Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ Α΄ ΛΟΓΩ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΓΙΓΑΝΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ

 Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΑΞΙΜΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑ


ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ Α΄ ΛΟΓΩ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΓΙΓΑΝΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΗΤΟΥ

«Απορώ, πώς ο Θεός ανέχεται να αποκαλείται, ο μέγιστος αυτός βλάσφημος και αιρεσιάρχης, ως «ορθοτομών τον λόγον της Αληθείας» και δεν ρίχνει φωτιά να μας κάψη και αυτούς που τον μνημονεύουν και εμάς που τους ακούμε και δεν διαμαρτυρόμεθα!» (π. Μάξιμος, 8 Μαρτίου 2017)

Στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου, στο ορθόδοξο αυτό Μοναστήρι αποτειχισμένων γιορτάσαμε τη μνήμη του αγίου Μαξίμου του Ομολογητή και μαζί τα ονομαστήρια του 85χρονου ηγουμένου π. Μάξιμου Καραβά. Στον εσπερινό της εορτής δεκαεννέα αδελφοί ένωσαν τη φωνή τους και έψαλαν προς δόξαν του Τριαδικού Θεού την ακολουθία του αγαπημένου μας Αγίου και το πρωί 21 Ιανουαρίου 2020 ημέρα Τρίτη εν μέσω πολλών τώρα αδελφών που έσπευσαν παρά τους μείον επτά βαθμούς Κελσίου στο μοναστήρι ολοκληρώσαμε τα τυπικά Θεία γράμματα και ύμνους του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας.


Πριν τρία χρόνια, στον εσπερινό της εορτής ο γέρων Μάξιμος στεκόταν εμπρός στο Ιερό Βήμα του ομώνυμου Παρεκκλησίου της Μονής δοξάζοντας τον Θεό για τα 82 χρόνια του όσα και του αγίου Μαξίμου όταν οι «Οικουμενιστές» του καιρού εκείνου μετά από  ψευδοσύνοδο καταδίκασαν, αναθεμάτισαν και τέλος τιμώρησαν κόβοντάς του τη γλώσσα και το δεξί χέρι. Ο π. Μάξιμος δόξαζε τότε τον Θεό όχι γιατί μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν του έκοψαν το χέρι ή τη γλώσσα για τα όσα λέγει και γράφει καρό τώρα αλλά διατί ο ίδιος διέκοψε τη μνημόνευση του ονόματος του επισκόπου Φλωρίνης λόγω ψευδοσυνόδου της Κρήτης ή καλύτερα λόγω του ότι ο Φλωρίνης ψεύτης εστί. Ότι ενώπιον του Θεού και εν ώρα Θείας Λειτουργία βροντοφωνάζει τον μεγαλύτερο αιρετικό όλων των αιώνων ως «ορθοτομούντα» και εννοούμε τον νυν πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Α΄.    

Τρία χρόνια μετά η σειρά του π. Μαξίμου να ομιλήσει και πάλι για το νόημα της εορτής ήλθε την ώρα όπου οι αδελφοί παραστάθηκαν σε τράπεζα βιολογική προς δόξα του αγίου Μαξίμου και λόγω εορτής του ιδίου ονόματος που κληρονόμησε από τον πρώην Φλωρίνης π. Αυγουστίνο Καντιώτη. «Όταν το 2000 παραιτήθηκε  ο π. Αυγουστίνος από τη θέση του επισκόπου στην Μητρόπολη, ήμασταν εκατόν δέκα ιερείς. Οι δέκα μείναμε κοντά του. οι υπόλοιποι άφησαν τον γέροντα και στράφηκαν προς τους Οικουμενιστές». Ο γέρων επανέλαβε τον τελευταίο διάλογο που είχε η συνοδεία του μετά του επισκόπου Φλωρίνης Θεοκλήτου και ο λόγος του και πάλι είχε ως κέντρο το πώς είναι δυνατόν, «Καλά, δεν φοβάστε τον Θεό. Την πιο ιερή στιγμή, μπροστά στο Άγιο Βήμα να ψεύδεσαι ομολογώντας ότι ο άνθρωπος αυτός ορθοτομεί…» (λόγια π. Μαξίμου προς Θεόκλητο, 2019, Φλώρινα).

