«Ο την εαυτού μωρίαν ως σοφίαν υπολαμβάνων»! (Ωριγένης)
Ηλιάδης Σάββας, Δάσκαλος
Με τι ασχολείσαι, άνθρωπε!!!
Είδηση του έτους 2018: Είδηση, η οποία ανακοινώνεται με πλήρη σοβαρότητα, όπως και πλήθος άλλων. Είδηση, η οποία έχει αποδέκτη τον «έξυπνο» ή τον «ξύπνιο» άνθρωπο του 21ου αιώνα. Του αιώνα του πολιτισμού, της επιστημονικής γνώσης, της υπέρβασης, της απελευθέρωσης από τις δεισιδαιμονίες και τις προκαταλήψεις! Είδηση, για το θέμα της οποίας εργάστηκαν, κοπίασαν, δαπάνησαν χρόνο και χρήμα, στελέχη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων! (ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια γάμους!!!). Είδηση, «επιστημονική μελέτη» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Popular Economics», πιθανόν μεγάλης εμβέλειας! Είδηση, που την μεταφέρουν και στα δικά μας χωρικά ύδατα τα μέσα επικοινωνίας της Ελλάδος.
Ερώτηση: Πού τελειώνει το «σοβαρό» και αρχίζει το «αστείο»; Για να τσεκάρουμε τον εαυτό μας, να δούμε, αν είμαστε καλά, αν ακούμε καλά και αν «αρμενίζουμε στραβά ή είναι στραβός ο γιαλός»! Διότι, αφού δεν γίνεται έστω κάποιος υπαινιγμός περί του «αστεΐζεσθαι», τότε πρόκειται για μια ακόμη μεγάλη και λοιμική πνευματική ασθένεια, κοντά στις τόσες άλλες, προερχόμενη από τα σκότη του Μεσαίωνα. Μια απ` τις πολλές παρόμοιες, που έχουν καταλάβει τον σύγχρονο κόσμο και τον κρατούν δούλο αλυσοδεμένο, ψυχικά και σωματικά!
Συμπέρασμα: Αν θελήσει κάποιος να μιλήσει μ` αυτούς που πιστεύουν σε τέτοιες «σαχλαμάρες» (συγχωρήστε μας για τον χαρακτηρισμό, αλλά δεν υπάρχει ευγενέστερος) και τους πει για τη θεία Πρόνοια, για τον διάβολο, την λυσσώδη κακία του κατά του ανθρώπου και τις παγίδες του, για την συμμετοχή στα άγια Μυστήρια της Εκκλησίας και την ασφάλεια που παρέχουν από τις δαιμονικές επιθέσεις, αλλά και την προστασία από τα πάθη μας, για την πνευματική ζωή με την ασκητική παράδοση και για όλα τα Άγια της πίστης, θα τον χαρακτηρίσει οπισθοδρομικό, καθυστερημένο, κολλημένο μυαλό και άλλα παρόμοια.
«Ο την εαυτού μωρίαν ως σοφίαν υπολαμβάνων»!
Ας προσέξουμε, αδελφοί μου. Τα τύμπανα της απιστίας ηχούν και ο χαώδης αντίλαλος που προκαλούν, πέφτει βαρύτατος και θολώνει στις υπάρξεις τον νου και την καρδιά. Ας κλείσουμε τα αυτιά του σώματος και της ψυχής και ας σταθούμε ακλόνητοι μέσα στην αγκαλιά της Μεγάλης Παρηγορήτισσας μας: Της Αγίας μας Εκκλησίας, αυτής της των Αγίων Πατέρων ημών, ων ταις ευχαίς ελεήσαι ημάς και σώσαι ο Κύριος!
Ιδού η «είδηση»:
Αγίου Βαλεντίνου: Πιθανότερο να χωρίσουν όσοι παντρεύονται 14 Φλεβάρη
10:28 Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018
Πηγή: Pixabay
Ίσως να φαίνεται ρομαντικό να παντρευτεί κανείς ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά το ζευγάρι καλό θα ήταν να το ξανασκεφτεί, αν τουλάχιστον δίνει βάση στις στατιστικές.
Μια νέα διεθνής μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι αποφασίζουν να δεθούν με τα δεσμά του γάμου τη συγκεκριμένη μέρα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να χωρίσουν μέσα τα επόμενα χρόνια, από ό,τι αν είχαν παντρευτεί μια κοινή μέρα του έτους.
Η μελέτη δείχνει ότι όσοι νυμφεύονται του Αγίου Βαλεντίνου, έχουν 37% μεγαλύτερη πιθανότητα διαζυγίου αργότερα και 45% μικρότερη πιθανότητα να γιορτάσουν την τρίτη επέτειο του γάμου τους. Το 6% των γάμων που γίνονται τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, έχουν διαλυθεί μέσα στην επόμενη τριετία, έναντι ποσοστού 4% κατά μέσο όρο για όλες τις μέρες του έτους.
Οι Αυστραλοί και οι Ολλανδοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιαν Καμπάτεκ του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Journal of Popular Economics", ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια γάμους, συσχετίζοντας τη διάρκεια κάθε γάμου με την ημερομηνία που έγινε.
Έμφαση δόθηκε στη σύγκριση ανάμεσα σε δημοφιλείς και ιδιαίτερες ημερομηνίες γάμου, όπως η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου και μέρες με χαρακτηριστική διαδοχή αριθμών (π.χ. 9/9/99 ή 1/2/03), και σε κοινές μέρες χωρίς κάτι ιδιαίτερο.
Οι γάμοι που γίνονται σε «σπέσιαλ» ημερομηνίες είναι αυξημένοι κατά 137% έως 509% σε σχέση με τις κοινές ημερομηνίες, καθώς οι μελλόνυμφοι τείνουν να τις προτιμούν ως σημαδιακές. Διαπιστώθηκε όμως ότι, για κάποιο περίεργο λόγο, οι «ξεχωριστές» ημερομηνίες γάμου σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα διαζυγίου κατά 18% έως 36%. Η πιθανότητα χωρισμού είναι μεγαλύτερη για τα ζευγάρια που παντρεύονται για πρώτη φορά.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι -όπως διαπίστωσε η μελέτη- τα ζευγάρια που επιλέγουν τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου για τον γάμο τους, έχουν συνήθως ζήσει λιγότερο από έναν χρόνο μαζί έως τότε, ίσως γιατί είναι πιο παρορμητικά στην απόφασή τους να παντρευτούν.
Επίσης, για ανεξήγητο λόγο, η πιθανότητα διαζυγίου είναι μεγαλύτερη για όσους παντρεύονται τις Δευτέρες ή τις Τρίτες.
Ηλιάδης Σάββας
Δάσκαλος
Κιλκίς, 12-2-2018