Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Μαρτυρίες από το Άγιον Όρος για το πως έκοψε την μνημόνευση του οικουμενιστή μασόνου Αθηναγόρα ο Άγιος Παΐσιος.

 

Μαρτυρίες από το Άγιον Όρος για το πως έκοψε την μνημόνευση του οικουμενιστή μασόνου Αθηναγόρα ο Άγιος Παΐσιος. Θα το έκανε και σήμερα; Απαντά ο Γέρων Γαβριήλ. [ηχητικό]

…Με την ευκαιρία τώρα που σας έχουμε, και με τους πατέρες πριν κάναμε αυτήν την κουβέντα, είπαμε ότι υπάρχει ένα θέμα παραποιήσεως της γνώμης και της θέσεως του Αγίου Παϊσίου. Ότι αν ζούσε σήμερα ο Άγιος Παΐσιος δεν θα έκοβε το μνημόσυνο, και άλλος λέει έτσι και άλλος λέει αλλιώς κτλ.

Εσείς; Η γνώμη σας Γέροντα σύμφωνα όπως ξέρετε πως κινούνταν ο Γέροντας, και σύμφωνα με αυτά που έχετε υπόψη σας, πώς κρίνετε το θέμα αυτό; Πώς θα ενεργούσε ο Άγιος Παΐσιος σήμερα, την στιγμή που έχουμε το Κολυμπάρι, έχουμε το ουκρανικό το σχίσμα και πάει λέγοντας;

Γέρων Γαβριήλ: Ακριβώς. Όταν ζούσε ο Άγιος δεν είχε γίνει η «Σύνοδος» του Κολυμπαρίου, η οποία αναγνώρισε όλες τις αιρέσεις σαν «Εκκλησίες» και τις εξίσωσε με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Και τόσα άλλα. ‘Όταν ζούσε ο Άγιος δεν είχε γίνει το σχίσμα στην Ουκρανία. Ο Πατριάρχης, αυτοί που είναι αυτοχειροτόνητοι και αχειροτόνητοι, αφορισμένοι και καθηρημένοι, τους αναγνώρισε και διαίρεσε την Ορθόδοξο Εκκλησία σε δύο στρατόπεδα.

Αυτό το ότι αν ζούσε σήμερα ο Άγιος Παΐσιος; Ότι δεν θα έκοβε το μνημόσυνο; Ποιά είναι η θέση σας;

Γέρων Γαβριήλ: Αν τότε το έκοψε, τώρα; Αν τότε, που δεν είχανε γίνει αυτά, έκοψε το μνημόσυνο...

Είναι σίγουρο ότι το έκοψε; Γιατί μερικοί αρχίζουν και το μπερδεύουν.

Γέρων Γαβριήλ: Τί;

Ότι τότε δεν έκοψε το μνημόσυνο σίγουρα.

Γέρων Γαβριήλ: Να. Να στο πει ο π. Δοσίθεος (;) [δεν ακούγεται καλά το όνομα]. Τί είπε ο π. Νικόδημος ο Μπιλάλης.

Ο Γέροντας των Πολυτέκνων Νικόδημος Μπιλάλης (δεξιά), δίπλα στον Σέρβο π. Στέφανο Καρουλιώτη.

π. Δ. (;): Για την διακοπή του μνημοσύνου μου μίλησε ο Γέροντας Νικόδημος ο Μπιλάλης, ο οποίος ήτανε στην Καψάλα, ο οποίος ήταν πολύ κοντά με τον Γέροντα. Και είχανε προβεί Μοναστήρια σε διακοπή μνημοσύνου και πάει ο Γέροντας Νικόδημος στην Σταυρονικήτα (ήταν στην Σταυρονικήτα τότε ο Γέροντας) και του λέει

Γέροντα σε κατηγορούν για οικουμενιστή.

Εγώ είμαι οικουμενιστής; λέει.

Βγήκε και χτυπάει τις καμπάνες και τους λέει: «θα κόψετε το μνημόσυνο».

Αυτοί δεν κάνανε υπακοή και για έναν μήνα ο Γέροντας πήγαινε και λειτουργιόταν στον π. Μάξιμο στην Ιβήρων… που δεν μνημόνευεΚαι μετά από ένα μήνα το διακόψανε το μνημόσυνο.

Ο Γέροντας το είχε κόψει το μνημόσυνο γύρω στα δύο-δυόμιση χρόνιαΔηλαδή ήτανε σύμφωνος με την διακοπή μνημοσύνου ο Άγιος Παΐσιος. Δεν συμφωνούσε με τα σχίσματα, με τα ζηλωτικά, με όλα αυτά, τις παρατάξεις, αλλά έκανε μία υγιή διακοπή μνημοσύνου δηλαδή. Χωρίς να μνημονεύει επίσκοπο, ούτε να είναι σε παράταξη. Ήτανε σύμφωνος με την διακοπή μνημοσύνου.

Μετά, πώς ξανάρχισε το μνημόσυνο, αυτό είναι άλλο θέμα. Ο Γέροντας μετά έβλεπε και όλη την Εκκλησία τί γινότανε. Πάντως έκοψε [το μνημόσυνο]. Είναι χίλια τα εκατό [σίγουρο].

Αλλά όπως είπατε Γέροντα κι εσείς -Γέροντα εσάς πιο πολύ θέλουμε να ακούσουμε- τότε ούτε Κολυμπάρι υπήρχε, ούτε..

Γέρων Γαβριήλ: Ναι. Ούτε Κολυμπάρι υπήρχε, ούτε το σχίσμα στην Ουκρανία και ούτε… να μοιράζει κοράνια και άλλα.

Ούτε Ανάσταση τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Γέρων Γαβριήλ: Ούτε Ανάσταση [τη δεύτερη μέρα του Πάσχα]…, ούτε μάσκες, ούτε τόσα πράγματα.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Ήχου

ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