Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Η Σύνοδος της Κρήτης θυμίζει μόνο’ «Μεγάλη Παρασκευή»! 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Η ‘’ΑΓΙΑ’’ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΝΝΕΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ;
 (ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟ Β. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ  31 ΙΟΥΛΙΟΣ 2016)

Αγαπητοί αδελφοί και φίλοι των αγίων Πατέρων μας
Δεν είναι άγνωστες ή καλύτερα είναι πολύ γνωστές οι θέσεις και οι απόψεις απλών ανθρώπων που από άγνοια κυρίως αναπαραγάγουν τους λόγους εκείνους που υποστηρίζουν’ ότι η Σύνοδος της Κρήτης είναι Αγία και Μεγάλη.
Ακολουθώντας προσωπικά έναν κανόνα που λέει’ πως αν είσαι λαϊκός έλεγξε πρώτα τους λαϊκούς, αν είσαι Ιερέας έλεγξε πρώτα τους Ιερείς κ.ο.κ., γράφουμε τα παρακάτω θέλοντας να εκφράσουμε κατά πρώτα και σαν πρώτα, την προσωπική μας εμπειρία, μιας και οι εμπειρίες όλων μας έχουν να κάνουν με την άμεση σχέση μας’  με πρόσωπα και θεσμούς, και περιγράφουν αυτά που τα αυτιά μας άκουσαν, όσα τα μάτια μας είδαν και ο νους μας χώρεσε αφού τα ξεχώρισε!    

Δεν υποστηρίζουμε πως οι θέσεις των ατόμων αυτών [ή ακόμη και οι ανακοινώσεις από Αυτοκέφαλες Εκκλησίες που συμμετείχαν στην Σύνοδο, όπως π.χ. της Εκκλησία Κύπρου], που τοποθετούνται υπέρ της Συνόδου της Κρήτης (ότι δηλαδή είναι «Αγία και Μεγάλη»)… ότι είναι δολερές**! Αν όμως κρύβουν δόλο* αυτό θα το διδαχτούν στο μάθημα των θρησκευτικών τα άδολα παιδιά κάποιας επόμενης εποχής ή καλύτερα τα παιδιά εκείνων που θα παραμείνουν Ορθόδοξοι και επόμενοι των Αγίων Πατέρων μας!
[ Δόλος* τρόπος ή μέσο εξαπάτησης ή παραπλάνησης κάποιου // εξυφαίνω δόλο εναντίον κάποιου // δολερός**!].

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016 παρακολουθήσαμε ζωντανά, μαζί με τρεις ακόμη συντοπίτες αδελφούς, την Θεολογική-Επιστημονική Ημερίδα, με θέμα:  "ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ" Μεγάλη προετοιμασία, χωρίς προσδοκίες, που έγινε στον Πειραιά. Στην Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, ζήσαμε στιγμές ιστορικές, μιας και εκείνη την ημέρα η καρδιά της Ορθοδοξίας χτυπούσε πολύ δυνατά, εκεί εις τον τόπο εκείνο!

Την Θεολογική-επιστημονική ημερίδα την συνδιοργάνωσαν [4 επίσκοποι], οι Ιερές Μητροπόλεις Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Γλυφάδας, Κυθήρων, Πειραιώς και η σύναξις Κληρικών και Μοναχών -  στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας - και αποτέλεσε ένα από τα στάδια της  Μεγάλης προετοιμασία των ‘’Αγιορειτών’’ Πατέρων και μαζί με άλλες δράσεις τους, πριν και μετά την Σύνοδο, καλλιέργησαν σ’ όλους μας  πολλές προσδοκίες! Θα μπορούσα να πω’ πως ποτέ άλλοτε δεν έζησα τόσο ζωντανά αυτό που ομολογούμε στο ΠΙΣΤΕΥΩ: Προσδοκώ ανάσταση νεκρών!

Δεν είναι άγνωστο ότι την Εκκλησία του Χριστού - που αποτελεί και το σώμα Του - πολλοί επίσημοι άνθρωποι με αγίους και μεγάλους τίτλους φρόντισαν να την ρίξουν, πάλι και πάλι, στο λάκκο και να την θάψουν, στον ίδιο εκείνο λάκκο - σύμφωνα με τον άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς – από όπου ο Χριστός τους Ανέστησε, έναν έναν!!!

 Δεν είναι πάλι άγνωστο και πρωτάκουστο ότι οι προδότες κρύβονται πάντοτε από την μέσα, μες από τα τοίχοι.. όταν φυσικά αυτά υπάρχουν, μιας και εδώ και 50 χρόνια με την θρησκευτική εκπαιδευτική μας τακτική: βγάλε τούβλο, βγάλε τούβλο… είναι δύσκολο να μιλάς για ''τοίχοι'' παρά μόνο, για ‘’παρά’’ και για πολύ ‘’τύχη’’!

Δυστυχώς πάνε πια οι διαχωριστικές γραμμές! Πάνε οι περιοχές, οι ζώνες άμυνας και οι επιθετικές ζώνες! Τα αλανιάρικα παιδιά έμαθαν - ως δυνατά που είναι- να παίζουν στις αλάνες δίχως κανόνες και όρια και να επιβάλουν την νίκη μέσω της τρομολατρίας…. Δυστυχώς!!!
      
  Και μακραίνω λίγο ακόμη το ρήμα αυτό μιας και η αγαπολογία του καιρού μας τείνει να θεωρήσει την οποιαδήποτε επαφή πονηρή – ακόμη και την αθλητική/αγωνιστική, με μόνη επιτρεπτή’ την ερωτοτροπική επαφή!!! Εξάλλου αυτός είναι και ο μόνος επιθετικός προσδιορισμός αυτής της ερωτροπικής Συνόδου με τα άτομα του λοιπού κόσμου, που λείπουν από το τραπέζι του Κυρίου μας ( κάτι που λυπεί όλους εμάς),  αφού Αυτός κυρίως και μόνιμα παρίσταται εν μέσω των Αγίων και Μεγάλων  Οικουμενικών Πατέρων μας!!! τους οποίους οι αρχιερείς του 21ου αιώνα εξέχασαν, αφού τους εξέτασαν και στο μάθημα της «αγάπης» τους έβαλαν υπό του μηδενός και έκαμαν πάλι τούτους υπόδικους της Αγίας και Μεγάλης Κρίσεως του Δικαιοκρίτη Θεού!!! και από πάνω εύχονται και για την σωτηρία τους!

Έχουμε γράψει ήδη δύο φορές: << Αλλοίμονο σ’ αυτόν που λέει ότι η Σύνοδος της Κρήτης είναι «αγία»… Τώρα αν πάλι κάποιος λέει ότι είναι και «μεγάλη», δεν θα έχει άδικο, μιας και η Σύνοδος αυτή θυμίζει μόνο’ «Μεγάλη Παρασκευή»!

Τι όμως αδελφοί μου; Θα μείνουμε στην προδοσία; Ο ’’Ιούδας’’ είναι η τελευταία μας λέξη;

