Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

"Επικαλούμενοι το Ανθρώπινο Δικαίωμα της «Θρησκευτικής Ελευθερίας», δρουν σχεδόν ανενόχλητοι, ακόμα και στο δικό μας χώρο"! ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ;

 Ο Φιλ Τζόουνς ενεπλάκη στη Σαηεντολογία ενώ ήταν ακόμα έφηβος. «Άπαξ και μπήκες, πιάνεσαι στα πλοκάμια μιας βαθμιαίας διαδικασίας, η οποία αργά αλλά σταθερά σε οδηγεί όλο και πιο βαθειά. Η διαδικασία αυτή ενέχει υπνωτισμό καθώς και συναισθηματική και νοητική χειραγώγηση», δήλωσε στο περιοδικό Hollywood Reporter. «...και τότε είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγεις...



Γονείς ψάχνουν απεγνωσμένα τα παιδιά τους που παγιδεύτηκαν στη Σαηεντολογία


Της  Lindsey Bever 
 Μετάφραση – Επιμέλεια: Ελένη Ζήνωνος
 Στο Λος Άντζελες έχει αναρτηθεί μια πινακίδα η οποία, με φόντο εκατοντάδες φωτογραφίες προσώπων που φέρονται να έχουν αποξενωθεί από τις οικογένειές τους λόγω της εμπλοκής τους στη Σαηεντολογία, γράφει με μεγάλα γράμματα: «Αγαπημένοι μας … τηλεφωνήστε μας».

 Το σπαρακτικό μήνυμα «εκπέμπεται» στο μέσο μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής στο κέντρο της πόλης, κοντά στα κεντρικά γραφεία των Σαηεντολόγων. Προέρχεται από τον Φιλ και τη Γουίλυ Τζόουνς, πρώην Σαηεντολόγους, οι οποίοι όπως λένε έχουν χάσει κάθε επαφή με τα δύο ενήλικα παιδιά τους, τον Μάϊκλ και την Έμιλυ Τζόουνς λόγω της πολιτικής «αποκοπής» ή αποξένωσης (disconnection) που ασκεί η Σαηεντολογία. 
«Η ‘εκκλησία’, έχει στρέψει τα παιδιά μας εναντίον μας», ανέφερε ο Φιλ Τζόουνς στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ. «Πιστεύουν ότι βγήκαμε να καταστρέψουμε τον κόσμο. Τους έχουν δηλητηριάσει τα μυαλά εναντίον μας... ».  
Οι Τζόουνς, από το Λας Βέγκας, ήσαν μέλη της Σαηεντολογίας για περισσότερο από 40 χρόνια. Τώρα έχουν αρχίσει εκστρατεία ενημέρωσης, με την οποία ελπίζουν ότι θα βοηθήσουν στην επανένωση κι άλλων οικογενειών που έχουν διαλυθεί εξ αιτίας της Σαηεντολογίας.
Η «εκκλησία» της Σαηεντολογίας ιδρύθηκε από τον συγγραφέα βιβλίων επιστημονικής φαντασίας Λ. Ρον Χάμπαρντ. Έγινε ευρέως γνωστή τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω της εμπλοκής διασημοτήτων όπως ο Τομ Κρουζ και ο Τζον Τραβόλτα.
Αλλά, η «εκκλησία» έχει δημιουργήσει πλήθος διχογνωμίες σχετικά με τις δραστηριότητές της.
Από τη δεκαετία του 70’, η Σαηεντολογία έχει δεχθεί τα πυρά ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων καθώς και πρώην μελών οι οποίοι περιγράφουν τις συνθήκες πραγματικής σκλαβιάς που βίωσαν στην οργάνωση. 
Η Σαηεντολογία επανήλθε στο προσκήνιο, ύστερα από πρόσφατες καταγγελίες εκ μέρους πρώην ανώτατων στελεχών της, για κακοποίησή τους.
Η οργάνωση αρνείται τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντας ψεύτες τα πρώην μέλη.
Αλλά, το βιβλίο του Λόρενς Ράϊτ “Going Clear: Scientology, Hollywood, and the Prison of Belief,” (Προς την «κάθαρση»: Σαηεντολογία, Χόλυγουντ και η Φυλακή της Πίστης) καθώς και το ντοκιμαντέρ  “Going Clear” έριξαν άπλετο φως και επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες.
Οι Τζόουνς ανέφεραν ότι, πριν μερικά χρόνια άρχισαν να εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για τη Σαηεντολογία (την οποία θεωρούν θρησκεία). Τότε η Σαηεντολόγος αδελφή του Φιλ, τους κατήγγειλε στην ηγεσία της «εκκλησίας». Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τον αφορισμό τους και έκτοτε έχασαν κάθε επαφή με τα παιδιά τους τα οποία παραμένουν στην οργάνωση.
Όπως ανέφερε ο Φιλ Τζόουνς, στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους, κόλλησαν μέχρι και αφίσες για αγνοούμενα άτομα. Τελικά, πήραν επιστολές από τα παιδιά τους, με τις οποίες ζητούσαν από τους γονείς τους να τους αφήσουν ήσυχους.
«Οι ανώτεροί τους στην οργάνωση, τους απειλούν ότι αν δεν υπακούσουν στις διαταγές για πλήρη αποξένωση από τους μη Σαηεντολόγους συγγενείς και φίλους τους, τότε θα τα χάσουν όλα», λέει ο Φιλ.




