Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

ΜΙΑ ΝΕΑ "ΘΑΥΜΑΣΤΗ" ΣΥΝΗΘΕΙΑ! Έβγαλαν [ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΕΒΑΛΑΝ!]τον Εσταυρωμένο για να φαίνεται ο Ελπιδοφόρος

 


Διατί όμως συγκεκριμένως να ασχολήται κάποιος Επίσκοπος με τον «Εσταυρωμένον»;
Διότι ήδη αυτή η αφαίρεσις αποτελεί πρακτικήν, την οποίαν εφαρμόζουν εις το Πατριαρχείον Κων/λεως! Ας υπενθυμίσωμεν ότι το έπραξεν ήδη ο Αμερικής Ελπιδοφόρος (ο καινοτομών με τα «πολλαπλά κουταλάκια»…), ακολουθών αυτό που συμβαίνει ήδη εις τον Άγιον Γεώργιον εις το Φανάρι, όπου όταν λειτουργή ο Πατριάρχης ο Εσταυρωμένος αποσύρεται, ενώ όταν ιερουργή κληρικός επανέρχεται. Η μεταφορά και επαναφορά του Τ. Σταυρού ολίγον πλέον απέχει από το να καταντήση η υπόθεσις θεατρινισμός. Πως αιτιολογείται όμως αυτή η αλλαγή; Ως διατείνονται, σκοπός είναι η επαναφορά της σπουδαιότητος του συνθρόνου, δηλ. των θέσεων όπισθεν της Αγίας Τραπέζης εις την κόγχην, όπου κάθεται ο Επίσκοπος και το πρεσβυτέριον.
https://www.vimaorthodoxias.gr/eipan/giati-o-peristerioy-grigorios-afairei-ton-timion-stayron/

Του Θεοδώρου Καλμούκου

10 Μαρτίου 2022

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εβγαλαν τον Εσταυρωμένο Χριστό από τη θέση του όπισθεν της Αγίας Τραπέζης του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης και τον τοποθέτησαν σε διπλανό μικρό παρεκκλήσιο διότι εμπόδιζε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο από το να τον βλέπει ευκρινώς το εκκλησίασμα ιστάμενο επί του σύνθρονου εντός του Ιερού Βήματος.

Η εντολή για την εξαφάνιση του Εσταυρωμένου από το Ιερό Βήμα δόθηκε μέσω συνεργατών του για να διευκολύνεται η θέασή του από το εκκλησίασμα όταν προΐσταται της Θείας Ευχαριστίας και στέκεται για σύντομο χρονικό διάστημα επάνω το σύνθρονο.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν πως όταν οι αξιωματούχοι της κοινότητας, αλλά και μέλη του εκκλησιάσματος παρατήρησαν την εξαφάνιση του Εσταυρωμένου Χριστού, αρχικά τους ελέχθη από τον ιερατικό προϊστάμενο του Καθεδρικού π. Νικόλαο Καρλούτσο ότι τοποθετήθηκε ο Εσταυρωμένος στο παρεκκλήσιο στο οποίο κάνει τις εξομολογήσεις, πλην όμως κάποια στιγμή αποκαλύφθηκαν οι πραγματικοί λόγοι.

Επισημαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό και λόγω της πανδημίας το εκκλησίασμα τις Κυριακές έχει μειωθεί δραματικά και κυμαίνεται μεταξύ 35 και 50 πιστούς, ενώ το περισσότερο μέρος της Λειτουργίας γίνεται στην Αγγλική γλώσσα και επίσης δεν γίνεται σχεδόν ποτέ κήρυγμα στην Ελληνική.

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει πως πλειάδα πιστών, οι οποίοι εκκλησιάζονταν στον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδος έχουν φύγει και εκκλησιάζονται σε άλλες κοινότητες, ενώ πρόσφατα ομογενής αποχώρησε όταν διαπίστωσε την εξαφάνιση του Εσταυρωμένου, λέγοντας πως όταν αντίκρυζε τον Εσταυρωμένο Χριστό ηρεμούσε η ψυχή του.

Πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος διόρισε ως δεύτερο ιερέα τον αναδεξιμιό του, π. Ηλία Παππά, ο οποίος χειροτονήθηκε μόλις πριν μερικές εβδομάδες. Ο π. Ηλίας Παππάς είναι γιος του πρωτοπρεσβυτέρου Χρήστου Παππά, ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας της Αναλήψεως στην πόλη Φέρβιου της Νέας Ιερσέης, με τον οποίον ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είναι κουμπάροι.

Ο «Ε.Κ.» επικοινώνησε με τον ιερατικό προϊστάμενο του Καθεδρικού, π. Νικόλαο Καρλούτσο, με τον οποίον υπήρξε η ακόλουθη συνέντευξη:

«Ε.Κ.» Γράφω ένα άρθρο και σας ερωτώ γιατί ο Εσταυρωμένος από την Αγία Τράπεζα μετατοπίστηκε;

π. Νικόλαος Καρλούτσος: Δεν έχει μετατοπιστεί, είναι πίσω από το Ιερό Βήμα.

«Ε.Κ.»: Πού, πίσω από την Αγία Τράπεζα;

π. Νικόλαος Καρλούτσος: Ναι.

«Ε.Κ.»: Πίσω από την Αγία Τράπεζα;

π. Νικόλαος Καρλούτσος: Ναι είναι.

«Ε.Κ.»: Είσθε σίγουρος;

π. Νικόλαος Καρλούτσος: Ετσι τον άφησα, όταν έφυγα χτες (Τρίτη 1η Μαρτίου).

«Ε.Κ.»: Αλλά είχε μετατοπιστεί τις προηγούμενες μέρες, σαφώς;

π. Νικόλαος Καρλούτσος: Δεν ξέρω ποίες μέρες. Δεν γνωρίζω ποίος ο σκοπός του άρθρου. Εχετε ρωτήσει κοινότητες κι έχουν απαντήσει οι ιερείς;

«Ε.Κ.»: Εχουμε λάβει πολλά μηνύματα από τον Καθεδρικό σας αναφορικά με το θέμα του Εσταυρωμένου. Και η τακτική μου είναι να απευθύνομαι στους υπεύθυνους και εν προκειμένω εσείς είσθε και σας ερωτώ ευθέως, μετατοπίστηκε ο Εσταυρωμένος από τη θέση του πίσω από την Αγία Τράπεζα σε άλλο μέρος;

π. Νικόλαος Καρλούτσος: Ναι, έχει γίνει διάφορες φορές για διευκόλυνση στην Αρχιερατική Λειτουργία, μετατοπίστηκε και ξαναμπήκε στη θέση του, κι όταν δημιουργήθηκε χώρος στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου για το Μυστήριο της Εξομολογήσεως και για προσωπική προσευχή και ήταν διαθέσιμος για προσκύνηση εκεί και τώρα είναι πάλι πίσω από την Αγία Τράπεζα.

«Ε.Κ.»: Ποίου απόφαση ήταν να μετατοπιστεί ο Εσταυρωμένος από τη θέση του στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου;

π. Νικόλαος Καρλούτσος: Όταν τελείται Αρχιερατική Λειτουργία με προτροπή να μετατοπιστεί, οπότε με δεδομένη τη συχνότητα που ο Σεβασμιώτατος κατά το Λειτουργικό Ετος είναι πολύ συχνά μαζί μας, ο Εσταυρωμένος παραμένει στο παρεκκλήσιο και τώρα εν όψει της έναρξης της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι πάλι πίσω από την Αγία Τράπεζα.

«Ε.Κ.»: Σας είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος να μετατοπίσετε τον Εσταυρωμένο;

π. Νικόλαος Καρλούτσος: Ποτέ απευθείας. Αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε κάθε φορά που τελείται Αρχιερατική Λειτουργία ο Διάκονος ή κάποιος άλλος φροντίζει για τις λεπτομέρειες της Αρχιερατικής Λειτουργίας, κάπως έτσι.

«Ε.Κ.»: Πόσα μέλη έχει ο Καθεδρικός;

π. Νικόλαος Καρλούτσος: Μεταξύ τριακόσιους και τετρακόσιους stewards (που καταβάλλουν ετήσια συνεισφορά).

ekirikas.com


https://orthodoxostypos.gr/%CE%B5%CE%B2%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%84/