Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ, ΜΙΑ ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ (;)



«Πιθανόν η γνώμη σου να είναι ισχυρή, πιθανόν να είναι δυνατή. Σεβόμαστε την ελευθερία σου και την ελευθερία του καθενός, αλλά θα πρέπει να έρθει και να πει “Πατέρες μου, εγώ αυτό είμαι” και να αφήσει τα καθήκοντά του και να αποσυρθεί στο σπίτι του, στο μοναστήρι του, στο κελί του κι από ‘κεί να έχει τις θέσεις του, τις δικές του.

Υπάρχει μία φράσις που πολλοί την ακούν και ανατριχιάζουν και δεν την θέλουν. Υπάρχει όμως μία λέξη που κυριολεκτεί· Αποτειχίζομαι. Αυτός λοιπόν που διαφωνεί και δεν θέλει να τηρήσει την γραμμή της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου έρχεται και λέει: «αυτά που έχω είναι δικά μου πιστεύματα, αλλά οφείλω υπακοή στην Εκκλησία.

 Επομένως σας δίνω ένα χαρτί και σας λέω· Αποτειχίζομαι»





Οι οκτώ ανεμβολίαστοι μητροπολίτες και το κάλεσμα Ιερώνυμου περί αποτείχισης

 Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου στην χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα προς τους Ιεράρχες και κληρικούς κάνοντας λόγο για “αποτείχιση ή παραίτηση” για όσους δεν συμφωνούν με την γραμμή της εκκλησίας, κάνοντας λόγο εμμέσως πλην σαφώς για όσους παραμένουν αμετακίνητοι στις απόψεις τους... 

Συγκεκριμένα ο Ιερώνυμος ανέφερε: «Αυτός που διαφωνεί και δεν θέλει να τηρήσει την γραμμή της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου έρχεται και λέει: «αυτά που λέω είναι δικά μου πιστεύματα, αλλά οφείλω να κάνω υπακοή στην Εκκλησία και αποτειχίζομαι». Πιστεύω ότι ποτέ δε θα μας φέρεις σε αυτήν την δυσκολία. Η ενότητα της Εκκλησίας είναι πάνω από όλα γιατί αυτή η ενότητα στηρίζει την αληθινή πίστη», ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την αντιφώνηση του προς τον νέο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο

ΠΗΓΗ: https://www.vimaorthodoxias.gr/nea/oi-okto-anemvoliastoi-mitropolites-kai-to-kalesma-ieronymoy-peri-apoteichisis/

ΕΠΙΜΕΤΡΟ

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση η οποία προσπαθεί να διαταράξει την ενότητα της Εκκλησίας και την υπακοή στο Συνοδικό Πολίτευμα έστειλε κατά τη σημερινή χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. “Αυτός που διαφωνεί και δεν θέλει να τηρήσει την γραμμή της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου έρχεται και λέει: «αυτά που λέω είναι δικά μου πιστεύματα, αλλά οφείλω να κάνω υπακοή στην Εκκλησία και αποτειχίζομαι”, τόνισε ο Μακαριώτατος.

Ο Μακαριώτατος, με αφορμή όσα είπε στον χειροτονητήριο λόγο του ο νέος Μητροπολίτης για την υπακοή στις Συνοδικές αποφάσεις, κάλεσε τον κ. Καλλίνικο όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες στον αγώνα του να στραφεί αρχικά στον Θεό και στην συνέχεια στην Ιερά Σύνοδο, διότι πάνω από όλα είναι η υπακοή στην Εκκλησία και στην Σύνοδό της, αφού αυτή καθοδηγεί αυτό το σκάφος.

“Η Σύνοδος σε επέλεξε για να διαποιμάνεις μια Μητρόπολη σε μια ιστορική περιοχή της πατρίδας μας. Την όμορφη Καστοριά της Μακεδονίας μας. Ένας θρόνος που τον ευκλέησαν μεγάλες προσωπικότητες. Έρχεσαι σήμερα στην αλυσίδα να προστεθείς με τη θέληση και την αγάπη του Θεού μας και την ψήφο των Αγίων μας για την διαποίμανση αυτής της Ιεράς Μητροπόλεως”, ανέφερε αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος.

«Πιθανόν η γνώμη σου να είναι ισχυρή και σεβόμαστε την ελευθερία σου και την ελευθερία του καθενός, αλλά τότε θα πρέπει να έρθει και να μας πει “εγώ αυτό είμαι” και να αφήσει τα καθήκοντά του, να αποσυρθεί στο κελί του, στο μοναστήρι του και εκεί να έχει τις θέσεις του. Υπάρχει μία φράση που πολλοί την ακούν και ανατριχιάζουν, αποτειχίζομαι. Αυτός που διαφωνεί και δεν θέλει να τηρήσει την γραμμή της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου έρχεται και λέει: «αυτά που λέω είναι δικά μου πιστεύματα, αλλά οφείλω να κάνω υπακοή στην Εκκλησία και αποτειχίζομαι». Πιστεύω ότι ποτέ δε θα μας φέρεις σε αυτήν την δυσκολία. Η ενότητα της Εκκλησίας είναι πάνω από όλα γιατί αυτή η ενότητα στηρίζει την αληθινή πίστη».

