Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Υπάρχει τελικά υπόγειος θάλαμος;

Υπάρχει τελικά υπόγειος θάλαμος; Το σενάριο για τη σύληση του τάφου τρεις φορές και πώς δεν άφησαν τίποτε όρθιο οι τυμβωρύχοι

Με κομμένη τη ανάσα περιμένει ο κόσμος τις αποκαλύψεις από τον τάφο της Αμφίπολης, μετά και τις ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει υπόγειος θάλαμος.
Η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως άλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου), διαπιστώθηκε κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου ενώ και η ανακοίνωση περί τοίχου σφράγισης ανανεώνει τα σενάρια για την ύπαρξη υπόγειου τάφου. Ότι δηλαδή ο τάφος της Αμφίπολης δεν τελειώνει εκεί και μπορεί να συνεχίζεται υπογείως.
Η πρώτη σκέψη είναι τι μπορεί να είναι αυτό το τεχνητό όρυγμα – σκάμμα, εμβαδού περίπου 8 τ.μ. το οποίο είναι μπαζωμένο και ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή προς τα κάτω και έχει διαπιστωθεί ότι η επίχωση συνεχίζεται. Το βάθος θα κρίνει και το τι τελικά είναι αυτό το σκάμμα. Να είναι άραγε ένα σκάμμα βάθους 0,5 – 1 μέτρο οπότε η πιθανή σκέψη είναι να πρόκειται για μια κρύπτη, όπου εναπόθεσαν την λάρνακα ή τις λάρνακες;

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες απόψεις που κάνουν λόγο για κατασκευή του ορύγματος από τους τυμβωρύχους και για λάκκο, όχι συνέχεια του τάφου στο υπόγειο. Μιλώντας στο thetoc.gr ο Αθ. Νακάσης αρχιτέκτων, επίτιμος διευθυντής Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, αναφέρει ξεκάθαρα ότι πρόκειται περί έργου τυμβωρύχων και επισημαίνει ότι έχουν γίνει τρεις συλήσεις του τάφου. Παράλληλα, τονίζει ότι εκτός από μια περίπτωση δεν υπάρχει άλλος μακεδονικός τάφος με υπόγειο.

«Το δάπεδο του τάφου, όπως όλων των τάφων, είναι θεμελιωμένο πάνω στο χώμα» εξηγεί ο κ. Νακάσης στο thetoc. « Συνήθως δε, οι πλάκες του δαπέδου στον θάλαμο είναι λεπτές. Στην περίπτωση του τάφου της Αμφίπολης όμως, έχουν μεγάλο πάχος. Δεν έχουν από κάτω ιδιαίτερη θεμελίωση, πατάνε μόνο πάνω στο χώμα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα πράγματα έγιναν ως εξής: