Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Ο κ. Βαρθολομαίος θα διανυκτερεύσει στο μοναστήρι και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου θα ...


Στο Άγιον Όρος τον Οκτώβριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Άγιον Όρος για την προσκυνηματική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, 19-22 Οκτωβρίου. Είναι η 7η κατά σειρά επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην αθωνική πολιτεία και η πρώτη με την ιδιότητά του αυτή στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου, στην οποία θα βρεθεί την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου.

Η επίσημη υποδοχή στον Οικουμενικό Πατριάρχη και την 8μελή αντιπροσωπεία που θα τον συνοδεύει, θα γίνει από τον Πρωτοεπιστάτη, γέροντα Συμεών της Μονής Διονυσίου και τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας -τους ηγούμενους και τους αντιπροσώπους των 20 Μονών- το απόγευμα του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος που γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης του νέου καθολικού της.

Ο κ. Βαρθολομαίος θα διανυκτερεύσει στο μοναστήρι και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου θα χοροστατήσει στην πανηγυρική θεία λειτουργία.
Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Καρυές, όπου θα προσκυνήσει στο Ναό του Πρωτάτου την εφέστιο εικόνα του Αγίου Όρους την Παναγία «Άγιον Εστί», θα επισκεφτεί το κονάκι της Μονής Εσφιγμένου, τις σκήτες του Αγίου Παντελεήμονα της Μονής Κουτλουμουσίου, Προφήτη Ηλία της Μονής Παντοκράτορα και Αγίου Ανδρέα (Σεράι). Επιπλέον, στις Καρυές, θα επισκεφτεί την Αθωνιάδα Σχολή και θα μιλήσει στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του θα μεταβεί επίσης Μονές Παντοκράτορα και Βατοπεδίου, όπου του ετοιμάζεται θερμή υποδοχή. Ενδιαφέρον θα έχουν όσα θα συζητήσουν οι αγιορείτες μοναχοί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, πίσω από τις κλειστές πόρτες για τα θέματα που ταλανίζουν το Περιβόλι της Παναγίας.

Πλούσιο το πρόγραμμά του στη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Βαρθολομαίος και τα μέλη της συνοδείας του, θα μεταβούν στο Άγιον Όρος με σκάφος από την Ουρανούπολη, στην οποία και θα φτάσουν από τη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρίσκονται τις προηγούμενες μέρες, προσκεκλημένοι του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμου.
Ο τελευταίος έχει τεθεί επικεφαλής της πρωτοβουλίας Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, που έχει στόχο να αναδείξει το ιστορικό παρελθόν της πόλης στην κατεύθυνση της ιστορικής αξιοποίησής του.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βαρθολομαίος θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναό Παναγίας Αχειροποιήτου και θα παραστεί σε σειρά εκδηλώσεων που θα γίνουν στην Ροτόντα, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, αλλά και στο Επταπύργιο, όπου μετά από πρόσκληση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, θα τελέσει τα θυρανοίξια του Αγίου Ελευθερίου.
Ο μικρός ναός που βρίσκεται μέσα στο κτίριο των πρώην φυλακών, ανακαινίστηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ενώ πέρσι συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την κατασκευή του από τον έγκλειστο στις φυλακές του Επταπυργίου, την διετία 1917-1918, αρχιμανδρίτη, Μιλχισεδέκ Μακρή.