Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Μητροπολίτης Φλωρίνης : Θα δεχθώ στην εκκλησία όσους ψήφισαν ΘΕΤΙΚΑ στο νομοσχέδιο


                                    
 
 
 

Μητροπολίτης Φλωρίνης : Θα δεχθώ στην εκκλησία όσους ψήφισαν ΘΕΤΙΚΑ στο νομοσχέδιο


Που είσαι πατέρα Αυγουστίνε να δεις !!!

Η εκπομπή Ραδιοεφημερίδα με την Αναστασία Κοτζακόλιου φιλοξένησε τον Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Κ.Κ. Ειρηναίο.

Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα στις σχέσεις κράτους εκκλησίας, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, ο κ.κ. Ειρηναίος απάντησε πως δεν υπάρχει ρήξη στις σχέσεις των δύο πλευρών, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ιδιαίτερες σχέσεις καθώς όπως είπε οι ρόλοι είναι διακριτοί, προσθέτοντας πως:

«Η εκκλησία αντιλαμβανόμενη τις απόψεις των ανθρώπων και θέλοντας να εκφράσει όλη αυτή την αγωνία, παίρνει μια απόφαση θέλοντας να δείξει την αντίθετη θέση της. Όχι να υποτιμήσει, αλλά στέλνοντας ένα μήνυμα, ότι στα θέματα πίστεως δεν κάνουμε εκπτώσεις αλλά ούτε και δεν μπορούμε να είμαστε μαζί όταν δεν σέβονται κοινοβουλευτικά και θεσμικά».

Ο κ.κ. Ειρηναίος προσέθεσε πως οι πολιτικοί πανηγύρισαν το νομοσχέδιο, για αυτό και η εκκλησία για πνευματικά θέματα θέλουν να διδάξουν ώστε «να μην ισοπεδωθούμε αξιακά», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, είπε ότι μια γιορτή δεν κατοχυρώνεται αν παραστούν ή όχι πέντε εκπρόσωποι ή όχι, λέγοντας πως η εκκλησία τιμάει τη σημαντική εορτή αιώνες και θα συνεχίσει να εορτάζεται.

Η εκκλησία επιλέγει κάτι τέτοιο και αυτό έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, το ’87 – 88’ με τον πολιτικό γάμο και την εκκλησιαστική περιουσία, όπου η Ιερά Επίσκοπος είχε αποφασίσει να μην εκπροσωπηθεί στην ακολουθία της 25ης Μαρτίου, αρά να εκπροσωπηθεί από έναν εφημέριο, στέλνοντας ένα μήνυμα. Δεν είναι κάτι νέο», ανέφερε επίσης.

Ερωτηθείς αν θα παραστούν κανονικά οι Μητροπολίτες στις παρελάσεις, ο κ.κ. Ειρηναίος απάντησε πως δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση και ο ίδιος θα είναι κανονικά στη λειτουργία και την παρέλαση, τιμώντας τους νεκρούς που πάλεψαν και όσους θα παρελάσουν.

Τέλος, σχολίασε πως η εκκλησία δεν κλείνει τις πόρτες στους βουλευτές παρά το γεγονός ότι ψήφισαν το νομοσχέδιο, προσθέτοντας πως «η εκκλησία είναι θεραπευτήριο».




https://agapotonxristo.blogspot.com/2024/03/blog-post_7.html