Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Ενώ υπάρχουν ψάλτες προκαλούν και ανεβάζουν γυναίκες στα αναλόγια.


Ενώ υπάρχουν ψάλτες προκαλούν και ανεβάζουν γυναίκες στα αναλόγια.

Εἴδαμε στην Πτολεμαϊδα, στον κατάμεστο από πιστούς, μεγάλο ναό τοῦ Ἁγίου Στεφάνου, ανεβασμένα στα ψαλτήρια κορίτσια του Μουσικοῦ Σχολείου Πτολεμαϊδος να βοηθοῦν τους νεαρούς ψάλτες,  που πιθανόν κάποιος να ἦταν και καθηγητής τους, παρουσία του νέου Μητροπολίτου Ειρηναίου.

https://www.youtube.com/watch?v=mB0AmB1nEuI ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Και κάνουμε τρεις ἐρωτήσεις:
α) Αὐτό ἐπιτρέπεται στην Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία;
β) Το μουσικό σχολεῖο δεν εἶχε ἀγόρια να ἀνεβάσει στο ψαλτήρι;
γ) Εγινε ἡ προηγιασμένη για να ἐπιδείξουν τις ωραιες φωνές των κοριτσιων ἢ για να προσευχηθουν οι πιστοι;
Για να πάρουμε ὀρθόδοξη ἀπάντηση, δεν θα ρωτήσουμε τους νεωτεριστάς, που τα ισοπεδώνουν ὅλα, ἀλλα τον ορθόδοξο Μητροπολίτη Φλωρίνης Αὐγουστῖνο Καντιώτη, που ἔκτισε τον Μεγαλοπρεπέστατο αυτό ναό τοῦ Ἁγίου Στεφάνου και μιλᾶ την γλωσσα τῆς Ἁγίας Γραφῆς & των Ἁγίων Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας. Θα ρωτήσουμε αυτόν, που 2%  ἔφτασε το ἐκκλησίασμα σε 20%. Οἱ περισσότεροι ιερεῖς τῆς Πτολεμαΐδος ἀπό μικρά παιδιά ἦταν στα κατηχητικά με ζήλο, ἀλλά ἔγιναν αγνώριστοι ἐπί κορωνοίου. Ἔκαναν πράγματα, που θά τα πολεμοῦσαν ἐπί Μητροπολίτου Φλωρίνης Αὐγουστίνου. Ἔκλειναν τους ναούς και τηροῦσαν ὅτι τους πρόσταζαν οι ἄθεοι που μᾶς κυβερνοῦν! Μηδένισαν τότε το ἐκκλησίασμα και τώρα ἄρχισαν να ἀνεβάζουν στο ψαλτήρι κοριτσάκια του Γυμνασίου για να το ἐπαναφέρουν;

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ: «ΑΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΨΑΛΤΗΡΙ ΤΩΝ ΝΑΩΝ & ΝΑ ΨΑΛΛΟΥΝ;

Ἐν Φλωρίνῃ τῆ 27 Μαΐου 1977

Ἀπαντῶντες εἰς τὴν ὑμετέραν ἐπιστολήν, σας γνωρίζομε, ὅτι κατά τό Κανονικό Δίκαιο τῆς Ὲκκλησίας μας ἡ γυναῖκα δέν ἐπιτρέπεται νὰ ὰσκῇ καθήκοντα ἱεροψάλτου εἰς τοὺς ναούς, πλήν μόνον ὅταν πρόκηται περί Ναῶν γυναικείων μοναστηρίων, ὅπου τοῦτο ἐπιτρέπεται κατ᾽ ἄκραν συγκατάβασιν, ὡς και εἰς ἐξωκκλήσια, ὅπου τό ἐκκλησίασμα ἀποτελεῖται κυρίως ἀπό γυκαῖκας. Ὰλλά οἱ γυναῖκες, οἱ ὁποῖες εἰς τις περιπτώσεις αὐτές ἀναλαμβάνουν καθήκοντα ἱεροψάλτου, πρέπει νά εἶνε ὑποδείγματα χριστιανικῶν γυναικῶν.

Μετ’ ἐγκαρδίων εὺχῶν

+Ο Φλωρίνης Πρεσπῶν και Εορδαίας
ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ


-Σε προφορική ἐρώτηση της κατηχήτριας ἑνος χωριου της Πτολεμαϊδος, της Μαυροπηγῆς, που ὁ ψάλτης ἦταν γέροντας και μερικές φορές χρειάζονταν βοήθεια, πλησίαζαν το ψαλτήρι και βοηθοῦσαν 1, 2 απλές μεγαλες γυναῖκες του χωριού. Στην ερώτηση της κατηχήτριας ο π. Αὐγουστῖνος Καντιώτης, που ἦταν και ἐπίσκοπος τοῦ χωριοῦ, ἀπάντησε: Ὅταν δεν ὑπάρχει ψάλτης, ναί, κατὰ ἄκραν συγκατάβασιν.
Και στην κατασκήνωση στην περίοδο τῶν κοριτσιῶν, ἀλλά και σε κάποια μικρά χωριά που εἶχαν ελάχιστους κατοίκους και μέσα στον ναό ἦταν 200 και 300 κοπέλλες ἐπέτρεπε να ψαλλουν οι γυναῖκες, ἀλλα δεν ἀνέβαιναν στα ψαλτήρια.

Τώρα ὁλα τα ισοπεδώνουν. Σήμερα ενώ υπάρχουν ψάλτες ανεβαίνουν στο ψαλτήρι και γυναίκες για να δείξουν τις ωραίες φωνές τους! Αυτό εἶναι ἁμαρτία.

https://www.augoustinos-kantiotis.gr/?p=109142

https://agonasax.blogspot.com/2024/04/blog-post_32.html


(Ι. Μετόχιο του Προφήτου Ηλιού, της Προτύπου Ι. Μονής Θεομήτορος, της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Λουτράκι ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ News Agency)

Ο ψάλτης είναι ο κατώτατος βαθμός του κληρικού. Η κυρία στο αναλόγιο που έχει παραγκωνίσει τους δύο άνδρες, έχει χειροθετηθεί; Ας μας απαντήσει κάποιος.

Στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου (Κορινθίας) μαζί με τις Μοναχές είδαμε και μία λαίκή στο αναλόγιο. (korinthos.tv)

Γκρεμίζουν κάθε ίχνος ευσέβειας στην Εκκλησία. Ντεκαπάζ στο αναλόγιο.

https://www.youtube.com/watch?v=GXwsFNtePtg