Από αριστερά ο Μάϊκλ, η Γουίλυ, ο Φιλ και η Έμιλυ Τζόουνς. (Courtesy of Phil Jones)
 Ο Φιλ Τζόουνς ενεπλάκη στη Σαηεντολογία ενώ ήταν ακόμα έφηβος. «Άπαξ και μπήκες, πιάνεσαι στα πλοκάμια μιας βαθμιαίας διαδικασίας, η οποία αργά αλλά σταθερά σε οδηγεί όλο και πιο βαθειά. Η διαδικασία αυτή ενέχει υπνωτισμό καθώς και συναισθηματική και νοητική χειραγώγηση», δήλωσε στο περιοδικό Hollywood Reporter. «...και τότε είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγεις... Με τη σύζυγό μου γνωριστήκαμε στη Σαηεντολογία όταν εκείνη ήταν 17 χρόνων και εγώ ήμουν 18. Είμαστε μαζί από τότε.
«Τα παιδιά μας γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Σαηεντολογία».
«Το πρόβλημα», όπως υπογράμμισαν οι Τζόουνς στο Hollywood Reporter, «είναι να βγάλεις κάποιον από την ‘εκκλησία’».
«Σε όποιον μιλήσεις θα σου πει, όχι, θέλω να είμαι εδώ. Είμαι εδώ με τη θέλησή μου, είναι δική μου επιλογή. Κι αυτό, επειδή γίνεται πλύση εγκεφάλου, ένα είδος ύπνωσης», είπε. «Αν προσπαθήσω να πάρω τα παιδιά μου, δεν θα θέλουν να φύγουν...».
Όπως τόνισαν οι Τζόουνς, τα παιδιά τους έχουν ενταχθεί στον λεγόμενο «Θαλάσσιο Οργανισμό» (Sea Organization), το τμήμα εκείνο της Σαηεντολογίας το οποίο θεωρείται ως το «θρησκευτικό τάγμα» της «θρησκείας της Σαηεντολογίας» (‘a religious order for the Scientology religion’). Σ’ αυτό κατατάσσονται αποκλειστικά οι πλέον αφοσιωμένοι Σαηεντολόγοι.
«Εκεί υπογράφεις συμβόλαιο εργασίας και αφοσίωσης στη Σαηεντολογία για ένα δισεκατομμύριο χρόνια (‘you sign a billion-year contract’)», ανέφεραν οι Τζόουνς στο Hollywood Reporter. «Εκεί ζεις, τρως, εργάζεσαι 100 ώρες την εβδομάδα για 10 σεντ την ώρα. Είναι βάναυσο, είναι απάνθρωπο».
«Στα 20 χρόνια που βρίσκονται εκεί τα παιδιά μας, ποτέ δεν τους επετράπη να βγουν τα Χριστούγεννα ή να μας επισκεφθούν στο σπίτι μας», πρόσθεσε. «Πηγαίναμε εμείς για να τους δούμε, ίσως για μία ώρα. Αυτό που συνήθως συμβαίνει, είναι ότι κάτι τους προκαλεί να θέλουν να φύγουν. Μερικές φορές κάτι αλλάζει στη ζωή τους ή τους κακοποιούν, τους κτυπούν αλύπητα. Από την άλλη, η πλειοψηφία αυτών που φεύγουν, λένε ‘διάβασα κάτι στο ίντερνετ’, ή ‘είδα κάτι στις ειδήσεις’».
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάνουμε την πινακίδα».
Όπως ανέφεραν οι Τζόουνς στην εφημερίδα The Post, όταν άρχισαν να μαζεύουν χρήματα για να καλύψουν το κόστος κατασκευής και ανάρτησης της πινακίδας, τότε άρχισαν κι άλλοι να τους πλησιάζουν και να μιλούν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχασαν στη Σαηεντολογία.