Σε παλαιότερο άρθρο μας (23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016)  με τίτλο: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΛΑϊΚΩΝ ΕΝ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ! ΜΕΡΟΣ Ε΄(ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ): ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΗΜΕΡΑ; - ‘’ΚΡΙΤΙΚΟΙ’’ ΕΙΜΕΘΑ ΟΛΟΙ"… γράψαμε:  Ο Θεός  μας, διδάσκει να μην είμαστε προσωπολήπτες! Σήμερα, καλούμαστε όλοι ,να αγωνιστούμε για τα Ιερά και τα Όσια της Πίστεως και της Πατρίδας μας, για τα ιδανικά του έθνους μας, μα, αλίμονό μας! Αλίμονο γιατί σήμερα δεν βρίσκεις παιδί να θέλει να κάνει πρωινή προσευχή στο σχολείο, δεν βρίσκεις γυναίκα… δεν βρίσκεις άντρα …όπως τον θέλει ο Θεός και όπως τον έφτιαξε με τα χέρια Του. Όλοι ΑΕΡΓΟΙ !!!  Από τους 100 ανθρώπους, που τρώνε και πίνουν και χορεύουν και παίζουν κάθε μέρα… ένας με δύο γυρίζουν να ευχαριστήσουν το Θεό, έχουν μυστηριακή ζωή… πηγαίνουν στον  Εσπερινό να δώσουν χαρά στους (μεγάλους) αγίους της ημέρας, που (Τον) δόξασαν με την ζωή και τη Θυσία τους…. και γι’ αυτό «ήρθε η οργή του Θεού νωρίτερα πάνω μας…..»( Π. Ιουστίνος Πάρβου)……



Ο ΑΓΙΟΣ ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ ΠΟΠΟΒΙΤΣ,(+1979), ΕΙΠΕ: «Ουδέποτε ήταν ο Θεός μέσα στον άνθρωπο, αγαπητοί αδελφοί, λιγότερο απ’ ότι σήμερα… Σήμερα όλο το κακό μετακομίστηκε στο σώμα του ανθρώπου για να διώξει τον θεό από το σώμα του. Σήμερα όλο το κακό μετοίκησε στη γη’  θυμάται κανείς ότι η γη ήταν κάποτε παράδεισος; Η σημερινή πτώση του ανθρώπου είναι αμέτρητα μεγαλύτερη από την πρώτη πτώση’ τότε ο άνθρωπος αποστάτησε από το Θεό, σήμερα, όμως έχει σκοτώσει τον Θεό… Η γη δεν είναι ποιο κολασμένη από την κόλαση; Από την κόλαση δεν εδίωξαν τον Χριστό’ και οι άνθρωποι σήμερα τον έχουν διώξει από την γη, τον εξεδίωξαν από το σώμα τους, από την ψυχή τους, από την πόλη τους…». (Η ομιλία αυτή του αγίου «Στην Μεγάλη Παρασκευή», έχει λογικά εκφωνηθεί ημέρα Παρασκευή… και έχει παρθεί από το βιβλίο’ «Ο ΧΡΙΣΤΟΣ επάνω στον ΣΤΑΥΡΟ»)……

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ ΠΟΠΟΒΙΤΣ, ΕΙΠΕ: «( Το ποιο ντροπιαστικό δώρο, χαρίσαμε σ’ Εκείνον). Ούτε η Ημέρα της Κρίσεως δεν θα είναι πιο φοβερή από την Μεγάλη Παρασκευή. Όχι, θα είναι αναμφισβήτητα λιγότερο φοβερή, επειδή τότε ο Θεός θα κρίνει τον άνθρωπο, ενώ σήμερα ο άνθρωπος κρίνει τον Θεό. Σήμερα είναι η φοβερή Ημέρα της Κρίσεως για τον Θεό’  Τον κρίνει η ανθρωπότητα. Σήμερα ο άνθρωπος εκτιμά τον Θεό’  Τον εκτιμά για 30 αργύρια. Τον Χριστό για 30 αργύρια!

Μα, ο Ιούδας είναι η τελευταία μας λέξη περί του Χριστού;… Άνθρωπε υπάρχει τέλος στην παραφροσύνη σου; Υπάρχει πυθμένας της πτώσης σου; Τον σταυρό, το πιο ντροπιαστικό δώρο, χαρίσαμε σ’  Εκείνον που μας χάρισε την αιώνια δόξα. Λεπρέ, Αυτός σε καθάρισε από την λέπρα, μα, γι’  αυτό Του δωρίζεις τον σταυρό; Τυφλέ, Αυτός σου άνοιξε τα μάτια, μα, για να βλέπεις να φτιάξεις τον σταυρό και να Τον σταυρώσεις σ’  Αυτόν;

