Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

ΤΟ ΕΝ ΦΑΝΑΡΙΩ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ…

 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καλεί την Καθολική Εκκλησία να γιορτάζει το Πάσχα στην ορθόδοξη ημερομηνία


ΤΟ ΕΝ ΦΑΝΑΡΙΩ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ…   

«Να ξυπνήσουμε

Διάβασα κάποτε για έναν που πήγε πάνω σ’ ένα βουνό. Το βουνό ήταν ο Βεζούβιος κ’ ήταν οι παραμονές της εκρήξεως του ηφαιστείου. Πήγε λοιπόν και κάθισε πάνω στον Βεζούβιο. Εδώ, λέει, ωραία είνε· χορταράκι άφθονο, δέντρα με ωραία σκιά…  Έβγαλε την κάππα του, ξάπλωσε κάτω, και πήρε έναν θαυμάσιο ύπνο. Ροχάλιζε επάνω στο χορταράκι. Από κάτω όμως τι ήτανε; Δούλευε ο Βεζούβιος. Ποιός θα του το έλεγε; Από κάτω ήτανε κρατήρας. Σε λίγα λεπτά, ενώ αυτός κοιμόταν και ροχάλιζε, άνοιξε ο κρατήρας, τον πέταξε και η λάβα τον έκανε κάρβουνο.

Κοιμούμεθα, αδέρφια μου! Κοιμούμεθα επιμενίδειον ύπνον, και οι πολιτικοί μας και οι εκκλησιαστικοί μας άρχοντες και οι πάντες· και οι μικροί και οι μεγάλοι, όλων των χρωμάτων, και δεξιοί και αριστεροί και όλων των αποχρώσεων. Οφείλω να το κηρύξω σήμερα και να το πω· ότι κοιμούμεθα επάνω σε ένα ηφαίστειο. Ας γλεντούνε, ας διασκεδάζουν, ας χορεύουν, ας οργιάζουν· το ηφαίστειο λειτουργεί, και μία ημέρα θα εκραγή. Ουαί και αλλοίμονον σε όλους μας. Θα μας εκτινάξη ο Βεζούβιος της οργής του Θεού εις τα πέρατα του κόσμου. Ουαί τω κόσμω!» (π. Αυγουστίνος Καντιώτης) [6].

ΤΟ ΕΝ ΦΑΝΑΡΙΩ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ…


[6] «ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΣΧΑΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ/», ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ Ν. ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ, Βιβλιοπωλείο  «Έλαφος» ΦΛΩΡΙΝΑ 2015,  ΕΚΔΟΣΗ Γ’ ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗ, ΣΕΛ. 139-140