Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος, Περί θυσίας.





 «Ἐκτησάμην ἄνθρωπον» - Περί ἀστυφιλίας – Περί θυσίας.

Γένεσις 4, 1-6

"Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ! ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ συλλάβει" (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)

(1:11:30) «Αλλά  είναι εκείνο που έγραψε ένας σύγχρονος θεατρικός συγγραφεύς, ένα έργον, οι ρινόκεροι. Το ΄χετε δει, το ΄χετε ακούσει; Το άκουσα, δεν το είδα.

Κάποτε μέσα σε μία πόλη, σε κάποιον άνθρωπο παρουσιάστηκε ύστερα από γρίπη που πέρασε γερή, παρουσιάστηκε να βγάζει ένα κέρατο σαν του ρινόκερου. Σε λίγο παθαίνει ένας άλλος γρίπη, κι έβγαλε κι αυτός κέρατο σαν του ρινόκερου. Τρίτος, τέταρτος, πέμπτος… Άρχισαν να γίνονται οι περισσότεροι μέσα στην πόλη, αυτοί, που μεταβάλλονταν σε ρινόκερους, σε τέρατα. Οι υπόλοιποι κάτοικοι άρχισαν να τρομάζουν.

Κι έχει ένα διάλογο εκεί ο συγγραφεύς. Είναι δύο- τρεις άνθρωποι εκεί και λέγουν:

Πω, πω, πω, δηλαδή κινδυνεύουμε να βγάλουμε κι εμείς κέρατο;

Και τους βλέπετε να λαμβάνουν όλοι τα μέτρα τους, μη κρυολογήσουν. Διότι, παρουσιάζονταν αυτό το κέρατο να βγαίνει ύστερα από κρυολόγημα που πάθαιναν οι άνθρωποι.  (1:12:27).

Σε λίγο, όλοι οι κάτοικοι της Πόλεως έβγαλαν κέρατο. Κι όλοι γινήκανε ρινόκεροι. Έμεινε ένας μόνο!

Αυτός που φοβότανε στην αρχή μη βγει κέρατο! και τώρα άρχισε να αισθάνεται πολύ άσχημα γιατί αυτός δεν είχε κέρατο, και είχαν όλοι οι άλλοι.!»

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ:

«Αυτό παθαίνουμε σήμερα οι Χριστιανοί.

Κάποτε οι Χριστιανοί κοινωνούσαν κάθε μέρα. Σιγά-σιγά απομακρύνθηκαν, κι όταν κάποιος άνθρωπος βρεθεί να Κοινωνήσει, όλοι οι άλλοι που ΄χουνε το κέρατο τον κατηγορούν. Κι αυτός άμα δεν ξέρει τι είναι η Θεία Λειτουργία, τότε λέγει και εύχεται να βγάλει κι αυτός κέρατο για να μοιάζει κι αυτός με τους άλλους, για να μην υπάρχει διάκρισις και διαφορά.

Είναι τρομερό, είναι τρομερό!».

ΤΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑ ΕΔΩ: 

http://www.arnion.gr/mp3/omilies/p_athanasios/genesis/genesis_002.mp3