Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΠΡΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΑΣ

 

 


ΠΡΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΑΣ

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΙΔΑΞΕ ΤΑ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΑΡΤΗΣΙΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ

 

Σεβαστοί μας πολιτικοί άρχοντες, τίμια μέλη της Βουλής των Ελλήνων,

Ακούστε, παρακαλώ, την γλυκιά και ειρηνική φωνή: «Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς.» (Ματθ. 11,28), είναι η φωνή του Μεγάλου Βασιλέως Χριστού και Θεού.

Ακούστε τον Προφήτη που λέει∙ «Με έσπρωξαν και λίγο έλειψε να πέσω, αλλά ο Κύριος με έπιασε με το χέρι του και με στήριξε. Ο Κύριος είναι η δύναμή μου και η δοξολογία μου, και έγινε για μένα η σωτηρία μου» (Ψαλ. 117, 10-14), είναι ο μετανοημένος βασιλέας Δαυίδ, λίγο μετά το διπλό αμάρτημά του, του φόνου και της πορνείας.

Ακούστε τη φωνή του Αγίου που κοιμήθηκε εν ειρήνη το έτος 373 μ. Χ., δηλαδή πριν 1651 χρόνια. Μας φωνάζει∙ «Πρόσεχε τον εαυτό σου»!

▪ Πρόσεχε τον εαυτό σου, ο Κύριος «περιμένει να δει τον αγώνα σου∙ αν πραγματικά αγωνίζεσαι εναντίον της αμαρτίας, ως τον θάνατο. Μη λιγοψυχήσεις λοιπόν, διότι δε σε εγκατέλειψε. Και μάλιστα βλέπει τον αγώνα σου και ο χορός των αγίων Αγγέλων και το πλήθος των δαιμόνων∙ οι Άγγελοι προσφέρουν στεφάνι στον νικητή, οι δαίμονες φέρνουν ντροπή στον ηττημένο. Πολύς είναι ο αγώνας των Αγγέλων για σένα, αγαπητέ∙ πολλή είναι η φροντίδα των δαιμόνων εναντίων σου, φιλόχριστε. Πρόσεχε λοιπόν τον εαυτό σου, μήπως λυπήσεις τους δικούς σου και δώσεις χαρά στους ξένους… Να υπομένεις λοιπόν αγωνιζόμενος, για να γίνεις άξιος, και για να πάρεις το στεφάνι της ζωής, το οποίο υποσχέθηκε να δώσει σ’ εκείνους που τον αγαπούν (Ιακ. 1,12)» [1]. Που τον αγαπούν, δηλαδή, ακούνε τη φωνή Του και μετανοούν!

▪ «Πρόσεχε τον εαυτό σου για να μη στερηθείς τη δόξα του προσώπου του Θεού∙ διότι είναι γραμμένο∙  «Να επιδιώκετε την ειρήνη με όλους, και τον αγιασμό, χωρίς τον οποίο κανείς δε θα δει τον Κύριο» (Εβρ. 12,14)». Και τον αγιασμό! Δηλαδή, με τον ραντισμό του προσώπου με δάκρυα μετάνοιας, χάρη των οποίων «αγιαζόμαστε και καθαριζόμαστε από τις αμαρτίες μας». Η φωνή τούτη είναι του οσίου Εφραίμ του Σύρου, που  «Από την μικρή του ηλικία διδάχθηκε την πίστη και την αρετή από τον Επίσκοπο της γενέτειράς του Ιάκωβο (309 - 364 μ.Χ.), ο οποίος και τον χειροτόνησε διάκονο, αλλά ο Όσιος αρνήθηκε να λάβει μεγαλύτερο αξίωμα.» [2].

Ακούστε τέλος την αγγελική φωνή του αγίου Βασιλείου, επισκόπου Σελευκείας που επαναλαμβάνει τον Κυριακό λόγο «Δεύτε προς με, πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς.». Τον λόγο αυτό του Κυρίου, μία σωτήρια ημέρα των ημερών άκουσε και δέχτηκε βαθιά μέσα στην καρδιά και ο τελώνης…

«Άκουσε ο τελώνης Ματθαίος «Δεύτε οι κοπιώντες» και αφού δέχθηκε τη φωνή, έτρεξε. Είμαι, έλεγε, ένας από εκείνους που με βαρύνουν τα τελωνικά φορτία. Μπαίνω κάτω από το δικό σου ζυγό, δέχομαι το δικό σου δίχτυ. Και έγινε ο τελώνης παράδειγμα για την κάθαρση των τελωνών. Και η ενέργεια της φωνής αυτής δεν σταμάτησε μέχρις εδώ. Όπως ένα μεγάλο δίχτυ που απλώνεται στο πέλαγος, πιάνει πολλά ψάρια απ’ όλες τις κατευθύνσεις, κατά τον ίδιο λοιπόν τρόπο τα πλήθη των αμαρτωλών έτρεχαν ακούοντας τη σωτηριώδη φωνή και πιάνονταν στο δίκτυ.»!