Νεκρέ, Αυτός σε ανάστησε από τον τάφο, μα, γι’  αυτό να Τον πετάξεις στον τάφο σου; Με τις ευχάριστες αγγελίες γλύκανε ο Γλυκύτατος Ιησούς το πικρό μυστήριο της ζωής μας, αδελφοί, για ποια από αυτές Του δωρίσαμε τέτοια πικρότητα;… Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ντροπή μας, αδελφοί και το αίσχος μας και η ήττα μας. Στον Ιούδα τον Ισκαριώτη υπάρχει λίγο από την ψυχή του καθενός… Μέσω του Ιούδα όλοι πέσαμε’  όλοι προδώσαμε τον Χριστό… Αν ποθείς τον πλούτο, αν καίει σιγά  και κρυφά το πάθος για τα χρήματα, να ξέρεις ότι μέσα σου συλλαμβάνεις τον Ιούδα …

Η φιλαργυρία έχει αυτήν την καταραμένη ιδιότητα να κάνει τον άνθρωπο όχι μόνο χριστοκτόνο αλλά και αυτόχειρα. Προ πάντων «σκοτώνει τον Θεό μέσα στην ψυχή του ανθρώπου’  σκοτώνοντας δε τον Θεό μέσα στον άνθρωπο, αυτή κατόπιν σκοτώνει και τον ίδιο τον άνθρωπο».
[ Θα παρακαλούσα στο σημείο αυτό να πάρουμε πολύ σοβαρά  «αυτήν την καταραμένη ιδιότητα που έχει  φιλαργυρία,  ώστε να κάνει τον άνθρωπο όχι μόνο χριστοκτόνο αλλά και αυτόχειρα]. { http://emmadimitris.blogspot.gr/ }


ΕΠΙΜΕΤΡΟ

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε…. Εν παντί ευχαριστείτε!!!

Ούτε η Ημέρα της Κρίσεως δεν θα είναι πιο φοβερή….. Όχι, θα είναι αναμφισβήτητα λιγότερο φοβερή, επειδή τότε ο Θεός θα κρίνει τον άνθρωπο, ενώ σήμερα ο άνθρωπος κρίνει τον Θεό…. Κρίνει και τους Αγίους του και τους βρίσκει ‘’υπόδικους’’!!! ποιους; Αυτούς που πριν και μετά και πάντοτε είναι ενωμένοι με τον Θεό, σύμφωνα με το ρηθέν: Ποιος μπορεί να τους χωρίσει από - την αγάπη τους προς - τον Θεό; Αλήθεια!  ούτε φόβος, ούτε φωτιά, ούτε μάχαιρα…. Ούτε «Σύνοδος»……………..


Όσο για το ερώτημα που τέθηκε εξ αρχής: << Η ‘’ΑΓΙΑ’’ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΝΝΕΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ; >>, η απάντηση μας έχει να κάνει με το αν: << Η ΑΓΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ( ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, 31 ΙΟΥΛΙΟΣ 2016)>>!!!
 Απαντούμε λοιπόν, με την βοήθεια της «Ορθόδοξης Ομάδας Δογματικής Έρευνας» που γράφει: << Οι 9 Οικουμενικές Σύνοδοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τι χαρακτηριστικά έχει μία σύνοδος για να είναι Οικουμενική;
 Οι Χριστιανοί έχουμε διαφόρων ειδών Συνόδους. Έχουμε τις Αποστολικές, τις Οικουμενικές, τις Τοπικές και τις Πανορθόδοξες. Όλες αυτές έχουν την ίδια εγκυρότητα, αρκεί να τις αναγνωρίσει το Σώμα της Εκκλησίας ως έγκυρες.


