Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το μήνυμα του ζωοδόχου τάφου είναι επείγον και σαφές: «…«επιχειρείται ο κλονισμός ή και η μεταβολή» της Ορθοδόξου Χριστιανικής συνειδήσεως, γεγονός που «θα συνιστούσε ΜΟΡΦΗ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟΥ ιδιαιτέρως σοβαρή, ως ΕΠΕΜΒΑΣΗ στον ευαίσθητο ψυχικό κόσμο των μαθητών αυτών που δεν διαθέτουν την ωριμότητα και την κριτική αντίληψη των ενηλίκων…».

Βαρθολομαίος: "Ο Πανάγιος Τάφος του Χριστού μάς καλεί να αποβάλουμε έναν ακόμη φόβο... (εννοεί των αιρετικών!)..."

Ο ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ "ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗ" ΤΗΣ B' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 122 ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ "ΑΡΣΗ ΑΝΑΘΕΜΑΤΩΝ" ΤΟΥ 1965;

                                 

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 5
Διάσπαση και αντιπαλότητα στις θρησκείες
Σελ. 104


Η αγάπη "έξω βάλλει τον φόβο"
Σελ. 122


Ο Πανάγιος Τάφος του Χριστού μάς καλεί να αποβάλουμε έναν ακόμη φόβο, τον πλέον ίσως διαδεδομένο στον σύγχρονο κόσμο μας: τον φόβο του άλλου, του διαφορετικού, του αλλόπιστου, του αλλόθρησκου, του ετεροδόξου (εννοεί των αιρετικών!). 
Οι φυλετικές και κάθε είδους διακρίσεις επικρατούν ακόμη και σε πολλές σύγχρονες κοινωνίες μας και, το χειρότερο όλων, διαπερνούν συχνά και αυτόν τον θρησκευτικό βίο των ανθρώπων. Ο θρησκευτικός φανατισμός απειλεί ήδη την ειρήνη σε πολλές περιοχές της γης, όπου και αυτό το ίδιο το δώρο της ζωής θυσιάζεται στο βωμό της μισλλοδοξίας. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το μήνυμα του ζωοδόχου τάφου είναι επείγον και σαφές: αγάπησε τον άλλο, τον διαφορετικό, τον αλλόπιστο, τον ετερόδοξο ως αδελφό. Το μίσος οδηγεί στον θάνατο, η αγάπη "έξω βάλλει τον φόβο" (Α' Ιω. 4, 18) και οδηγεί στη ζωή.
          Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δήλωση στο πλαίσιο κοινού προσκυνήματος με τον Πάπα Φραγκίσκο στον Πανάγιο Τάφο (Ιεροσόλυμα, Μάιος 2014)



Σελ. 122