Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ! Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δημιούργησαν μια μικροσκοπική ρομποτική συσκευή από DNA, που μπαίνει μέσα στο ανθρώπινο σώμα...

Ρομπότ – νάνος εξολοθρεύει καρκινικά κύτταρα ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ


Όσο και εάν ακούγεται απίστευτο, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δημιούργησαν μια μικροσκοπική ρομποτική συσκευή από DNA, που μπαίνει μέσα στο ανθρώπινο σώμα, εντοπίζει τον καρκίνο, στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα και τα καταστρέφει, αφήνοντας άθικτα τα υγιή. Πρόκειται για ένα “έξυπνο” φάρμακο που σε αντίθεση με τη συμβατική χημειοθεραπεία δεν προκαλεί τοξικές παρενέργειες.
Ο τρόπος λειτουργίας του νέου αυτού, έξυπνου όπλου είναι ο εξής.
Το βιολογικό νανορομπότ, μεταφέρει μοριακές οδηγίες αυτοκτονίας με τη μορφή αντισωμάτων. 
Όταν εντοπίσει το καρκινικό κύτταρο, 
ανοίγει όπως η κοιλιά ενός βομβαρδιστικού αεροπλάνου 
και απελευθερώνει αυτές τις μοριακές εντολές. 
Οι μοριακοί υποδοχείς των καρκινικών κυττάρων τις εντοπίζουν και τις βάζουν μέσα στο καρκινικό κύτταρο. Όμως όπως είπαμε είναι εντολές αυτοκτονίας και τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να τις ακολουθούν και αυτοκαταστρέφονται.

Το ρομπότ έχει τη μορφή ενός ανοικτού βαρελιού και η διάμετρος του είναι 35...νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου). Στα δυο άκρα του βαρελιού, σαν άγκιστρα, είναι τμήματα από DNA που μπορούν να αναγνωρίσουν τις καρκινικές πρωτεΐνες, στην επιφάνεια των κυττάρων – στόχων. Όταν το φορτίο απελευθερωθεί πάνω στο στόχο, τα άγκιστρα προσκολλώνται και ξεκινάνε το εντυπωσιακό τους έργο.
Το καρκινικό κύτταρο που θα βομβαρδιστεί θα διαβάσει τις κωδικοποιημένες εντολές καταστροφής που είναι ίδιες με εκείνες που φέρουν τα γερασμένα κύτταρα, και θα ενεργοποιήσει τον διακόπτη της καταστροφής του. Οι επιστήμονες λένε ότι η νέα μοριακή νανοβιοτεχνολογία, θα μπορεί πιθανότατα στο μέλλον να αξιοποιηθεί και σε άλλες παθήσεις πέραν του καρκίνου και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα καλύτερα.
Επειδή το DNA, είναι ένα βιοσυμβατό και βιοδιασπώμενο υλικό, η νανοβιοτεχνολογία θεωρείται πολλά υποσχόμενη ως μελλοντικός μηχανισμός μεταφοράς φαρμάκων και μοριακών εντολών στα σημεία της νόσου μέσα στο σώμα. Ήδη υπήρξαν δοκιμές με εργαστηριακά κύτταρα λευχαιμίας και λεμφώματος που καταστράφηκαν με επιτυχία.
Το μοναδικό πρόβλημα στο όλο εγχείρημα είναι ο ίδιος ο ανθρώπινος οργανισμός. Τα νανοβιορομπότ καταστρέφονται γρήγορα από τον ίδιο μας τον οργανισμό, από το ήπαρ ή από ένζυμα όπως οι νουκλεάσες. Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να αντεπεξέλθουν σε αυτή τη δυσκολία και να ανοίξει ο δρόμος για να αξιοποιηθεί και στους ανθρώπους.