Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

"Ταπείνωση και (τυφλή) υπακοή ο χριστιανός έχει μόνο στην Εκκλησία";

 

 Μητροπολίτης Φλωρίνης Ειρηναίος, 

Καλύτερα να σφάλω και να είμαι μέσα στην Εκκλησία, παρά να ορθοτομώ, να νομίζω, και να είμαι εκτός Αυτής...


"Λόγια Αγάπης" Αναστάσιμη (Πασχαλιάτικη) εκπομπή με τον π. Αθανάσιο Καμπούρη και καλεσμένο το Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Ειρηναίο (05-05-2024)

- π. Αθανάσιος

Μία νέα εκπομπή υπό το φως της Αναστάσεως όπου θα συζητήσουμε για το γεγονός της Αναστάσεως και θα φωτίσουμε κάποιες πτυχές αυτού του γεγονότος. 
Ανάσταση! Τι είναι τελικά, Ανάσταση; 

- ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Ανάσταση με λίγες και απλές λέξεις είναι η δυνατότητα που μας έδωσε ο Χριστός μας να γίνουμε αθάνατοι και αιώνιοι άνθρωποι. Πράγματι λοιπόν αυτή η δυνατότητα που μας δίνει ο Χριστός είναι η αιωνιότητα. Δεν ξέρω αν μπορούμε να το καταλάβουμε... 

Είμαστε στην εποχή της απόδειξης... 

Θα ‘ρθει η στιγμή που και οι άπιστοι θα πάρουν τις αποδείξεις τους. Απλώς θα είναι αργά. Και ευχόμαστε να μην είναι και για τον καθένα μας. Να μπορέσουμε να μετανοήσουμε στη ζωή μας και να αγωνιστούμε να ΕΝΩΘΟΎΜΕ με τον Χριστό.

Αλλά ξέρετε (41:43) αυτό, όπως είπα, έχει κάποιες προϋποθέσεις. Θέλει να απαρνηθούμε τον εαυτό μας, θέλει ταπείνωση και υπακοή. 

Ταπείνωση και υπακοή ο χριστιανός έχει μόνο στην Εκκλησία. 

Όχι με αυθαιρεσίες, όχι με προσωπικές ερμηνείες. Η Εκκλησία έχει Σύνοδο, η Εκκλησία έχει ιερείς. 

Ως πρόσωπα μπορούν να σφάλουν, αλλά ξέρει, έχει τον τρόπο, έχει την εμπειρία, έχει την αγιότητα η Εκκλησία, να μας κατευθύνει όλους. 

- π. Αθανάσιος 

Αυτές οι αμφισβητήσεις Σεβασμιώτατε ξεκινήσανε από τις πρώτες ώρες της ταφής... Να βάλουμε φύλακες επί του τάφου, για να μην έρθουνε και κλέψουνε τον πλάνο και πούνε στους ανθρώπους ότι αναστήθηκε. Αυτό υπάρχει και σήμερα ακόμη. Αυτή η αμφισβήτηση. 

- ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Υπάρχει αμφισβήτηση που λέγεται ορθολογισμός, που λέγεται μικροψυχία και κυρίως σήμερα δυστυχώς, αυτό είναι έξω από την Εκκλησία, υπάρχουν και προβλήματα όμως, μέσα στην Εκκλησία, που νομίζει κάποιος χριστιανός ότι η δική του αλήθεια είναι πιο ισχυρή απ' αυτή του Επισκόπου, της Εκκλησίας δηλαδή. Αυτό είναι μια ΠΛΆΝΗ, και πρέπει να την προσέξουμε. Κι είναι μια ΕΥΚΑΙΡΊΑ, παρότι σήμερα είναι ημέρα γιορτής, αλλά είναι κάτι που στερεί την ανάσταση. Η αυθαιρεσία της ερμηνείας του Ευαγγελίου και της ζωής της Εκκλησίας. Ένας έχει την ευθύνη, πνευματικά, ο επίσκοπος. Σε κάθε επισκοπή (43:36). Και αν το δούμε, ας το πω έτσι, μέσα στη διαδρομή του, οι κληρικοί, οι ιερείς. Και μετά, ας το πω έτσι, οι λαϊκοί. Σήμερα η Εκκλησία λόγω της παγκοσμιοποίησης - την οποία εννοώ ως ένας κόσμος που μπορούμε να κινούμαστε άνετα - έχει επηρεαστεί η ζωή της, σε μεγάλο μέρος, επειδή υπάρχει πληθυσμιακά και στην Ευρώπη, από τον προτεσταντισμό, δηλαδή μια Εκκλησία χωρίς επίσκοπο, χωρίς τους κληρικούς, όπου ο καθένας μπορεί να ερμηνεύει το Ευαγγέλιο και το κυριότερο - όπως κάνουν οι Προτεστάντες - να νομίζει ότι ο ίδιος αντιδρώντας, ότι μπορεί να σωθεί. 