ΠΗΓΗ: https://www.orthodoxianewsagency.gr/aytokefales_ekklisies/ekklisia_ellados/minyma-ieronymou-pano-apo-ola-i-enotita-tis-ekklisias/


«Πιθανόν η γνώμη σου να είναι ισχυρή και δυνατή. Σεβόμαστε την ελευθερία σου και την ελευθερία του καθενός, αλλά θα πρέπει να έρθει και να μας πει “εγώ αυτό είμαι” και να αφήσει τα καθήκοντά του, να αποσυρθεί στο σπίτι του, στο κελί του, στο μοναστήρι του και από εκεί να έχει τις δικές του θέσεις. Υπάρχει μία λέξη που πολλοί την ακούν και ανατριχιάζουν, «αποτειχίζομαι». Αυτός που διαφωνεί και δεν θέλει να τηρήσει την γραμμή της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου έρχεται και λέει: «Αυτά που λέω είναι δικά μου πιστεύματα, αλλά οφείλω να κάνω υπακοή στην Εκκλησία. Επομένως σας δίνω ένα χαρτί και σας λέω ότι αποτειχίζομαι». Πιστεύω ότι ποτέ δε θα μας φέρεις σε τέτοια δυσκολία. Πιστεύω, ποτέ δεν θα διαλέξεις έναν τέτοιο δρόμο και με έναν τέτοιο τρόπο θα υποστηρίξεις τις οποιεσδήποτε θέσεις σου. Η ενότητα της Εκκλησίας είναι πάνω από όλα γιατί αυτή η ενότητα στηρίζει την αληθινή πίστη. Αυτές οι σκέψεις πρέπει να επικρατούν και σε αυτούς που ανεβαίνουν σήμερα τα σκαλιά τους θυσιαστηρίου, αλλά και σε αυτούς που υπηρετούμε ήδη. Η αποϊεροποίηση των πάντων δεν αντιμετωπίζεται με κανέναν άλλον τρόπο παρά με αυτά που εσύ υπογράμμισε σήμερα, την πίστη, τις ρίζες, τις βάσεις. Και εμείς υπάκουοι σε αυτά. Μπορούμε να παρεκκλίνουμε μέσα μας. Δεν βιαζόμαστε όμως. Υπακούμε στο θέλημα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας. Αν έτσι πορευτείς μη φοβηθείς. Μπροστά από σένα ανοίγει το δρόμο άλλος και γίνεται βατός. Μας το μαρτυρά η ιστορία, η πείρα της Εκκλησίας: Αγάπη στον Ιησού Χριστό και ενότητα κάτω από τον θεσμό της Εκκλησίας». ΠΗΓΗ: https://www.pentapostagma.gr/ekklisia/ekklisia-tis-ellados/7042331_arhiepiskopos-gia-apoteihisi-pano-apo-ola-einai-i-ypakoi-stin


«Πιθανόν η γνώμη σου να είναι ισχυρή και δυνατή. Σεβόμαστε την ελευθερία σου και την ελευθερία του καθενός, αλλά θα πρέπει να έρθει και να μας πει “εγώ αυτό είμαι” και να αφήσει τα καθήκοντά του, να αποσυρθεί στο σπίτι του, στο κελί του, στο μοναστήρι του και από εκεί να έχει τις δικές του θέσεις. Υπάρχει μία λέξη που πολλοί την ακούν και ανατριχιάζουν, «αποτειχίζομαι». Αυτός που διαφωνεί και δεν θέλει να τηρήσει την γραμμή της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου έρχεται και λέει: «Αυτά που λέω είναι δικά μου πιστεύματα, αλλά οφείλω να κάνω υπακοή στην Εκκλησία. Επομένως σας δίνω ένα χαρτί και σας λέω ότι αποτειχίζομαι». Πιστεύω ότι ποτέ δε θα μας φέρεις σε τέτοια δυσκολία. Πιστεύω, ποτέ δεν θα διαλέξεις έναν τέτοιο δρόμο και με έναν τέτοιο τρόπο θα υποστηρίξεις τις οποιεσδήποτε θέσεις σου.

Η ενότητα της Εκκλησίας είναι πάνω από όλα γιατί αυτή η ενότητα στηρίζει την αληθινή πίστη. Αυτές οι σκέψεις πρέπει να επικρατούν και σε αυτούς που ανεβαίνουν σήμερα τα σκαλιά τους θυσιαστηρίου, αλλά και σε αυτούς που υπηρετούμε ήδη. Η αποϊεροποίηση των πάντων δεν αντιμετωπίζεται με κανέναν άλλον τρόπο παρά με αυτά που εσύ υπογράμμισε σήμερα, την πίστη, τις ρίζες, τις βάσεις. Και εμείς υπάκουοι σε αυτά. Μπορούμε να παρεκκλίνουμε μέσα μας. Δεν βιαζόμαστε όμως. Υπακούμε στο θέλημα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας. Αν έτσι πορευτείς μη φοβηθείς. Μπροστά από σένα ανοίγει το δρόμο άλλος και γίνεται βατός. Μας το μαρτυρά η ιστορία, η πείρα της Εκκλησίας: Αγάπη στον Ιησού Χριστό και ενότητα κάτω από τον θεσμό της Εκκλησίας». ΠΗΓΗ: 

G