Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Η οδηγία της «ΙΣΧΥΡΗΣ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ».

Βιομετρική ταυτοποίηση στην Ελλάδα: Τι αλλάζει στις πληρωμές με κάρτα


Η προώθηση της αχρήματης κοινωνίας προχωράει στο επόμενο επίπεδο. Σύντομα έρχονται αλλαγές απίστευτες.
Αυτά που θα διαβάσετε δεν θα εφαρμοστούν σε κάποια χρόνια, αλλά σε λίγες ημέρες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεώνει τα Κράτη-Μέλη να κάνουν τις παρακάτω αλλαγές. Νέοι κανόνες στις πληρωμές με κάρτα λοιπόν!
Ο πολίτης που πληρώνει με κάρτα, θα πρέπει να βάζει τον αριθμό Pin (στο pos), όταν πραγματοποιεί ανέπαφες συναλλαγές, ακόμα και για μικρο-ποσά έχει αναφερθεί. ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ για αγορές έως 20 ευρώ δεν χρειαζόταν να βάλουμε κωδικό PIN (εκτός αν το θέλαμε εμείς) για τις ανέπαφες συναλλαγές. Το κύριο θέμα που μας απασχολεί όμως, θα το διαβάσετε παρακάτω.
Απαίτηση ισχυρής ταυτοποίησης του χρήστη της κάρτας. Θα δούμε στην πράξη πως ακριβώς θα εφαρμοστεί αυτό αν και σύμφωνα με τις τράπεζες, θα υπάρχει βιομετρική ταυτοποίηση ή κωδικός μιας χρήσης. (ο κωδικός μιας χρήσης θα εφαρμοστεί αρχικά, μετά μόνο βιομετρικά)

Στις πληρωμές κατόπιν εξουσιοδότησης (π.χ πάγιες εντολές), θα υπάρχει επίσης η απαίτηση ισχυρής ταυτοποίησης.
Οι ελληνικές τράπεζες ήδη έχουν κινηθεί κατάλληλα, ώστε να είναι έτοιμες για την νέα πραγματικότητα. ΗΔΗ εφαρμόζουν το πρωτόκολλο ασφαλείας EMV 3DS.
2015/2366: Αυτός είναι ο νέος κανονισμός της ΕΕ που φέρνει την απόλυτη ηλεκτρονική «αρχή» πιο κοντά. Με συνοπτικές διαδικασίες το περιβάλλον στο οποίο ζούμε αλλάζει. Με λίγες υπογραφές και με λίγη αποφασιστικότητα, μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Ισχυρή ταυτοποίηση λοιπόν. Θα διαπιστώσουμε σύντομα περί τίνος πρόκειται.
Διάφορες πράξεις επιτηδείων ανάγκασαν την ΕΕ να λάβει τα μέτρα της. Οι κλέφτες που έπαιρναν τις κάρτες, μπορούσαν να πληρώνουν ανέπαφα (μέχρι ένα ποσό) χωρίς να βάζουν pin. Οι αρχές γνώριζαν εξ’αρχής τα πάντα.
Ήρθαν τώρα να μας δώσουν την νέα οδηγία. Την οδηγία της «ΙΣΧΥΡΗΣ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ».
Πηγή εικόνας:pexels
el.gr