«Έτσι, το μήνυμα της πινακίδας πήρε μια πιο γενική μορφή και αποτελεί μια εκστρατεία τερματισμού της διάλυσης οικογενειών από τη Σαηεντολογία», κατέληξε.
 Σχόλιο: Καλυμμένοι πίσω από την ονομασία «Εκκλησία» της Σαηεντολογίας, υπό το πρόσχημα της «Θρησκείας» και επικαλούμενοι το Ανθρώπινο Δικαίωμα της «Θρησκευτικής Ελευθερίας», δρουν σχεδόν ανενόχλητοι, ακόμα και στο δικό μας χώρο.
 Στρατολογούν ανυποψίαστους συμπολίτες μας μέσω σεμιναρίων αυτοβελτίωσης ή επίτευξης στόχων μέσω της «Διανοητικής» ή «ώτιτινγκ –auditing», καθώς και μέσω ποικίλων άλλων προσωπείων, μέσα σ’ ένα επίπλαστο περιβάλλον ψυχικής «ευφορίας», «ομαδικότητας», «αγάπης», «αλληλεγγύης».
 Στην αρχή όλα είναι πολύ ρομαντικά… Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τον τρόπο ν’ αποβάλουν το άγχος, να λύσουν όλα τα υπαρξιακά τους προβλήματα και θέλουν να βοηθήσουν όλο τον κόσμο, καλώντας τους να ενταχθούν στην οργάνωση.
 Χωρίς να το καταλάβουν, σιγά- σιγά, εμπλέκονται όλο και περισσότερο. «Επενδύουν» στην ομάδα χρήματα και χρόνο, ακόμα τολμούμε να πούμε από εμπειρίες πρώην μελών ότι, υφίστανται ύπνωση και πλύση εγκεφάλου, καταλήγουν σε μια ολοκληρωτική εξάρτηση και πλέον… «δεν θέλουν» να φύγουν. Αποκόπτονται από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, πολλές φορές εξαφανίζονται σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται η Σαηεντολογία και τότε οι οικογένειές τους τους ψάχνουν απεγνωσμένα. 
 Η ευθύνη όλων μας είναι μεγάλη και επιτακτική. Τόσο η Εκκλησία όσο και η Πολιτεία οφείλουν να οργανώσουν τις υπηρεσίες τους με εξειδικευμένα πρόσωπα, τα οποία θα αναλάβουν τη μελέτη του σκηνικού των διαφόρων θρησκειών και αιρέσεων, των παραχριστιανικών –παραθρησκευτικών ομάδων και των σύγχρονων ιδεολογικών ρευμάτων και να ενημερώνουν τον κόσμο έγκαιρα και υπεύθυνα για τις ανέντιμες μεθοδεύσεις που χρησιμοποιούν οι ομάδες αυτές, καθώς και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
 Περισσότερα βλέπε: Καταστροφικές Λατρείες, Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Θρησκειών και Αιρέσεων, Παραχριστιανικών –Παραθρησκευτικών Ομάδων και Σύγχρονων Ιδεολογικών Ρευμάτων. Αρχιμανδρίτη νυν Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, Έκδοση Ιεράς Μονής Τροοδιτίσσης, Κύπρος 2002.