Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Τί έχει φέρει την ανθρωπότητα σ’ αυτή την απελπιστική κατάσταση; (π. Σεραφείμ Ρόουζ)


Τί έχει φέρει την ανθρωπότητα σ’ αυτή την απελπιστική κατάσταση; (π. Σεραφείμ Ρόουζ)

Αποτέλεσμα εικόνας για π. Σεραφείμ Ρόουζ

Τί έχει φέρει την ανθρωπότητα – και μάλιστα τη «Χριστιανοσύνη» - σ’ αυτή την απελπιστική κατάσταση; Σίγουρα δεν είναι κάποια απροκάλυπτη λατρεία του διαβόλου, που πάντα είναι περιορισμένη σε λίγους ανθρώπους · μάλλον είναι κάτι πολύ λεπτότερο, και κάτι φοβερό και να το συλλογιστεί ένας Ορθόδοξος Χριστιανός: είναι η απώλεια της χάρης του Θεού, που ακολουθεί την απώλεια της ουσίας του Χριστιανισμού.
       Στη Δύση είναι σίγουρο ότι η χάρη του Θεού έχει χαθεί εδώ και πολλούς αιώνες. οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Προτεστάντες (ενν. ως άνθρωποι) δεν έχουν γευθεί πλήρως τη χάρη του Θεού, κι έτσι δεν είναι εκπληκτικό που δεν μπορούν να διακρίνουν τη δαιμονική απομίμησή της. Όμως αλλοίμονο! Η επιτυχία της κίβδηλης πνευματικότητας ακόμα και ανάμεσα σε Ορθοδόξους Χριστιανούς σήμερα, αποκαλύπτει πόσο έχουν χάσει κι αυτοί (ενν. οι φιλοοικουμενιστές-μνημονευτές) την ουσία του Χριστιανισμού, κι έτσι δεν μπορούν πια να διακρίνουν μεταξύ αληθινού Χριστιανισμού και ψευτοχριστιανισμού."

 [«Η Ορθοδοξία και η θρησκεία του μέλλοντος», Ιερομονάχου Σεραφείμ Ρόουζ, ‘’Μορφή» εκδοθήτω, Αθήνα Δεκέμβριος 2006, Σελ. 231]