Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

ΛΕΝΕ ΠΩΣ Τα τσιπάκια που εμφυτεύονται στο ανθρώπινο σώμα είναι πραγματικότητα εδώ και χρόνια και όχι σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Μια Συζήτηση για το αν θα Τσιπαριστούμε και στην Ελλάδα - VICE

Κείμενο Μάνος Νομικός

Μια Συζήτηση για το αν θα Τσιπαριστούμε και στην Ελλάδα

Τα τσιπάκια που εμφυτεύονται στο ανθρώπινο σώμα τελικά έχουν ή δεν έχουν χρηστική αξία;


Όλοι το ομολογούν: ζούμε σε περίεργες εποχές για την ανθρωπότητα και κατά συνέπεια και στην Ελλάδα. Με το Μακεδονικό ζήτημα στο επίκεντρο, η αλήθεια με το ψέμα και η προπαγάνδα με τα σενάρια συνωμοσίας γίνονται πολλές φορές ένα. Όχι ότι είχαμε ανάγκη το Μακεδονικό ζήτημα, είμαστε από τις χώρες που έχουν εντρυφήσει στη συνωμοσιολογία εδώ και δεκαετίες.

Ένα από τα κύρια θέματα που συνεχίζουν να απασχολούν τις (παρα)θρησκευτικές, ακροδεξιές και συνωμοσιολογικές σελίδες στο Διαδίκτυο και ανάλογες εφημερίδες (και όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν έχουμε την πρωτιά), είναι το περίφημο τσιπάρισμα σε ανθρώπους ή «σφράγισμα» ή «χάραγμα του Αντίχριστου». Δεν θα ασχοληθούμε με αυτά τα σενάρια, επειδή δεν έχουν απολύτως καμία βάση, τουλάχιστον όσον αφορά το «αποκαλυπτικό» τους περιεχόμενο ή το περιβόητο «έτσι σκλαβώνουν τον άνθρωπο». Οι ίδιοι οι θιασώτες αυτών των θεωριών, άλλωστε, έχουν πιθανότατα ελεύθερα προς αρπαγή τα προσωπικά τους δεδομένα στο διαδίκτυο, για κάθε μικρή ή μεγάλη εταιρεία.

Τα τσιπάκια που εμφυτεύονται στο ανθρώπινο σώμα είναι πραγματικότητα εδώ και χρόνια και όχι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Βέβαια, η επιστημονική φαντασία μέσα από βιβλία και ταινίες όπως Ο Φυγάς του Μέλλοντος (Johnny Mnemonic), Ο Δολοφόνος με τα Δύο Πρόσωπα (The Terminal Man), Απόδραση από τη Νέα Υόρκη (Escape from New York), EXistenZ, ακόμη και το πιο πρόσφατο Upgrade, πάντοτε είχε τη δυνατότητα να προβλέπει τις εξελίξεις του μέλλοντος (σ.σ. ευχαριστούμε την Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας για τους τίτλους των ταινιών και όχι μόνο). Ιδιαίτερα δε, όσον αφορά τα εμφυτεύματα για ιατρικούς λόγους, από βηματοδότες μέχρι εμφυτεύματα δοντιών και σιλικόνης, ως τα πιο απλά παραδείγματα, η επιστήμη προχωράει με πολύ γρήγορα βήματα. Σίγουρα, η «αναβάθμιση» του ανθρώπου είναι πιο κοντά από ποτέ - και εδώ μπαίνουν πολλά ερωτήματα γύρω από τη (βιο)ηθική των πραγμάτων.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μικρή τάση που όλο και μεγαλώνει και που δεν περιορίζεται στους biohackers/bodyhackers, ένα κύμα ανθρώπων που τοποθετούν μικροσκοπικά τσιπ-πομποδέκτες (Radio Frequency Identification – RFID Chip) κάτω από τα δέρμα τους. Υπολογίζεται ότι μόνο στη Σουηδία πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν μικροτσίπ στα χέρια τους για μη ιατρικούς λόγους. Στην ουσία, δεν χρειάζεται να κουβαλάς πορτοφόλι ή πιστωτικές κάρτες πάνω σου, τις έχεις μέσα στο σώμα σου.
«Η νέα γενιά των εμφυτευμάτων μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, κυρίως υπό όρους προσβασιμότητας και ταυτοποίησης. Με το δικό μου τσιπάκι, έχω αντικαταστήσει τα κλειδιά της δουλειάς, την κάρτα γυμναστηρίου και διάφορα άλλα. Μπορώ να ταξιδεύω με το τρένο σε όλη τη Σουηδία μόνο με το εμφύτευμά μου ως εισιτήριο», μας λέει, όταν επικοινωνήσαμε μαζί του, ο Σουηδός Hannes Sjoblad της εταιρίας DSruptive και από τις πιο δυνατές φωνές του bodyhacking – φυσικά, από τους πρώτους με τσιπάκι κάτω από το δέρμα του.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Trevor Goodman, συνιδρυτής των αμερικανικών συνεδρίων BDYHAX (Body Hacking + Human Augmentation), βλέπει τα πράγματα κάπως διαφορετικά: «Συνήθως, οι κύριοι λόγοι για να εμφυτεύσεις RFID τσιπ στο σώμα σου είναι τα ψηφιακά κλειδιά, να αποθηκεύεις πληροφορίες και να το παίζεις cyborg. Ειλικρινά, τα RFID τσιπ δεν έχουν ακόμα μεγάλη λειτουργικότητα και πρόοδο, πέραν του πεδίου της ιατρικής. Για παράδειγμα, το εμφύτευμα Northstar της start-up Grindhouse Wetware μόλις τώρα μπαίνει στη V2 φάση σχεδιασμού, μετά από χρόνια δοκιμών. Οι μαγνήτες-εμφυτεύματα είναι επίσης δημοφιλείς. Η VivoKey Flex πλατφόρμα μέσα σε NFC εμφύτευμα, μπορεί να αποθηκεύσει ένα ολόκληρο Java πρόγραμμα.»Τα υπέρ, λοιπόν: Μπορείς να κάνεις μερικά cool κόλπα με αυτά και να εντυπωσιάσεις τους φίλους σου. Δεν προσφέρουν και τόσο πολλά πλεονεκτήματα, πάντως. Σίγουρα δεν υπάρχει ρίσκο, γνωρίζω εκατοντάδες ανθρώπους που τα βάζουν κάθε χρόνο και ελάχιστοι από αυτούς είχαν προβλήματα με τα εμφυτεύματα, μολύνσεις ή βλάβες. Στα κατά είναι ότι δεν κάνουν και τόσο πολλά πράγματα για την ώρα και δεν είναι φτηνά».