Εξ αφορμής ο π. Θεόδωρος πρόσθεσε στον λόγο του πως όταν επικαλούμαστε εν ώρα Θείας Λειτουργίας το όνομα του επισκόπου ή του Πατριάρχη αυτό δηλώνει πως έχουμε «κοινή» Πίστη!  Πάνω στα λόγια του γέροντα Μάξιμου αλλά και στον λόγο αυτό του π. Θεοδώρου πρόσθεσαν κι άλλοι αδελφοί την ταπεινή τους γνώμη. Μία απ’ αυτές έχει σχέση με τον Άγιο της Θεσσαλονίκης, τον Μυροβλύτη άγιο Δημήτριο. Είπε λοιπόν αδελφός εν σχέσει με την αξία του «ονόματος» πως όταν ο άγιος Νέστωρ πήρε την ευχή του αγίου και μπήκε στο στάδιο για να πολεμήσει τον έμπειρο στους φόνους Λυαίο δεν επικαλέστηκε το όνομα της Αγίας Τριάδος ή τον Θεό των Αγίων Πατέρων, αλλά τον Θεό του Αγίου Δημητρίου.  
«Τότε, λοιπόν, ο Νέστορας μπήκε στο στάδιο χωρίς φόβο και ανεφώνησε: «Θεὲ τοῦ Δημητρίου, βοήθει μοι». Και αφού πολέμησε με τον Λυαίο, του κατάφερε δυνατό χτύπημα με το μαχαίρι του στην καρδιά και τον θανάτωσε…» [1].

Από την ημέρα εορτής του αγίου Μαξίμου και τα όσα ζήσαμε και ακούσαμε, αυτά αρκούν. Αρκούν για να επαναλάβουμε προς πάντας και κυρίως προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι ο Θεός έχει ομολογητές Μαξίμους και επί των ημερών μας. Αυτό που περιμένουμε είναι η εμφάνιση του «Νέστωρ». Ο νοών νοείτω…

Δι’ αυτόν τον λόγο «ΝΑ ΜΗ ΛΕΤΕ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΕ, ‘’ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΙΓΝΑΤΙΟΙ’’, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

«Ας ευχηθούμε κανείς μα κανείς στο εξής να μην πει τα λόγια αυτά: ‘’ποιος είναι ο Μάξιμος ο Ομολογητής’’, γιατί και μόνο αυτό, είναι βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος…»! [2].

Δημήτριος Β. Εμμανουήλ
Πτολεμαΐδα 21 Ιανουαρίου 2020


ΕΠΙΜΕΤΡΟ

 «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

(Άγιος Σεραφείμ) «Να μην λέτε, ευλαβέστατε, ‘’ποιος είναι ο Σεραφείμ’’, γιατί αυτό είναι βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος, διότι αν και είμαστε απλοί και όμοιοι με τους άλλους άνθρωποι, αλλά λόγω των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος που έχει ο καθένας από μας, είμαστε θεοφόροι και κοινωνοί της χάριτός Του, και γι’ αυτό τέτοια λόγια δεν είναι προσβολή για μας αλλά βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος, Θεού και Κυρίου, που μας αγιάζει και μας τοποθετεί στην διακονία του Θεού. Για τέτοια βλασφημία του Αγίου Πνεύματος δεν υπάρχει συγχώρηση ούτε σ’ αυτό τον αιώνα ούτε στον μέλλοντα.
(Ν. Μοτοβίλωφ) Εγώ άρχισα να κλαίω και έπεσα κάτω στα πόδια του λέγοντας: «Είναι δυνατόν να πω εγώ κάτι τέτοιο για σας, παππούλη μου, που τόσο πολύ και ανυπόκριτα σας αγαπάω εν Κυρίω!»
(Άγιος Σεραφείμ) «Ο Κύριος μου αποκάλυψε, θεοφιλέστατε, είπε αυτός, ότι εσείς ποτέ δεν θα πείτε κάτι τέτοιο για τον ταπεινό Σεραφείμ, να μην πείτε όμως για κάποιον άλλον, διότι αυτό είναι βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος και μπορεί να γίνει αφορμή βασάνων, αλλά ακόμα και θανάτου» [3].

[1] http://www.saint.gr/2660/saint.aspx
[2] https://emmadimitris.blogspot.com/2019/12/blog-post_29.html
[3] «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚ. ΜΟΤΟΒΙΛΩΦ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΟΥ ΣΑΡΩΦ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ» ΘΕΣΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005, Σελ. 24-28