουργεί σε ένα πλαίσιο κακοδιοίκησης που παρεκκλίνει σημαντικά από την πράξη που απαιτείται και αρμόζει σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα.
Διαπιστώνοντας ένα σοβαρό ζήτημα που έχει σχέση με την παιδεία στον τόπο μας δεν παραλείπουμε ότι η περίπτωση αυτή θα μας απασχολήσει με περαιτέρω αναζητήσεις και έρευνες, ώστε οι πολίτες που φορολογούνται για την εκπαίδευση των παιδιών τους να έχουν την απαιτούμενη πληροφόρηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ, (7-7-2023)