Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Όλο και πιο κοντά στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος

Όλο και πιο κοντά στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος

Δημοσίευση: 22 Αυγούστου 2018

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή στην Αμερική ως γνωστόν εδώ και ένα χρόνο περίπου περνάει δύσκολες στιγμές. Η πολύπλοκη οικονομική κατάσταση, οι παρεξηγήσεις μεταξύ των Ιεραρχών και οι κρίσιμες δηλώσεις των δωρητών-χορηγών αποδεικνύουν το τέλμα…. Παράλληλα είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι δυσαρεστημένος με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και επιδιώκει να τον αντικαταστήσει.
Πριν από μερικές εβδομάδες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ανέφερε πως ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος προβάλλεται έντονα ως ο διάδοχος του κ Δημήτριου.
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου είναι ένας αποτελεσματικός διαχειριστής κρίσεων ικανός να θέσει τα πράγματα σε μια ευθεία και είναι σε θέση να δημιουργήσει μια παραγωγική ομάδα για την επίλυση της κρίσης.
Οι αντίπαλοι του Μητροπολίτη από την πλευρά τους εκτιμούν ότι θα λάβει δρακόντεια μέτρα για να φτάσει στην πλήρη υπακοή, θα ισοπεδώσει την αντιπολίτευση και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να απαλλαγεί από τις ιδέες της αυτοκεφαλίας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής επιμένοντας παράλληλα στην πολιτική του οικουμενισμού.
Παρά όλες τις κριτικές, ο αριθμός εκείνων που επιθυμούν να δουν τον Μητροπολίτη Ελπιδοφόρο ως Αρχιεπίσκοπο Αμερικής αυξάνεται. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από διάφορες πηγές, ορισμένα μέλη της Ένωσης Συνταξιούχων Κληρικών (RCA) της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής είναι έτοιμα να στηρίξουν τον Μητροπολίτη. Η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε το 1988 από τον π.Τζον Ζανέτο. Οι στόχοι του περιλαμβάνουν: να καθοδηγήσουν και να βοηθήσουν όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν, να σχεδιάσουν τη συνταξιοδότησή τους, και γενικά να βοηθούν τις περιπτώσεις συνταξιούχων ιερέων. Ο Σύνδεσμος διαθέτει δικό του Ταμείο και συμμετέχει στο ετήσιο Συνέδριο Clergy-Laity της Αρχιεπισκοπής.
Σύμφωνα με τα μέλη του Συλλόγου, ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος θα ανανεώσει τον κατάλογο των ιεραρχών, θα ασχοληθεί με την κακή διαχείριση των κεφαλαίων και θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα Αρχιεπισκοπικής διαχείρισης. Πιστεύουν ότι θα βοηθούσε την Αρχιεπισκοπή να ανακάμψει σε δημοτικότητα και θα αποκαταστήσεις την πληγείσα φήμη της ενώ παράλληλα θα βοηθήσει επίσης να ξεπεράσει μια σειρά από εσωτερικά σκάνδαλα.
Παρόλο που η Αρχιεπισκοπή έλαβε πρόσφατα δάνειο για την κατασκευή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη (στο χώρο της εκκλησίας που καταστράφηκε στις 9/11), αυτό δεν αρκεί για την ολοκλήρωση του έργου. Τα πράγματα είναι άσχημα και στην Ελληνική Θεολογική Σχολή του Τάγματος του Ελληνικού Κολεγίου, η οποία λέγεται ότι βρίσκεται στο χείλος της πτώχευσης.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει πολλούς λόγους να είναι δυσαρεστημένος με τον 90χρονο Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Το ερώτημα είναι αν το….. υποκατάστατο του έχει βρεθεί. Λαμβάνοντας υπόψη τη δημοτικότητα που ο Ελπιδοφόρος κερδίζει πόντους (σκόπιμα ή όχι) στις ΗΠΑ και δεν αποκλείεται να επιλεγεί να του δοθεί το χρίσμα του προκαθημένου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής ακόμη και την 1-3 Σεπτεμβρίου, όταν θα λάβει χώρα η Σύνοδος της Ιεραρχίας του Θρόνου.