Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Θανάσιμος αμαρτία η απιστία στο Θεανθρώπινο πρόσωπο του Χριστού...



ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ π.ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: " Τό Πνεῦμα τό Ἅγιον ἐλέγχει τόν Κόσμον ". ΕΚΦΩΝΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 2-6-1996

ΠΕΡΙ ΑΜΑΡΤΙΑΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΚΡΙΣΕΩΣ

(14:11) «Πρώτος έλεγχος, περί αμαρτίας γιατί δεν πιστεύουν σε Μένα. Θανάσιμος αμαρτία η απιστία στο Θεανθρώπινο πρόσωπο του Χριστού. Αντίθετα,  του κόσμου τις αμαρτίες να έχεις κάνει, ληστής να είσαι, όταν τελευταία στιγμή σαν τον ληστή, είπε: θυμήσουμε Κύριε στη Βασιλεία σου, σήμαινε ότι υπάρχει ζωή πέρα από του θανάτου, από του Σταυρού…»

(23:37) «Θα αποδείξει ο Παράκλητος, το Πνεύμα το Άγιον εις τον κόσμον ότι ο Ιησούς υπήρξε, όπως λέγει ο Ιωάννης στην πρώτη του Επιστολή: Ο Χριστός ο Δίκαιος. Γι’ αυτό οι Ιουδαίοι μέσα στην ιστορία, προσέξτε αυτό το σημείο, ενοχλούνται όταν ο Ιησούς αποδεικνύεται  από το Πνεύμα το Άγιον, Δίκαιος, και αυτοί, Ένοχοι. Ενοχλούνται. Και αυτό το έργο, βεβαίως το κάνει το Πνεύμα το Άγιον. Προσέξατε κάτι που θα σας πω (24:12), είναι επίκαιρο, είναι της εποχής μας, είναι των ημερών μας. Γίνεται μία προσπάθεια, τουλάχιστον αρχής γενομένης από την Ρωμαιοκαθολική «εκκλησία». Αύριο τι θα κάνουμε εμείς δεν ξέρω! Ότι γίνεται μία προσπάθεια αφαιρέσεως όλων εκείνων των τροπαρίων της Μεγάλης Εβδομάδος που στρέφονται εναντίων των Εβραίων.



Τα τροπάρια ξέρετε τι κάνουν;

Υπενθυμίζουν την ενοχή των Εβραίων. Και σήμερα για να τα έχωμε καλά, θέλωμε να βγάλωμε τα τροπάρια αυτά, γιατί σας είπα ενοχλείτε  η Ενοχή του εβραϊκού λαού. Αυτό όμως που θα κάναμε δείχνει το αντίθετον εις το έργον του Αγίου Πνεύματος, διότι Εκείνο θέλει να αποκαλύπτει την Ενοχήν των Εβραίων! (25:12).
Και καταλαβαίνετε εδώ τι κάνωμε ή τι πάμε να κάνωμε;

Σήμερα στη γλώσσα μας χρησιμοποιούμε μία λεξούλα ΑΚΡΙΤΗ, γιατί δεν αναφέρεται εκεί. Άκριτη, την έχουμε δε γενικεύσει σε όλους τους τομείς της ζωής, τη λέξη ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. Στρεφώμεθα λέγει εναντίων των Εβραίων, ρατσισμός! Ο Εκατόνταρχος όμως είπε κάτω από το Σταυρό, ειδωλολάτρης, «όντως ο άνθρωπος ούτος Δίκαιος ην», ήτο Δίκαιος. Και ενώ οι εχθροί Του τον χαρακτηρίζουν με το χειρότερο τρόπο, όμως Αυτός «εδικαιώθη εν πνεύματι», όπως γράφει στην προς Τιμόθεον επιστολή του ο απόστολος Παύλος. «Εδικαιώθη εν πνεύματι», από το Πνεύμα το Άγιον ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ! (26:08)  


ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ π.ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ ΜΕ ΘΕΜ
Α: " Τό Πνεῦμα τό Ἅγιον ἐλέγχει τόν Κόσμον ".
 ΕΚΦΩΝΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 2-6-1996

679_Τό Πνεῦμα τό Ἅγιον ἐλέγχει τόν Κόσμον - π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (Εἰς τήν Ἁγ.Πεντηκοστήν)