Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Όταν οι κοσμικοί άνθρωποι αποδεικνύονται πιο σοφοί


Όταν οι κοσμικοί άνθρωποι αποδεικνύονται πιο σοφοί

Αγαπητοί,
Σήμερα Κυριακή 11 Αυγούστου στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου ακούσαμε τον σπινθηροβόλο λόγο του π. Αυγουστίνου Καντιώτη, τον σχετικό με το Ευαγγέλιο της ημέρας. Η Σπίθα του Καντιώτη από το στόμα του π. Ιγνατίου πέρασε εντός των καρδιών ημών και φώτισε προς στιγμήν την τριπλή 
διακονία του Ιησού Χριστού που είναι η Κεφαλή της Εκκλησίας μας και μαζί ο Ιατρός, ο Διδάσκαλος και ο Τροφεύς των πιστών, δηλαδή των μελών της Εκκλησίας μας της Ορθόδοξης, όλων ημών που αποτελούμε το τίμιο Σώμα του.
Με τα λόγια αυτά θέλουμε να δείξουμε ότι όπως ο ασθενής ακούει τη διάγνωση του ιατρού
και δεν τον ρωτάει το πώς κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό παρά μόνο για το πότε  και πώς θα παίρνει τα φάρμακα και τι θεραπεία θα ακολουθήσει. Όπως ο μαθητής ακούει τον διδάσκαλο και δεν αμφιβάλει για την αξιοπιστία των όσων παραδίδει μέσα στην τάξη αλλά 
και όπως ο πτωχός που απλώνει
το χέρι για να λάβει άρτο δεν εξετάζει την προέλευσή του, έτσι κι εμείς οι λαϊκοί εμπιστευόμαστε τους κληρικούς μας, από Διακόνου έως Πατριάρχου εάν ορθοτομούν, μα και τους λαϊκούς θεολόγους μας από δημοσίους υπαλλήλους έως συμβούλους της Ιεράς ημών Συνόδου και δεν ρωτάμε π.χ. αν είναι κατάλληλη η θεραπευτική αγωγή και τα προτεινόμενα φάρμακα. Δεν ρωτάμε π.χ. σε πιο πανεπιστήμιο πήραν το πτυχίο τους και με ποιο βαθμό. Δεν ρωτάμε αν αυτά που μας λένε ως ασφαλή συμπεράσματα πηγάζουν από τα λόγια της Αγίας Γραφής, των αγίων μας Πατέρων και των Οικουμενικών Συνόδων. 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΡΑΝΙ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

Βαρθολομαίος: Το Κοράνι είναι «άγιο»


Και για τον λόγο αυτόν κατηγορούμαστε από το πνεύμα της Γραφής, ότι οι κοσμικοί άνθρωποι αποδεικνύονται πιο σοφοί από εμάς τους δήθεν αγαθούς και απονήρευτους χριστιανούς.

Δ.Β.Ε
Πτολεμαΐδα 26-8-19