Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

''[...]Με αυτόν τον τρόπο έγινε όλη η οικουμένη Σχολείο Χριστού, οι δε άνθρωποι, που ακολουθούν την νέα πίστι, έγιναν μαθηταί....''

''Το κήρυγμα, ο λόγος και η κατήχησι ήταν η ζωτική φροντίδα της Εκκλησίας του Χριστού, και όχι η σημαντική εφεύρεσι των πολύ όψιμων αιρετικών. Έτσι διασφάλιζαν οι ποιμένες το ποίμνιό τους "εκ λύκων λυμαινομένων" την μάνδρα του Χριστού'' (επίσκοπος Θεόκλητος)



ΑΡΧΙΜ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ Κ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΓΚΟΥ

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ
ΠΙΣΤΙ ΜΑΣ [1]

Χαιρετισμός
Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου
Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας
κυρίου Θεοκλήτου.

Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, πριν αναληφθή, είπε στους αγίους αποστόλους, "πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν. και ιδού, εγώ μεθ' υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος. αμήν". (Ματθαίου 28, 19-20).

         Αφού δε έλαβαν αυτήν την εντολή οι άγιοι απόστολοί μας, πορεύθηκαν σε όλον τον κόσμο κηρύττοντες τον λόγο του Κυρίου μας. Ο λόγος, "εις πάσαν την γην εξήλθεν ο φθόγγος αυτών και εις τα πέρατα της οικουμένης τα ρήματα αυτών" (Ψαλμός 18,4), εκφράζει προφητικά το γεγονός του κηρύγματος του Ευαγγελίου.

       Με αυτόν τον τρόπο έγινε όλη η οικουμένη Σχολείο Χριστού, οι δε άνθρωποι, που ακολουθούν την νέα πίστι, έγιναν μαθηταί. Εδίδασκαν οι άγιοι απόστολοι και μαθήτευαν στο σχολείο του Χριστού οι χριστιανοί ακούοντες τον λόγο του Ευαγγελίου. Με την νέα αυτή πίστι, και όχι θρησκεία, έγινε η αγία αλλαγή του κόσμου σε Βασιλεία Χριστού.

       Γενικά το περιεχόμενο της νέας πίστεως αποτελούνταν από τα πιστευτέα και τα πρακτέα. Η πίστι, ως άπιαστο θεωρητικό γεγονός, αποδεικνυόταν ολοφάνερα με την αλλαγή του τρόπου της ζωής των μέχρι χθες ειδωλολατρών ανδρών και γυναικών όλων των ηλικιών, οι οποίοι ζούσαν ισόβια πλέον με συνέπεια την εν Χριστώ ζωή τους. Η Ζωή του Χριστού γινόταν ζωή τους. Όλοι όμως αντλούσαν δύναμι για συνέχεια του αγώνος των από την διαρκή υπόμνησι του λόγου, είτε γραπτού, είτε προφορικού.

      Ο άγιος ευαγγελιστής και απόστολος Λουκάς γράφει στον κράτιστο Θεόφιλο το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, "ίνα επιγνώς περί ων κατηχήθης λόγων την ασφάλειαν" (1,4).  Ο άγιος απόστολος Πέτρος γράφει, "αν και γνωρίζω ότι είσθε στηριγμένοι στην παρούσα αλήθεια..., θα φροντίσω μετά τον θάνατό μου να έχετε μόνιμη την μνήμη των λόγων" (Β' Πέτρου 1,12-15).

      Το κήρυγμα, ο λόγος και η κατήχησι ήταν η ζωτική φροντίδα της Εκκλησίας του Χριστού, και όχι η σημαντική εφεύρεσι των πολύ όψιμων αιρετικών. Έτσι διασφάλιζαν οι ποιμένες το ποίμνιό τους "εκ λύκων λυμαινομένων" την μάνδρα του Χριστού.

     Αγαπητοί μου,

       Έγραψα όλα τα ανωτέρω επιθυμών να υπογραμμίσω τον δίκαιο έπαινο της τοπικής Εκκλησίας προς τον συγγράψαντα το παρόν ευλογημένο πόνημα. Ο συγγραφέας του, αρχιμ. Επιφάνιος, είναι αγαπητός μας από δεκατιών. Κύπριος τω γένει, ανηλώθη εκ νεότητός του κατηχών τα παιδιά του Εκκλησιαστικού Σχολείου Φλωρίνης και τους ενορίτες του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης. Το βιβλίο του είναι καρπός κόπου ετών πολλών. Συνετάγη δε μετά από πολλήν έρευνα στις πατερικές πηγές καθώς και στα δογματικά κείμενα της Εκκλησίας. Παραθέτει με άρτια τάξι, με σαφήνεια, με ακρίβεια και μεθοδικότητα τα της Εκκλησίας δόγματα αναλύοντας το Σύμβολον της Πίστεως, το οποίο εν συνόψει περιέχει άπαντα τα απαραίτητα, που πρέπει να γνωρίζη, να πιστεύη και να πράττη ο χριστιανός.

      Παρέχοντες την επισκοπική ευλογία μας για την έκδοσι του σημαντικού τούτου πονήματος του αγαπητού μας π. Επιφανίου, ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας την πνευματική ωφέλεια, όσων εντρυφήσουν στις σελίδες του. Για τον ίδιο σεμνυνόμαστε, διότι έφερε σε πέρας τέτοιο σπουδαίο θέμα, και τον προτρέπουμε να παρουσιάση ο ώριμος και δόκιμος κάλαμός του και άλλα παρόμοια έργα προς δόξαν Κυρίου και ωφέλεια ψυχών. Αμήν.



      Εν Φλωρίνη τη 18η Οκτωβρίου 2015, αγίου Ευαγγελιστού Λουκά
Διάπυρος προς Κύριον ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας
ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ


[1] ΑΡΧΙΜ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ Κ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΓΚΟΥ,
"Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΙ ΜΑΣ", ΕΚΔΟΣΙΣ 2015, ΣΕΛ. 6-7