Η Εκκλησία του Χριστού εκφράζεται Συνοδικά. Από την αρχή ως σήμερα. Αλλά από τη στιγμή που το Ρωμαϊκό κράτος αγκάλιασε την Εκκλησία, και οι Συνοδικοί της όροι έγιναν νόμοι του κράτους, απέκτησε νόημα η έννοια: "Οικουμενική Σύνοδος". Οικουμενική Σύνοδος, είναι εκείνη που:
1. Συγκλήθηκε από Αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με οικουμενική (παν-Ρωμαϊκή) εμβέλεια, αλλά φυσικά και πανχριστιανική.
2. Οι αποφάσεις της έγιναν αποδεκτές από ολόκληρη την ανά τον κόσμο Ορθόδοξη Εκκλησία, διαχρονικά(*).
3. Αποφάσεις της διατυπώθηκαν από Θεούμενο.
4. Οι αποφάσεις της υπεγράφησαν από τα Ρωμαϊκά Πατριαρχεία.
5. Ασχολήθηκε με σημαντικά Θεολογικά ζητήματα.>> [ http://oodegr.co/oode/dogma/synodoi/synodoi1.htm ].
Τι να γράψει η αδύναμη χείρα μας!!! Δεν πέρασε καλακαλά 1ας Μήνας και την λένε «αγία» και «διαχρονική*»! Δεν την υπέγραψαν 4 Ορθόδοξες Εκκλησίες που έχουν τον μισό και παραπάνω χριστιανικό πληθυσμό, και την λένε «μεγάλη» και «8η Πανορθόδοξη», αν και οι αποφάσεις της δεν έγιναν ακόμη γνωστές… πόσο μάλλον αποδεκτές από ολόκληρη την ανά τον κόσμο Ορθόδοξη Εκκλησία! Και τέλος η ιστορία έγραψε πως η επόμενη Σύνοδος που δεν θα αργήσει να γίνει, θα ανταποδώσει τα ίσα σ’ αυτούς που προχώρησαν χωρίς να αναγνωρίσουν………....<< 3ον  Να αναγνωριστούν [ οι ] δύο Μεγάλες Σύνοδοι που καταδίκασαν τον Παπισμό: η 8η και η 9η, που ο λαός τις ονόμασε Οικουμενικές. Είθισθαι, όταν γίνεται μια Μεγάλη Σύνοδος, να αναγνωρίζει τις αποφάσεις και προηγουμένων Μεγάλων Συνόδων>> [ Από τη συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου, στον τηλεοπτικό σταθμό FLASHE της Δ. Μακεδονίας (15/4/2016)].

Τέλος αδελφοί εν Χριστώ, επαναλαμβάνουμε και πάλι: Αλλοίμονο σε όποιον λέει την Σύνοδο αυτή, έστω και Σύνοδο! Γιατί είναι σαν να αυτοαναιρείται! Δεν υπάρχει ‘’κόκκινη γραμμή’’  που να μην την έβαψαν κόκκινη!  Και ακόμη (Ο ΟΧΛΟΣ) την λέει «αγία»!!!! ΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΜΗ Σ’ ΕΜΑΣ  ΦΩΝΗ:
-       
   -  << 1ον  Να κρατηθεί ατόφια η Ορθοδοξία και να μην θιγεί.>>! [ΕΥΤΥΧΩΣ, Δεν υπέγραψαν, έστω οι λίγοι «Θεούμενοι» Επίσκοποί μας….].
-        
  -  << 2ον  Οι άλλες ομολογίες να μην ονομάζονται "Εκκλησίες", διότι λέει το Σύμβολο της Πίστεως: "Ομολογώ... εις Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν" που είναι η Ορθόδοξος >>! [ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΑΝ!!!!!!!!!!!!!].

-          -  <<3ον  Να αναγνωριστούν δύο Μεγάλες Σύνοδοι που καταδίκασαν τον Παπισμό: η 8η και η 9η, που ο λαός τις ονόμασε Οικουμενικές. Είθισθαι, όταν γίνεται μια Μεγάλη Σύνοδος, να αναγνωρίζει τις αποφάσεις και προηγουμένων Μεγάλων Συνόδων>>. [<< Η ΑΓΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑ(!) ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ( ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, 31 ΙΟΥΛΙΟΣ 2016)>>!!!].
     
