Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ: Να έχετε πίστη, να έχετε υπακοή, να έχετε σιωπή, στον τρόπο που ζείτε! (42:10)

 

Ιερά Πανήγυρις Εορτής Αγίου Πνεύματος στον Μητροπολιτικό ΙΝ Αγίας Τριάδας Πτολεμαΐδας (Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτη Ειρηναίου)

 

«Έρχεται λοιπόν ο ίδιος Χριστός, έρχονται μετά από αυτόν οι άγιοι Απόστολοι, τους οποίους θα εορτάσουμε σε λίγες μέρες, και μετά από αυτούς οι Πατέρες οι Αποστολικοί, οι μεγαλομάρτυρες, οι μάρτυρες, οι όσιοι μεγάλοι ασκητές και μοναχοί, οι Νεομάρτυρες και ακόμη μέχρι σήμερα όλοι οι νεώτεροι άγιοι για να πουν σε όλους εμάς το πόσο επικίνδυνο είναι να ζούμε μόνοι μας μέσα στο χώρο της πίστης και στη ζωή της Εκκλησίας χωρίς να καθοδηγούμαστε. Είναι επικίνδυνο να εκφράζουμε προσωπικές απόψεις, δημόσιες κατακρίσεις, ζηλωτικούς διαλόγους, χωρίς να υπάρχει Επίσκοπος και Εκκλησία και Σύνοδοι. Είναι ακόμη πιο επικίνδυνο και μας ζημιώνει πνευματικά και μας οδηγεί στην πνευματική μας αφάνεια και στον πνευματικό μας θάνατο, να νομίζουμε ότι εμείς έχουμε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και μπορούμε να ξεχωρίζουμε από την Εκκλησία και να την ελέγχουμε νομίζοντας και πιστεύοντας ότι είμαστε σωστότεροι κι από το ιερό της Σώμα» (40:22-42:10)

 

 ΣΧΟΛΙΟ: Κάπως έτσι ήταν ο τότε διάλογος, ο διάλογος του Πατριάρχη με τον άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, όταν ο ΠΡΩΤΟΣ προσπαθούμε να πείσει τον Άγιο να τους ακολουθήσει στον γκρεμό της αίρεσης του μονοθελητισμού. Είναι  "επικίνδυνο", του έλεγε, "να ζούμε μόνοι μας μέσα στο χώρο της πίστης και στη ζωή της Εκκλησίας χωρίς να καθοδηγούμαστε.Είναι επικίνδυνο να εκφράζουμε προσωπικές απόψεις, δημόσιες κατακρίσεις, ζηλωτικούς διαλόγους, χωρίς να υπάρχει Επίσκοπος και Εκκλησία και Σύνοδοι."

ΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ,

 " Το 646 μετέβη στη Ρώμη, όπου συνάντησε τον Πάπα Μαρτίνο Α΄, στον οποίο εξήγησε το πρόβλημα της Εκκλησίας στο Βυζάντιο. Μάλιστα κατόρθωσε να συγκαλέσει τη Σύνοδο του Λατερανού το 649, η οποία καταδίκασε την αίρεση του μονοθελητισμού και αναθεμάτισε όσους την ακολουθούν.

Η απόφαση της Συνόδου ερμηνεύτηκε από τον διάδοχο του Ηρακλείου, επίσης αιρετικό, αυτοκράτορα Κώνστα Β΄ ως στάση κατά του κράτους και γι’ αυτό το 453 στάλθηκε απόσπασμα στη Ρώμη, το οποίο συνέλαβε τον άγιο Μάξιμο, τους τρείς μαθητές του και τον Πάπα Μαρτίνο και τους οδήγησε δέσμιους στην Κωνσταντινούπολη. Η τιμωρίες ήταν φρικτές, στον άγιο Μάξιμο και τους μαθητές του, τους έκοψαν τη γλώσσα και το δεξί χέρι και στον Πάπα τον εξόρισαν στη Χερσώνα και τον καταδίκασαν να ζει σε άθλιες συνθήκες. Ο άγιος Μάξιμος πέθανε τις 13 Αυγούστου του 662 φυλακισμένος το φρούριο Σχίμαρι Λαζικής. Λίγο αργότερα πέθαναν και οι μαθητές του, καθώς και ο εξόριστος Πάπας.

Η Εκκλησία μας αναγνώρισε τους αγώνες του αγίου Μαξίμου, τον οποίο κατέταξε στους μεγάλους αγίους και του έδωσε τον τίτλο του ομολογητή. Το ίδιο έκαμε και για τους τρεις μαθητές του και για τον άγιο Μαρτίνο.

Η διδασκαλία του αγίου Μαξίμου πηγάζει από τους αρχαίους Πατέρες της Εκκλησίας και από τις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων και εκφράζει απόλυτα τη γνήσια παράδοση."

                                                                ...........................................

πηγη βιντεο:  https://www.eordaia.org/index.php/54-2020-martios/54361-iera-panigyris-eortis-agiou-pneymatos-ston-mitropolitiko-in-agias-triadas-ptolemaidas-arxieratiki-theia-leitourgia-ierourgoyntos-tou-mitropoliti-eirinaiou