Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Ελένη Ζουλάκη, «Ουαί τω κόσμω από των σκανδάλων», τρεις αλί όταν τα σκάνδαλα προέρχονται απο μητροπολίτη

«Ουαί τω κόσμω από των σκανδάλων», τρεις αλί όταν τα σκάνδαλα προέρχονται απο μητροπολίτη


Ελένη Ζουλάκη, εκπαιδευτικός
Οὐαί τῷ κόσμῳ ἀπό τῶν σκανδάλων· ἀνάγκη γάρ ἐστιν ἐλθεῖν τά σκάνδαλα· πλήν οὐαί τῷ ἀνθρώπῳ ἐκείνῳ δι᾿ οὗ τό σκάνδαλον ἔρχεται.(Ματθ. 18, 6-7)

Σκάνδαλα υπήρχαν και υπάρχουν μας λέει το Ευαγγέλιο, αλλά αλλοίμονο σε αυτόν που προκαλεί τα σκάνδαλα. Τρις αλλοίμονο θα συμπληρώσουμε και εμείς, όταν τα σκάνδαλα προέρχονται από Μητροπολίτη. Και αν μη τί άλλο, παρά σκάνδαλο αποτελεί το γεγονός της απόφασης εξωδίκου προς τον σεβαστό μας πνευματικό πατέρα π. Νικόλαο Μανώλη

Σκάνδαλο αποτελεί το γεγονός Σεβασμιώτατε Μαρωνείας ότι προβήκατε σε αυτήν την απαράδεκτη κατά πάντα κίνηση και αυτό το στηρίζουμε για πολλούς λόγους.

