Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Ο ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ΕΙΠΕ: Ο Θεός επέτρεπε κατά καιρούς, και τον Πρόδρομο, και άλλους Αγίους και Πατέρες, για να ελέγχουν, να διδάξουν και να κατηχήσουν, αλλά δεν επέτρεπε στον καθένα να λέει ό,τι θέλει χωρίς να έχει ευθύνη αυτών που λέει.




Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΟΚΛΗΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΖΗΛΩΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΗ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΤΟΥ



Επε  κ. Θεόκλητος:
«Από χτες το βράδυ σκέφτομαι αν πρέπει να μιλήσω ή όχι. Δεν ομίλησα χτες το βράδυ, μίλησε ο Πρωτοσύγγελός μας. Σήμερα δεν ομίλησα, μίλησε ο Ιεροκήρυξ. Αλλά δεν μπορώ, πρέπει να πω λίγα πράματα διότι διαχέονται στην κοινωνία της Πτολεμαΐδας και γενικώς της Εορδαίας, και συνταράσσουν τους Πιστούς.  

Αυτς τις ημέρες είχαμε επάνω στην Φλώρινα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον υποδέχτηκε ο λαός, τον υποδέχτηκαν οι αρχς και οι εξουσίες, όλα τα κόμματα, διότι δείχνουν σεβασμό σ’ εκείνον ο οποίος εκπροσωπεί το Έθνος μας, την Πατρίδα μας. Έτσι αντίστοιχο υπάρχει και στην κκλησία. Ότι, όπως αν, τρόπον τινά, Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι Πατριάρχης, Αρχιεπίσκοπος, . Σύνοδος κ.λπ.
Αλλά υπάρχουν μερικοί άνθρωποι, και δυστυχώς και εδώ, κινούνται κοντά σας, οι οποίοι έκαναν επανάσταση, κληρικοί,  και οι οποίοι θέλουν να μην μνημονεύουμε τον Πατριάρχη, να μην μνημονεύουμε τν Ι. Σύνοδο, δηλαδή να είμεθα «ακέφαλοι», σαν να μη έχουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας.
Και να ξέρετε ότι όποιος ιερες δεν μνημονεύει τον Μητροπολίτη του, τον Επίσκοπό του, στην Λειτουργία, είναι άκυρος η Θ. Λειτουργία. Κι όποιος Αρχιερες δεν μνημονεύει την προϊσταμένη του αρχή, πο  είναι εν προκειμένω εις τις νέες χώρες  ο Πατριάρχης, είναι άκυρος η Θ. Λειτουργία.
Εκεί θέλουν να μας οδηγήσουν. Και μαζεύονται, και κατηγορούν, και λένε χίλια-δυό. Δεν λέγω ότι! είπα ότι σεβόμεθα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ασχέτως αν μερικά κόμματα, μερικο σαν άνθρωποι να έχουν «διαφορά». Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Δεν παύει να είναι ο θεσμς του Έθνους μας. Έτσι δεν παύει ο Πατριάρχης μας και ο εκάστοτε Επίσκοπος να είναι ο θεσμς της Εκκλησίας.
Γι’ αυτό μη παρασύρεστε, μην ακούτε τι λέγει ο καθένας από αυτούς, αυτοί δυστυχώς βαδίζουν τον «κατήφορο». Και ο κατήφορός τους είναι οι μεν κληρικοί να οδηγηθούν στην καθαίρεση, οι δε λαϊκο να αποκοπούν απ την Εκκλησία.
Λυπούμαι βαθύτατα γι’ αυτό, διότι δικά μου πρόσωπα, δικοί μου άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα (…), και τους αγαπώ και τους αγαπούσα και θα τους αγαπώ, αλλά άλλο «αγαπώ» και άλλο «διαφωνώ».
Δυστυχώς, λοιπόν, μη παρασυρθείτε (…). Φωνάζουν, τσιρίζουν, βρίζουν. Ημείς όμως να μείνουμε σταθεροί στην Πίστη μας, σταθεροί στην Εκκλησία μας. Κυβερνάτε η Εκκλησία, και ασχέτως αν έχουμε «διαφορές», επαναλαμβάνω με το Α, Β, με τον κυβερνήτη ή με τον Πατριάρχη! Δεν παύει όμως να είναι ο Πατριάρχης η κορυφή της Εκκλησίας μας επί της γης. Δεν παύει να είναι και ο Επίσκοπος, να είναι αυτός ο οποίος πρέπει να μνημονεύουμε και πρέπει να υποτασσόμεθα, όπως υποτασσόμεθα στο κράτος, στις αντίστοιχες Αρχές. Αυτ συμβαίνουν και σε κυβερνήσεις, κα σε διοικήσεις κ.λπ.  (…) ο καθένας μπορεί να διαφωνεί αλλά δεν παύει, πρέπει να υπακούμε για να μην υπάρχει αναρχία. Διότι διαφορετικά θα καταντήσουμε την Εκκλησία στην αναρχία, θα γίνουν αιρέσεις, αναστατώσεις και αποτέλεσμα θα φτάσουμε στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους που υπήρχαν διωγμοί.
Αυτά ήθελα να σας πω. (…) Πρέπει να σας ενημερώσω, διότι ο Επίσκοπος ίσταται πάνω (για) να ενημερώνει επί των θρησκευτικών θεμάτων και των εθνικών θεμάτων, να ενημερώνει τους πιστούς. Σας εύχομαι όλους, σήμερα (…), χρόνια πολλά, ευλογημένα και ο Τίμιος Πρόδρομος τον οποίο πάνε να μιμηθούνε μερικοί! Δεν είμαστε Πρόδρομοι, ούτε εγώ, ούτε αυτοί, ούτε κανείς άλλος. Βλέπω απέχουμε παρασάγγας. Λοιπόν, δεν μπορούμε να τον μιμηθούμε. Ο Θεός επέτρεπε κατά καιρούς, και τον Πρόδρομο, και άλλους Αγίους και Πατέρες, για να ελέγχουν, να διδάξουν και να κατηχήσουν, αλλά δεν επέτρεπε στον καθένα να λέει ό,τι θέλει χωρίς να έχει ευθύνη αυτών που λέει.
Ο Θεός να είναι μαζί σας. Χρόνια πολλά και ευλογημένα. «Δι’ ευχών…».»




https://www.youtube.com/watch?v=AUi-qlhIIS4&feature=emb_logo