Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Αυτόν τον άνθρωπο ζητώ ετούτον τον καιρό…

                                        



Αυτόν τον άνθρωπο ζητώ ετούτον τον καιρό…

 

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι σύμβουλοι πάσης φύσεως θησαυρίζουν ποικίλους θησαυρούς επί της γης. Η εποχή μας εποχή συμβουλευτικής!  Το δεντρί της Συμβουλευτικής που ακούει και υπακούει στο μέγα όνομα της Ψυχολογίας έχει ποικίλους κλάδους, όπως αυτόν της Συμβουλευτικής στην Εκπαίδευση, στην Υγεία,  στην Εργασία, στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, στην Οικογένεια (Συμβουλευτική γάμου), στην Εκκλησία του Χριστού την Ορθόδοξη, στην πολιτική! Παντού οι ειδήμονες - άνθρωποι με τρανά πτυχία και μεγάλη εμπειρία- έχουν τον πρώτο λόγο. Αυτοί κουμαντάρουν τα πάντα και τους πάντες. Όλοι στην εποχή μας έμαθαν πολύ καλά το μάθημα τους:  Να μην ακούνε τη «γνώμη των πολλών», αλλά των «λίγων και ειδικών» ή καλύτερα τη γνώμη του ειδικού!

Ας έλθουμε τώρα στην υπόθεσή μας που έχει σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού και τα υποχρεωτικά μέτρα όπως οι μάσκες, η αλλαγή του τρόπου μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας (η απαγόρευσή Της), και τα όμοια.

 «Λοιπόν», θα έλεγε κάποιος. «Συνέχισε. Ποια μέτρα προστασίας της υγείας μας μας προτείνεις; Ποια είναι η γνώμη σου για τις μάσκες; Τις φορούμε ή όχι;»…

Αδελφοί, αυτό που ταπεινά έχω να πω είναι πως η εποχή μας, εποχή διωγμών, δεν διαφέρει από καμία παλαιότερη εποχή (όπου η προσκύνηση των ειδώλων ήταν υποχρεωτική) και ότι θα πρέπει να ακούμε πάντοτε τη γνώμη των πολλών, δηλαδή  των αγίων μας, αλλά και αυτήν των λίγων και των ειδικών, εννοείται των Ευαγγελιστών και των Αποστόλων της Μίας Εκκλησίας μας, δηλαδή τη γνώμη όλων αυτών που έχουν νουν Χριστού, ο οποίος είναι «Ο Ειδικός» ή αλλιώς «Ο Θαυμαστός Σύμβουλος»!

Μία λέξη που συναντούν συχνά οι ψάλτες -οι Ορθόδοξοι-, αποτελεί τη μία συμβουλή επί όλων των θεμάτων που προέκυψαν επί των ημερών μας (και μέλει να προκύψουν) λόγω λίγων ή πολλών «ιών»: Εκουσίως!

Ιδού ολίγα θεία γράμματα της Εκκλησίας μας που κλείνουν μέσα τους τον Υιό της Παρθένου που είναι ο μόνος «Θαυμαστός Σύμβουλος», ο Αληθινός Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων μας και μαζί το εν Φάρμακο της αθανασίας:

«Τος μλωπς σου Χριστος κουσως πστηςπρ μν τος Μαθητας σου φυλξας μαρτριον, τς σς δειξας, νδξου ναστσεως.» ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΑΡΙΟΝ/Τ ΠΕΜΠΤ ΤΗΣ Β' ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ/Κανών α', δ γ')

«Τν θεοπρεπ σου συγκατβασιν δοξζοντες, μνομν σε Χρισττχθης κ Παρθνου, κα χριστος πρχες τ Πατρπαθες ς νθρωπος, κα κουσως πμεινας Σταυρν, νστης κ το τφου, ς κ παστδος προελθών, να σσς τν κσμον Κριε, δξα σοι.» ς τος Α  ν ο υ ς/Στιχηρ τς κτωχου/χος α'/ναστσιμον)

«Νεσον ες λαν, κα κλρν σου Κριε, φβ μνοντς σε, θνατον κοσιον, δι' ο πστης, μ νικηστω σου, τν εσπλαγχναν μετρος, πληθς κακν μν, λλ σσον, πντας περγαθε, τ Σταυρ σου μς ς φιλνθρωπος.»

«Μεσσαντες τ πλαγος τς γκρατεας, λιμνα κδεχμεθα τς σωτηρας, τν καιρν το Πθους σου, το κουσου Κριελλ' ς εσπλαγχνος κα οκτρμων, κα τν μραν τς νδξου ναστσες σου, ν ερν ξωσον μς, θεσασθαι φιλνθρωπε.»

«Δετε προσκυνσωμεν, τ τς ζως μν πρξενον, πεφηνς ξλον σμερον, Χριστο το Θεο μν, τν Σταυρν, δι' ο περ θνατος τρθη, κα  νστασις μν, τος πταικσιν καινουργθη σαφς, τ υσαμν κρζοντες·  δι' μς κουσως παθώννα σσς τ σμπαντα,  Θες μν δξα σοι.»

Αδελφοί, εκούσια θα πει: «με τη θέληση κάποιου», δηλαδή «πράξη που γίνεται με τη θέληση του προσώπου το οποίο την εκτελεί ή υφίσταται τις συνέπειές της». Και όχι «αναγκαστικά» ή «υποχρεωτικά»!

Αυτόν τον άνθρωπο ζητώ ετούτον τον καιρό.

«Λοιπόν», θα έλεγε κάποιος. «Συνέχισε. Ποια μέτρα προστασίας της υγείας μας μας προτείνεις;»...



Δημήτριος Β. Εμμανουήλ, Ιεροψάλτης

Πτολεμαΐδα 29 Σεμπτεμβρίου 2020