Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

ΠΟΤΕ ΜΗ ΣΦΡΑΓΙΣΕΙΣ [ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΟΥ] ΤΗΝ ΤΣΙΠ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΗΣΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΝ

ΣΧΟΛΙΟ: ΑΔΕΛΦΟΙ, ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ-ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ψηφιακή υπογραφή! 

Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ. ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ, ΠΟΤΕ! ΠΟΤΕ ΜΗ ΣΦΡΑΓΙΣΕΙΣ [ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΟΥ] ΤΗΝ ΤΣΙΠ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΗΣΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΥΒΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ, ΟΙ ΘΕΟΜΑΧΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ.

.................................................

16ID

 Στο ΣτΕ ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες

Στην τελική ευθεία, μετά τη μεγάλη καθυστέρηση. Τρεις οι υποψήφιες εταιρίες.

Να κόψει τον γόρδιο δεσμό του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες καλείται το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022. Σύμφωνα με τον

Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2019/1157, οι νέου τύπου ταυτότητες θα έπρεπε να εκδίδονται ήδη από το 2021. Αντ’ αυτού, η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει στην έκδοσή τους, αλλά δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη ούτε τον σχετικό διαγωνισμό. Εκτιμάται πως το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα ξεκαθαρίσει άπαξ και διαπαντός τα εκκρεμή θέματα και τις ενστάσεις και θα βάλει τον διαγωνισμό των 515.000.000 ευρώ στην τελική ευθεία.

Οσοι ασχολούνται με τον διαγωνισμό υποστηρίζουν πως οι τρεις κοινοπραξίες που προκρίθηκαν στο τελικό στάδιο δίνουν σκληρή δικαστική μάχη ώστε να μην ανοίξει η προσφορά του ανταγωνιστή τους, υπό τον φόβο πως θα είναι φθηνότερος και θα αναλάβει το μεγάλο έργο. Επιδιώκουν, δηλαδή, να αποκλείσουν τους ανταγωνιστές τους με το επιχείρημα πως δεν καλύπτουν τα τεχνικά κριτήρια.

Τη μάχη δίνουν η κοινοπραξία της γαλλικής Thales (ελέγχει την Gemalto) με τον όμιλο Quest (Unisystems) αλλά και την ιαπωνική Toppan Printing, που διαχειρίζεται σήμερα το σύστημα έκδοσης διαβατηρίων, η κοινοπραξία της γερμανικής Veridos (διατηρεί μονάδα παραγωγής εντύπων ασφαλείας στη χώρα μας μέσω της Veridos Matsoukis) με τον ΟΤΕ και την Byte, και η κοινοπραξία των Βέλγων της Zetes (ελέγχει την ισραηλινή Pitkit Zetes Smartech που διαχειρίζεται το σύστημα εντύπων ασφαλείας του Ισραήλ) με την Space Hellas.

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, θα ενσωματώνουν ηλεκτρονικό κύκλωμα (τσιπ), έγχρωμη φωτογραφία και την ψηφιακή υπογραφή του κατόχου. Επειδή θα υποστηρίζουν το τεχνολογικό πρότυπο eIDAS, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα λειτουργούν μόνο ως έγγραφα ταυτοποίησης αλλά και ως «κλειδιά» για συναλλαγές μέσω διαδικτύου με τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Ο ανάδοχος του διαγωνισμού δεν θα αναλάβει να εκδίδει μόνο τις νέες ταυτότητες, αλλά και σειρά άλλων εντύπων ασφαλείας, από διπλώματα οδήγησης μέχρι ειδικές κάρτες για τους μετανάστες, κ.λπ. Πρόκειται να δαπανήσει περισσότερα από 100.000.000 ευρώ για να στηθεί ο τεχνολογικός εξοπλισμός σε κτίριο της Ελληνικής Αστυνομίας στη λεωφόρο Συγγρού, αλλά και για την εγκατάσταση των απομακρυσμένων μηχανημάτων έκδοσης εντύπων ασφαλείας σε αστυνομικά τμήματα, πρεσβείες, υπουργεία (για τα διπλώματα) κ.ά. Το κόστος του παραβόλου που θα πληρώνουν οι πολίτες για τη νέα ταυτότητα έχει οριστεί σε 10 ευρώ, μπορεί όμως να είναι μικρότερο αν ο ανάδοχος προσφέρει έκπτωση σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό.

Η σύμβαση θα είναι δεκαετής, με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε έτη, με τον ανάδοχο να χρηματοδοτεί αρχικά την εγκατάσταση των υποδομών και στη συνέχεια να εισπράττει το παράβολο από την έκδοση νέων εντύπων ασφαλείας.

 

Πηγή: newsbreak.gr

 

πηγή:  id-ont.org