Πρώτον· αιτιάσθε την αποστολή εξωδίκου γιατί θεωρήσατε ότι συκοφαντηθήκατε και θιχτήκατε από την ανάρτηση του π. Νικολάου, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει για κάθε νοήμονα άνθρωπο που διάβασε την ανάρτηση αυτή. Δεν υπήρξε καμιά συκοφαντία προς το πρόσωπό σας, ούτε κάποιος χαρακτηρισμός. Χωρίς ουσιαστικά λόγο και αιτία. Εδώ ταιριάζει το Ευαγγελικό «εμίσησάν με δωρεάν».
Δεύτερον· ακόμα και στην περίπτωση που κάτι από αυτά ήταν αληθές, τότε εσείς ως Μητροπολίτης, ως ποιμήν της ποίμνης του Χριστού, θεωρήσατε ως μοναδικό και πρώτο τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης την αποστολή εξωδίκου; Πού είναι το παράδειγμα για εμάς τους χριστιανούς; Έτσι λοιπόν μας λέτε να λύνουμε τα προβλήματα μεταξύ μας οι πιστοί; Καταφεύγοντας σε δικαστήρια και απειλές και εκφοβισμούς;; Είναι αυτή αντιμετώπιση σεβαστού μητροπολίτη; Πού είναι η πίστη και η συμπεριφορά του χριστιανού, όπως κηρύττετε από άμβωνος; Απλοί άνθρωποι, αγράμματοι, όταν έχουν διαφορές, κοιτάνε να βρεθούν και να μιλήσουν μεταξύ τους, να λύσουν την παρεξήγηση και τη διαφορά και να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ήσυχη συνείδηση, ότι τουλάχιστον έκαναν κατά τα ανθρώπινα αυτό που άρμοζε. Και αν θέλουν ακόμα καλύτερα, να φερθούν χριστιανικά, τότε με ταπείνωση και συγχωρητικότητα πλησιάζουν διαφορετικά το θέμα.  Αντ’ αυτού εσείς, ολόκληρος μητροπολίτης, καταφύγατε στην εξωεκκλησιαστική μορφή επίλυσης προβλημάτων, την αποστολή εξωδίκου!
Τρίτον· σκάνδαλο αποτελεί για εμάς τους χριστιανούς, ότι αποστείλατε Σεβασμιώτατε το εξώδικο στην αρχή της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου, τις ημέρες της Παναγίας μας, τότε που καλούμαστε όλοι οι χριστιανοί εν μετανοία και κατάνυξη να διέλθουμε  αυτές τις Άγιες ημέρες.
Τέταρτον· αποτελεί σκάνδαλο για εμάς τους χριστιανούς ότι αντιδράσατε τόσο ακραία και έντονα για μια ανάρτηση που ουσιαστικά αναφέρεται στην αντικανονική, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας μας, τέλεση των μικτών γάμων. Μας μπερδεύετε Σεβασμιώτατε πολύ και απορούμε, πώς δεν αντιδράτε για τόσα και τόσα αιρετικά και αντικανονικά που επιτελούνται μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας μας, αλλά ανασύρατε την πυγμή και επιδείξατε την ισχύ σας σε έναν ιερέα που έκανε το αυτονόητο. Αυτό δηλαδή που κάθε ιερέας και αρχιερέας πρέπει να κάνει, να αντιδρά και να αντιστέκεται σε κάθε τι που αντιβαίνει στους ιερούς Κανόνες και στα θεοσφράγιστα δόγματα της Ορθόδοξης Πίστης μας.
Πέμπτον· σκάνδαλο για εμάς τους πιστούς αποτελεί το γεγονός της αποστολής εξωδίκου για έναν ανύπαρκτο λόγο, για μια υποτιθέμενη συκοφαντία τόσο εύκολα και απλά να ξοδευτούν χρήματα σε δικηγόρους- ευχόμαστε να μην είναι από το ταμείο της Μητρόπολης τα χρήματα. Αυτά δηλαδή που δίνει ο πιστός λαός για τις πνευματικές ανάγκες της Μητρόπολης και για τη βοήθεια όσων έχουν ανάγκη. 
Έκτον· σκάνδαλο για εμάς τους πιστούς αποτελεί το γεγονός ότι τώρα τελευταία έχει γίνει της μόδας, μητροπολίτες να στέλνουν εξώδικα δεξιά και αριστερά, προς εκφοβισμό, προς συμμόρφωση, προς φίμωση! Τι είναι αυτά τα πράγματα που εμείς οι απλοί χριστιανοί, οι έγγαμοι με οικογένειες και ανάγκες πολλές δεν φτάνουμε σε αυτό το σημείο όσο και αν αδικούμαστε εν τω κόσμω, και εσείς Αρχιερείς της Εκκλησίας του Χριστού μας, χωρίς τις ανάγκες τις πραγματικές μιας οικογένειας να σας πιέζουν, να καταφεύγετε για να δικαιωθείτε πάραυτα; Και εσείς άγαμοι όντες, να αναγκάζετε οικογενειάρχες ιερείς να μπαίνουν σε τεράστια έξοδα, όπως αυτά αποτελούν τα δικαστικά έξοδα; 
Εν κατακλείδι, την 4η του αυτού μηνός Αυγούστου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των επτά Παίδων των εν Εφέσω. Διαβάζουμε στο Συναξαριστή «…Τότε παρουσιάσθει μια νέα αίρεση, μη παραδεχόμενη την των νεκρών ανάσταση. Ο δε βασιλεύς Θεοδόσιος, βλέπων τεταραγμένη την Εκκλησία του Θεού, καθό πλανηθέντων εις την αίρεση ταύτην πολλών Επισκόπων, ηπόρει περί του πρακτέου, όθεν ενδυθείς κιλίκιον εκάθισε κατά γης και εθρήνει, παρακαλών τον Θεόν να του φανερώσει τον τρόπο της διαλύσεως της αίρεσης αυτής…»
Χρέος εμάς των χριστιανών είναι να πέσουμε στα γόνατα και να προσευχηθούμε στο Θεό να φωτίζει τους Επισκόπους μας, να στέκουν στέρεοι στην πίστη, να φυλάνε τα πρόβατα της ποίμνης τους ως καλοί ποιμένες και όχι ως μισθωτοί, να βαδίζουν πρώτα αυτοί στο δρόμο που χάραξαν οι Άγιοί μας και εμείς οι πιστοί να τους ακολουθούμε. Να διδάσκουν με το παράδειγμά τους, με τη βιοτή τους και όχι με τα λόγια. Αλλά όχι μόνο να προσευχόμαστε γι αυτούς, αλλά και να τους ελέγχουμε, όπως έκαναν τόσοι και τόσοι Άγιοι από τις τάξεις των λαϊκών! Γιατί από Ποιμένες του Χριστού έχουμε ανάγκη, όχι από πολιτικούς του Σατανά. Αμήν Γένοιτο!