     -  << [Στη Μεγάλη Σύνοδο] Έπρεπε ο καθένας [Αρχιερεύς] να έχει ψήφο. Αυτοί δεν δίνουν ψήφο. Είναι μια ψήφος [μόνο] του αρχηγού [της αντιπροσωπείας της κάθε Εκκλησίας] >>. [ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΑ;;; ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ‘’ΑΡΧΗΓΟΙ**’’;;;].
     
   -     << Είμαστε κατά του Παπισμού(*) και κατά της παγκοσμιοποιήσεως. Τέρμα! Κόκκινη γραμμή!  Ήμασταν ένα δένδρο και αυτοί [Οι Παπικοί] αποκόπηκαν >>. [ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟΚΟΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΦΙΛΟΟΙΚΟΥΜΕΝΙΖΟΝΤΕΣ!!!! ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΠΙΣΜΟ(*) ΟΛΑ ΤΑ ΨΗΦΙΖΕΙ Ο ΕΝΑΣ, Ο ΑΡΧΗΓΟΣ**!!!].

        -    << Η ΔΙΣ θα μαζέψει όλες τις γνώμες των επισκόπων της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα τις επεξεργαστεί η Γραμματεία της και θα τις μεταφέρει στη "Μεγάλη Σύνοδο">>. [ΠΡΑΓΜΑΤΙ! ΠΡΙΝ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΕΙΠΑΝ: ΟΧΙ… ΚΑΙ ΌΤΑΝ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΙΠΑΝ: ΝΑΙ! ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ… ].
    
  -    <<  Έστειλα μια επιστολή [παραίτησης] στη Σύνοδο: "Σας παρακαλώ να με εξαιρέσετε διότι είμαι προχωρημένης ηλικίας. Εξ' άλλου, τις θέσεις μου τις υπέβαλα στην Εκκλησία της Ελλάδος με Υπόμνημα". Και εξαιρέθηκα>>. [ ΕΩΣ ΕΔΩ ΚΑΛΑ! ΑΛΗΘΕΙΑ όμως: ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΊΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΑ ΕΚΡΙΝΕ, ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ; ΚΑΙ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΑΓΙΑ; ΤΕΛΙΚΑ Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ Ή ΟΧΙ; ].
      -   << Εκεί [στην Πανορθόδοξη Σύνοδο] δεν θα μπορούσα να πω και τίποτα. Τί να κάνω; Γλάστρες θα είμαστε εκεί!>>.

-    <<  Καταλήγω στο Υπόμνημά μου [ως εξής]: "Εύχομαι ο Θεός να φωτίσει τους παρισταμένους, και προ παντός τους ιθύνοντας, τους αρχηγούς όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, να πάρουν αποφάσεις ωφέλιμες για την Ορθοδοξία">>. [ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΆΠΗ ΣΑΣ ΠΩΣ Αρχηγός μας είναι μόνον ο Ιησούς Χριστός! ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΜΠΕΡΔΕΨΑΜΕ την γλώσσα μας… ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΜΕ: ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ! ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΛΑΤΡΕΣ! ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΟΥΜΕ; Ε, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!].  
ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΑ ΜΑΣ
ΜΕ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ [ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ]
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 ΑΡΧΗ ΝΗΣΤΕΙΑΣ (+ Των 7 ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ, ΕΛΕΑΖΑΡΟΥ, ΣΟΛΟΜΟΝΗΣ, ΟΣΙΑΣ ΕΛΕΣΗΣ: Ο πατήρ της τέλος την αποκεφάλισε. Η δούλη της την ενεταφίασε, ήκουσε ύμνους αγγέλων εις τον τάφο της. Εκεί εκτίσθη και Ναός).