Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ "ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ"; ΝΑ, ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ!

Σόκαρε τις Κάννες ο "Αντίχριστος"!


Χαμογελαστοί, παρά τα γιουχαϊσματα που εισέπραξαν, εμφανίστηκαν οι πρωταγωνιστές Σαρλότ Γκενσμπούρ και Γουίλεμ Νταφόε και ο σκηνοθέτης Λαρς Φον Τρίερ στην πρεμιέρα του «Αντίχριστου».


Μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η ταινία του Λαρς φον Τρίερ «Αντίχριστος» που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες, συμμετέχοντας στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ.
Μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η ταινία του Λαρς φον Τρίερ «Αντίχριστος» που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες, συμμετέχοντας στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ. Ακραία βία, αιμοποσίες, αυτο-ακρωτηριασμοί και ερωτικές σκηνές στα όρια του πορνό δίχασαν τους θεατές, προκαλώντας γιουχαΐσματα, γέλια, αλλά και παγερή σιωπή. 

Πρόκειται για μια ταινία γεμάτη σεξουαλική ένταση και υπέρμετρη βία με πρωταγωνιστή τον Ουΐλεμ Νταφόε στο ρόλο ενός ψυχοθεραπευτή που προσπαθεί να βοηθήσει τη γυναίκα του (την οποία υποδύεται η Σαρλότ Γκενσμμπούρ), να ξεπεράσει τον τραγικό θάνατο του παιδιού τους. Στην προσπάθεια τους αυτή, απομονώνονται σε ένα μικρό ξύλινο σπίτι στο δάσος, όμως η γυναίκα βυθίζεται στην παράνοια παρασύροντας τελικά και τον άντρα της. Το δάσος μετατρέπεται σ' ένα είδος χώρου έρωτα αλλά και θανάτου, μαζί και κόλασης, όπου το ζευγάρι καταφεύγει στις πιο άγριες πράξεις. 

Δεν ξέρουμε αν η θλίψη μπορεί να σε σκοτώσει, σίγουρα όμως μπορεί να σε κάνει να παρανοήσεις. Ο σκηνοθέτης στο δελτίο Τύπου της ταινίας κάνει λόγο για «μια ματιά στο σκοτεινό κόσμο της φαντασίας: στην ουσία των φόβων μου, που φθάνουν μέχρι τον πυρήνα του κακού, τον Αντίχριστο». 

Ο ίδιος δήλωσε ότι η ταινία λειτούργησε γι' αυτόν σαν ψυχοθεραπεία προκειμένου να ξεπεράσει την κατάθλιψη από την οποία έπασχε τα δύο τελευταία χρόνια. Διχασμένοι και οι κριτικοί, άλλοι έσπευσαν να υπερασπιστούν το φιλμ, μιλώντας για εξαιρετικές ερμηνείες και καινοτόμα ματιά, άλλοι δήλωσαν προσβεβλημένοι από τις εικόνες που αντίκρισαν -πολλοί μάλιστα κατηγόρησαν το σκηνοθέτη για μισογυνισμό- κι άλλοι, σοκαρισμένοι, απλώς απέφυγαν να εκφράσουν άμεσα άποψη. 

Η θύελλα αντιδράσεων ενδέχεται πάντως να προσελκύσει παρά θα αποθαρρύνει το κοινό, όταν η ταινία κυκλοφορήσει στις αίθουσες του κόσμου.

http://www.cinemagazine.gr/nea_eidiseis/arthro/sokare_tis_kannes_o_antixristos-2759301/