Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

ΚΑΛΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2023...


Ιωάννης Φούζας: Έξω πάμε καλά, μέσα αδιαφορούν για τις… μεταμοσχεύσεις


Ιωάννη Φούζα  «Τί μέ διώκεις; σκληρόν σοι πρός κέντρα λακτίζειν»  

(ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ! ΠΩΣ ΕΣΥ ΤΟΥΣ ΑΦΑΙΡΕΙΣ ΤΑ ΖΩΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΑ; ΤΟ ΟΥ ΦΟΝΕΥΣΕΙΣ ΟΥ ΓΙΝΩΣΚΕΙΣ;)


ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΨΕΥΤΕΣ! ΙΔΟΥ: "και είναι ήδη νεκροί από εγκεφαλικό θάνατο..."! 

(ΑΝΤΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΚΟΥΝΕ ΑΛΛΑ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΠΟΥ ΛΕΓΕΙ ΟΤΙ Ο "ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΝΕΚΡΟΣ" ΕΙΝΑΙ ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΕ ΚΩΜΑΤΩΔΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ... ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΟΥ ΓΙΝΩΣΚΟΥΝ ΟΙ ΑΘΕΟΦΟΒΟΙ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΣΩΤΗΡΕΣ ΠΟΥ ΖΩΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΥΣ "ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΥΣ" ΜΕ ΖΩΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΗΘΕΝ "ΝΕΚΡΩΝ";) ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΟ ΤΥΦΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΖΩΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗ; ΠΟΣΟ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΟΙ; ΠΟΙΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΡΑΓΕ;.... 

Ιωάννης Φούζας: Έξω πάμε καλά, μέσα αδιαφορούν για τις… μεταμοσχεύσεις

Ιωάννης Φούζας: Έξω πάμε καλά, μέσα αδιαφορούν για τις… μεταμοσχεύσεις

Καθηγητής Χειρουργικής του ΑΠΘ επισημαίνει τη «διαχρονική αδιαφορία του ελληνικού κράτους» κι ανακοινώνει τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου στην… Αθήνα το 2023, λόγω έλλειψης συνεδριακών χώρων στη Θεσσαλονίκη
Πιλοτικό μοντέλο - φορέα για δωρεά οργάνων και μεταμοσχεύσεων προσπαθεί να οργανώσει εδώ και χρόνια «στην πόλη των… μεταμοσχεύσεων» ο Ιωάννης Φούζας, επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του "Ιπποκρατείου" νοσοκομείου και καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ. «Από την… πολύχρονη, επίμονη, αλλά μέχρι στιγμής άκαρπη προσπάθειά του συνάγεται το συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο ακόμη κι αν αφορά τη Θεσσαλονίκη απ' όπου ξεκίνησαν οι δύσκολες αυτές επεμβάσεις» είπε στο makthes.gr γνωστός χειρουργός ο οποίος συνδράμει στην προσπάθεια του κ. Φούζα εδώ και μια δεκαετία.


Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες στο εσωτερικό της χώρας -και απ' ό,τι φαίνεται με διαφορετικές κυβερνήσεις- η Ελληνική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων με πρόεδρο τον καθηγητή Φούζα, κέρδισε στην πανευρωπαϊκή ψηφοφορία για τη διοργάνωση του παγκόσμιου συνεδρίου της EUROPEAN SOCIETY OF ORGAN TRANSPLANTATION, του μεγαλύτερου παγκοσμίως επιστημονικού φορέα για τις μεταμοσχεύσεις στην Αθήνα το… 2023. Ο κ. Φούζας από την Κοπεγχάγη όπου βρίσκεται για το συνέδριο της ΕSOT σε ανάρτησή του στα social media σημείωσε με έμφαση «Έξω πάμε καλά, μέσα αντιμετωπίζουμε τη… διαχρονική αδιαφορία του ελληνικού κράτους προς τις μεταμοσχεύσεις» κάτι που είπε και στο makthes.gr σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του. Σε ερώτηση γιατί η διοργάνωση δεν γίνεται στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη από όπου ξεκίνησαν οι μεταμοσχεύσεις, ο καθηγητής απάντησε στο makthes.gr "δεν υπάρχουν τόσο μεγάλοι χώροι όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τριάντα αίθουσες, ανοιχτές παράλληλα, για να φιλοξενήσουν... 5.000 επιστήμονες και τις παρουσιάσεις τους κι άλλους τόσους σε διαδικτυακή σύνδεση..."
Φάκελος "Μεταμοσχεύσεις"
Σύμφωνα με πληροφορίες ο καθηγητής έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, ώστε να τον ενημερώσει πλήρως για τις δυνατότητες που έχει η Θεσσαλονίκη και το επιστημονικό προσωπικό της στο συγκεκριμένο τομέα. Σε αυτήν την προσπάθεια συνηγορούν εκπρόσωποι γιατρών και λειτουργών υγείας με επιστολές και σχετικά αναλυτικά υπομνήματα, ωστόσο το ραντεβού ακόμη δεν έχει κλειστεί. Να σημειωθεί ότι ο κ. Φούζας έχει τονίσει -σε διαφορετικούς χρόνους και σε διαφορετικούς υπουργούς και υφυπουργούς- ότι «Εμείς στον ΕΟΠΠΥ χρεώνουμε 30.000 ευρώ τη μεταμόσχευση και στην Αγγλία... 300.000! Μπορεί να γίνει ένα ευρωπαϊκό κέντρο μεταμοσχεύσεων η Θεσσαλονίκη με καλύτερο συντονισμό ανάμεσα σε υπουργεία, ώστε να μη χάνονται ζωές και τόσα εκατομμύρια κάθε χρόνο…». Η απάντηση που έπαιρνε κάθε φορά ήταν ότι «…τα λεφτά για τους ασθενείς που πηγαίνουν στο εξωτερικό τα πληρώνει το υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών κι όχι το υπουργείο Υγείας»!
Σε παλαιότερη επιστολή του, προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο  κ. Φούζας είχε μιλήσει για τα «εκατομμύρια ευρώ που χάνονται από κακό συντονισμό δυνάμεων και υπουργείων, ενώ αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν για άλλες ανάγκες». Το θέμα έρχεται ξανά στην επικαιρότητα ύστερα και από το υπόμνημα που έδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στον πρωθυπουργό -κατά τη σύσκεψη με τους επιστημονικούς φορείς λίγο πριν από τη φετινή ΔΕΘ- όπου σε περίοπτη θέση ζητείται η στήριξη του κ. Φούζα στις χρόνιες και επίμονες επιστημονικές προσπάθειες του.
Όπως όλα δείχνουν ο φάκελος «ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ» αναμένεται να ανοίξει για τα καλά προσεχώς, γιατί «ως χώρα δεν έχουμε οργανωθεί ακόμη στο θέμα δωρεάς οργάνων, δεν αξιοποιούμε τους δότες οργάνων στις εντατικές μονάδες σε όλη τη χώρα καθημερινά και είναι θύματα τροχαίων ή εγκεφαλικών επεισοδίων και είναι ήδη νεκροί από εγκεφαλικό θάνατο... σ' αυτόν τον τομέα η χώρα μας πάσχει. Όχι στο ότι οι Έλληνες δεν δωρίζουν τα όργανά τους όσο οι Γερμανοί και οι Άγγλοι κι οι άλλοι ευρωπαίοι πολίτες. Περίπου στο 57% γίνεται η αποδοχή δωρεάς οργάνων! Η διαφορά είναι ότι εμείς έχουμε τέσσερις δότες στο εκατομμύριο του πληθυσμού, δηλαδή 40 συνολικά ενώ αντίστοιχα οι Γερμανοί ή οι Άγγλοι έχουν 20 δότες. Δηλαδή, ένας μεγάλος αριθμός δοτών χάνεται…» επισημαίνει ο κ. Φούζας στο makthes.gr.
Να σημειωθεί ότι οι νεφροπαθείς κοστίζουν το 40% του εθνικού συστήματος υγείας. Οι μισοί και παραπάνω μπορούν να μεταμοσχευτούν και να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής, να πάψουν να παίρνουν συντάξεις και να εργασθούν ξανά. Έτσι και υγιείς ανθρώπους θα έχουμε κι εκατοντάδες εκατομμύρια θα γλιτώσει το δημόσιο…