Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

EE και ΗΠΑ ευθυγραμμίζουν τα πρότυπα τους για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες


Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, το Οβάλ Γραφείο και κείμενο που λέει "LEUVEN-APRIL4&5,2024 APRIL LEUVEN PRIL4& &5,202 2024 TRADE AND TECHNOLOGY COUNCIL LEADERSHIPONGLOBALT LEADERSHIP EVESHPONGACBALTANOTEHNOLONBA ERSHIP ONGLOBALT EADERS ANDTECHNOLOGYBASEDC ON AND TECHNOLOGV BASED SHARE SHAREP-DFMOCRATIC OEMOCRATIC" 

EE και ΗΠΑ ευθυγραμμίζουν τα πρότυπα τους για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Γράφει ο Καλλιντέρης Νικόδημος

Στο δρόμο για μια παγκόσμια ψηφιακή ταυτότητα;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν να εργάζονται άοκνα για να καταστήσουν πλήρως συμβατά τα τεχνικά πρότυπα για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες/ψηφιακά πορτοφόλια.

Μετά από την πρόσφατη συνάντηση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (Trade and Technology Council) στο Leuven του Βελγίου στις 4-5 Απριλίου 2024, οι δύο πλευρές εξέδωσαν κοινή δήλωση, αναφέροντας λεπτομερώς την πρόοδο που έχει σημειωθεί και σκιαγραφώντας τα μελλοντικά βήματα.

Στο ανακοινωθέν σημειώνεται ότι «η επόμενη φάση αυτού του έργου θα επικεντρωθεί στον εντοπισμό των πιθανών περιπτώσεων χρήσης για διατλαντική διαλειτουργικότητα και συνεργασία με σκοπό να καταστεί δυνατή η διασυνοριακή χρήση ψηφιακών ταυτοτήτων και πορτοφολιών».

O μηχανισμός συνεργασίας του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας, ο οποίος επιδιώκει να ευθυγραμμίσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ σε θέματα τεχνολογίας και εμπορικής πολιτικής, ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2021 και έχει εκπονήσει μεταξύ αυτών την Έκθεση Χαρτογράφησης Ψηφιακής Ταυτότητας (Digital Identity Mapping Exercise Report) που καλύπτει πρότυπα για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Η Έκθεση αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δύο πλευρές μοιράζονται σημαντικά κοινά σημεία στους ορισμούς και τις προσεγγίσεις της αξιοπιστίας των ψηφιακών υπηρεσιών.

Οι δύο πλευρές υποσχέθηκαν να συνεχίσουν την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη διεθνή τυποποίηση μέσω του μηχανισμού Strategic Standardization Information (SSI).

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_24_1827

https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/stronger-europe-world/eu-us-trade-and-technology-council_en#documents

https://futurium.ec.europa.eu/en/EU-US-TTC/news/eu-us-ttc-digital-identity-mapping-exercise-report

Καλλιντέρης Νικόδημος