Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΧΑΡΗ ΚΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ...

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ [1]

ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΑΣΚΟΥΝ ΕΡΓΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ

"Και για το ότι υπάρχουν βασιλείς και για το ότι υπάρχουν δικαστές, πρέπει να αναπέμπουμε στο Θεό μεγάλες ευχαριστίες. Γιατί, φροντίζοντας για την ευταξία μεταξύ των ανθρώπων και για να μη συμπεριφέρονται πολύ χειρότερα από άλογα θηρία, σαν την τέχνη ακριβώς του ηνιόχου και του κυβερνήτη, έτσι τις εξουσίες και τις βασιλείες χάρισε στους ανθρώπους" (Εις Ψαλμ. ΡΜΗ', 5, ΕΠΕ 7, 510-MG 55,491)


ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

"Το πρώτο πέλαγος που συναντούμε στη ζωή μας είναι το πέλαγος της παιδικής ηλικίας, στο οποίον επικρατεί μεγάλη ταραχή, γιατί τα παιδιά είναι επιπόλαια, αλλάζουν εύκολα συμπεριφορά και δεν παρουσιάζουν σταθερότητα. Γι' αυτό και ορίζουμε παιδαγωγούς και δασκάλους, ώστε με την επιμέλεια να συμπληρώσουμε αυτό που λείπει από την φύση, όπως ακριβώς στο πέλαγος αντιμετωπίζουμε την τρικυμία με την τέχνη της διακυβερνήσεως του πλοίου." (Εις Ματθ., ομιλ. ΠΑ', 5, ΕΠΕ 12, 186-MG 58, 737)


ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΧΑΡΗ ΚΑΙ Η ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

"Αυτός (ο πνευματικός οδηγός) προ παντός χρειάζεται τη Χάρη και την ειρήνη του Θεού. Γιατί, αν δεν κυβερνάει το λαό μ΄ αυτήν, όλα θα χαθούν και θα εξαφανισθούν, αφού δεν θα κρατάει στα χέρια του το πηδάλιο. Ακόμη κι' αν έχει μεγάλη πείρα στην διακυβερνητική τέχνη, αν δεν κρατάει στα χέρια του το πηδάλιο αυτό, τη Χάρη δηλαδή και την ειρήνη που δίνει ο Θεός, θα καταποντίσει και το σκάφος και τους ταξιδιώτες" (Εις Τίτον, ομιλ. Α', 3, ΕΠΕ 24, 24- 26-MG 62,668)


[1] "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΙΩ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ" ΤΟΜΟΣ Γ' ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ-ΠΙΣΤΗ, ΑΘΗΝΑ 1995, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Δ.ΧΑΡΩΝΗ- ΟΥΡΑΝΙΑΣ Α. ΛΑΝΑΡΑ, ΣΕΛ. 415,416