Και καθώς η φωνή του αγίου ενώνεται με τη φωνή του Κυρίου και Θεού, συνεχίζει την διακονία του Λόγου: ««Πολλοί τελώνες και αμαρτωλοί κάθονταν μαζί με τον Ιησού» που έλεγε: «Δεύτε προς με, πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι». Δεν στενοχωρούμαι με τα πλήθη, δεν κουράζομαι να τους δέχομαι όλους. Δεν είναι τόσο μικρό το πέλαγος της φιλανθρωπίας μου, ώστε να στενοχωρείται από τους ποταμούς των αμαρτωλών που εισρέουν. Έχω τόπον αναπαύσεως για όλη την οικουμένη. Φωνή δεσποτική είναι αδύνατον να μένει απραγματοποίητη. «Δεύτε προς με, πάντες οι κοπιώντες». Αυτής της φωνής έγινε κληρονόμος ο χορός των Αποστόλων. Και χρησιμοποιώντάς την, έκαναν εύκολη στους ανθρώπους την ανάβαση στον ουρανό. Ο λόγος αυτός ακούστηκε σε όλες τις ηπείρους. Η κλήση αυτή κατέκτησε νησιά· οι πόλεις αιχμαλωτίζονταν, ακολουθούσαν πολλές περιοχές, η Ελλάς κατακτήθηκε, οι βάρβαροι υποδέχθηκαν τη φωνή· βασιλείς προσκυνούσαν, στρατηγοί υποτάχθηκαν, σφετερίστηκαν το λόγο οι λαοί, τα είδωλα έπεφταν, οι βωμοί καταστρέφονταν, δραπέτευαν οι δαίμονες εγκαταλείποντας τη θέση τους εξ αιτίας του λόγου εκείνου. Τώρα ποιός λατρεύει τους δαίμονες; Συγχρόνως δε έφερνε την υπακοή στον Χριστό και φαινόταν φοβερός στους θρησκεύοντας.»!

 Και καταλήγει έτσι απαλά, αληθινά, δοξολογικά,

«Ω φωνή, που έφερες την κοινή νίκη των ανθρώπων! Ω φωνή, που έγινες πηγή σωτηρίας! Ω λόγε, που ένωσες την οικουμένη σε μία πίστη! Ω λόγε, που καθάρισες τον κόσμο! Ω λόγε, που έκανες να ισχύσουν για τον Λόγο όσα είναι του Λόγου! Ας γίνουμε και εμείς μέρος αυτής της φωνής, αφού απολαύσαμε των αγαθών, να τύχουμε της απολαύσεως μαζί με τους αγίους σύμφωνα με τους λόγους του Χριστού που είπε: «Δεύτε προς με, πάντες οι κοπιώντες, καγώ αναπαύσω υμάς». Σ’ αυτόν ανήκει η δόξα και η δύναμη στους αιώνας των αιώνων. Αμήν.» [3].

Ας γίνουμε, λοιπόν, και εμείς μέρος αυτής της φωνής!

Έγινε ο τελώνης παράδειγμα για την κάθαρση των τελωνών, ας γίνουμε και "εμείς", οι εκτός Βουλής παράδειγμα για την κάθαρση των πολιτικών!

«Διότι το να μας πολεμούν τα πάθη και να πολεμούμε εναντίον τους, μας κάνει άξιους και έμπειρους στον πόλεμο εναντίων των παθών. Διότι αν δε μας πολεμούν τα πάθη, είναι πιθανό να κατηγορήσουμε αυτούς που πολεμούνται, επειδή, δεν έχουμε πείρα στον αγώνα και πέφτουμε σε υπερηφάνεια» (Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Λόγος πάνω στο ρητό∙ πρόσεχε τον εαυτό σου) [4].

Ας γίνουμε, λοιπόν, μέρος και αυτής της φωνής!

Την Ελλάδα, λοιπόν, ας κατακτήσουμε ξανά ΕΜΕΙΣ! 
Την Ελλάδα που ένωσε την οικουμένη σε μία πίστη!

Με την χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που έχει την δόξα και την δύναμη στους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

ΕΝ ΜΕΤΑΝΟΙΑ

 

ΜΕ ΤΙΜΗ

Σύλλογος «Στρατηγός Μακρυγιάννης»

Με έδρα την Πτολεμαΐδα

Ο Γραμματέας

Χρήστος Θ. Ελευθεριάδης*

 

Σημειώσεις

[1] «ΟΣΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ ΕΡΓΑ», Τόμος Β’, ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ», Σελ. 148-151

[2] https://www.saint.gr/3536/saint.aspx

[3] (Αγίου Βασιλείου, Επισκόπου Σελευκείας, Λόγος ΚΘ΄. Migne P.G 85, 325-332) https://www.pemptousia.gr/2013/03/defte-pros-me-pantes-i-kopiontes-ke/

[4] βλ. σημείωση Νο1

(*) ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ π. ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟ ΤΟΠΑΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» https://ptolemaidanews.gr/article.php?id=108409