Οι μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας όμως, πάλι μας λένε, οι Καππαδόκες: Καλύτερα να σφάλω και να είμαι μέσα στην Εκκλησία, παρά να ορθοτομώ, να νομίζω, και να είμαι εκτός αυτής. Διότι, όταν αντιδρώ, όταν απομονώνομαι, όταν δεν έχω επίσκοπο, θέτω τον εαυτό μου εκτός Εκκλησίας κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν μπορεί λοιπόν να θεραπευτεί ένας ασθενής χωρίς τον γιατρό και χωρίς το νοσοκομείο. 

 

- π. Αθανάσιος

 Πράγματι! 

Δεν μπορεί να γίνει αυτό. (45:15)

 

- ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Ο Χριστός λοιπόν γι' αυτό λέει ότι, πρώτα η υπακοή και η ταπείνωση κι έπειτα η άρση του Σταυρού. Η άρση λοιπόν του Σταυρού σε κάποια πράγματα μπορεί να είναι και το να υπακούσω σε κάτι για το οποίο διαφωνώ. Είναι και η έννοια άλλωστε της υπακοής και των μεγάλων ασκητών. Και εμείς (εν. οι κληρικοί) στη ζωή μας πότε δεν κάνουμε ό,τι θέλουμε. 

 

-  π. Αθανάσιος

Έτσι ακριβώς! 

 

- ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Αυτό δημιουργεί αναρχία μέσα στη ψυχή μου, που οδηγεί σε πάθη μετά, ας το πω.  Αλλά εμείς - μπορώ να πω και κάτι άλλο, γιατί το έχω ακούσει : Να νομίζω ότι εγώ εξασφαλίζω το Ευαγγέλιο στη διάδοσή του ή στην αλήθειά του, ως πρόσωπο, εγώ μόνος μου. Και να μην υπάρχει Εκκλησία από πίσω. Ή να νομίζω, πολύ περισσότερο ότι έχω την δική μου Εκκλησία. Αυτό είναι, ξέρετε, αν κάποιος διαβάσει τα κείμενα των Πατέρων, είναι αυτό που λένε οι ασκητές, ότι πολλές φορές ο πειρασμός και ο διάβολος έρχεται από δεξιά, δηλαδή με όμορφες φαινομενικά ανησυχίες, πνευματικές, νομίζουν οι άνθρωποι. Γι' αυτό θέλει εμπειρία, κατάρτιση και υπακοή. 

Αυτός λοιπόν είναι ο δικός μας Σταυρός, της υπακοής, της ταπείνωσης, της κατάρτισης, έτσι ώστε να συναντήσουμε τον ανεστημένο Χριστό μας. Και όταν συναντήσουμε τον ανεστημένο Χριστό μας, τότε η ζωή μας γεμίζει φως, που το φως δεν οφείλεται στη δική μας δυνατότητα αλλά στη Χάρη και στο έλεος και στην ευλογία και στην αγάπη του Χριστού μας. 

 

- π. Αθανάσιος

Μία που φτάσαμε, Σεβασμιώτατε στο τέλος της εκπομπής μας να απευθύνεται κάποιες ευχές στους τηλεθεατές μας, αναστάσιμες, και τις ευλογίες σας. 

 

-  ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Θέλω να σας ευχηθώ να ζήσετε τον ανεστημένο Χριστό στη ζωή σας. Να πλημμυρίσει η σκέψη σας και η καρδιά σας με καθαρότητα και με φως. Να μη φοβάστε, ούτε τον πόνο, ούτε τις αρρώστιες, ούτε τις δυσκολίες μας. Ο Χριστιανός μπορεί να καταφέρει και να υπομείνει τα πάντα όταν είναι αγκαλιασμένος και ενωμένος με τον Χριστό. Και η Αγία και Μεγάλη Σαρακοστή και η Αγία Εβδομάδα, μας έδειξε ότι ο μαχητής πάντα είναι νικητής, ότι ο Γολγοθάς πάντα οδηγεί στην Ανάσταση. Πάντοτε να χαίρεσθε και να είστε ευλογημένοι. Χριστός ανέστη, Αληθώς ανέστη! 

 

- π. Αθανάσιος

... όπου με λόγο μεστό, καρδιακό, αναστάσιμο, μας φώτισε κάποια σκοτάδια της ύπαρξής μας. Χριστός ανέστη! 

 

ΠΗΓΗ: https://www.eordaia.org/index.php/54-2020-martios/53457-logia-agapis-anastasimi-pasxaliatiki-ekpompi-me-ton-p-athanasio-kampoyri-kai-kalesmeno-to-mitropoliti-florinis-prespon-kai-eordaias-eirinaio-05-05-2024